ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το 48ωρο που οδήγησε στην «πτώση» Κασσελάκη και οι γρίφοι της επόμενης μέρας

Πώς η Κεντρική Επιτροπή έριξε τον Στέφανο Κασσελάκη – Τα δεδομένα, τα πρόσωπα – κλειδιά και το μεγαλύτερο αίνιγμα στον δρόμο προς τις νέες εσωκομματικές κάλπες

Θοδωρής Λέννας

Τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το θυελλώδες και ανατρεπτικό 48ωρο της Κεντρική Επιτροπής που οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην «έκπτωση» από την ηγεσία του κόμματος, 350 ημέρες μετά τη θορυβώδη εκλογή του.

Ενα 48ωρο το οποίο εκτυλίχθηκε σε τεταμένο κλίμα και εκκίνησε -με περίπου δύο ώρες καθυστέρηση από το προγραμματισμένο- με τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη να αρνείται να σηκώσει το γάντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στη βάση και να καλεί τους επικριτές του να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος του στην Κεντρική Επιτροπή επικαλούμενος το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από το καταστατικό, ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλέστηκε και τον Αντόνιο Γκράμσι και την περίφημη ρήση του που λέει ότι «το παλιό πεθαίνει αλλά το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί». Το κατά Κασσελάκη παλιό -«οι φράξιες, οι φατρίες, η γραφειοκρατία και η κομματική νομενκλατούρα»- ήταν αυτό που, κατά τον ίδιο, δεν του επέτρεψε να ηγηθεί αυτούς τους 11 μήνες.

Αυτό το «παλιό» αναμένεται να στοχοποιήσει η πλευρά Κασσελάκη και μετά το πέρας της χθεσινής διαδικασίας με ορίζοντα τις νέες εκλογές προέδρου. «Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος να επιστρατεύουν πρακτικές ξένες στην αριστερά, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της ΚΕ φορώντας τους κουκούλα», είπε ο ίδιος από το βήμα της Κ.Ε. μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του.

Μιας πρότασης μομφής που για να υπερψηφιστεί με 163 ψήφους υπέρ έναντι 123 κατά και λευκών, χρειάστηκε να συμμαχήσουν ετερόκλητες δυνάμεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι «87», λεγόμενη και «φρουρά» του Αλέξη Τσίπρα, έγιναν «100» λίγο πριν την έναρξη των διαδικασιών και ταυτίστηκαν στο θέμα της μομφής με τον Παύλο Πολάκη και το συμπαγές «μπλοκ» του παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές «ψυχές» των δύο πλευρών απέχουν παρασάγγας.

Το πρώτο «χτύπημα» στην πλευρά Κασσελάκη ήρθε το βράδυ του Σαββάτου όταν το σώμα υπερψήφισε την πρόταση περί μυστικής ψηφοφορίας. Ηδη στους διαδρόμους του κεντρικού ξενοδοχείου που διεξαγόταν η Κ.Ε. άρχισε να κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι τα «κουκιά» θα βγουν και η μομφή θα περάσει.

Η σκιά του Γκράμσι επανήλθε, αυτή τη φορά στις τάξεις της «συμμαχίας» που οδήγησε στην ήττα Κασσελάκη και μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής. Η συζήτηση αφορούσε τη ρήση του που λέει ότι «η ιστορία διδάσκει αλλά δεν έχει κανέναν μαθητή» και είχε ως επίδικο το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι «δεν πρέπει να επαναληφθούν τα περσινά λάθη, όταν το κόμμα πήγε σε fast track διαδικασίες».

Ο Παύλος Πολάκης – ο οποίος είναι ο μόνος που ανοιχτά έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την ηγεσία – διαφωνεί. «Προχωράμε ενωτικά, συντεταγμένα και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα στην εκλογή νέου αρχηγού», δήλωσε εκφράζοντας την άποψη ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευστούν. Ο ίδιος μοιάζει να στοχεύει ήδη πολιτικά σε μια μερίδα του «κασσελακικού» ακροατηρίου που σταδιακά αποστασιοποιείται από τον Στέφανο Κασσελάκη. Αλλωστε, ο βουλευτής Χανίων ήταν ένας από τους «σημαιοφόρους» της περσινής εκλογής Κασσελάκη στην ηγεσία, συνεπώς διατηρεί ερείσματα στη συγκεκριμένη δεξαμενή.

Μοναδική βεβαιότητα για την ώρα είναι πως ο Νίκος Παππάς θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, παρότι τάχθηκε κατά των νέων εκλογών προέδρου, άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία και στον Στέφανο Κασσελάκη και αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί το προσεχές διάστημα όταν και θα ξεκινήσει η μάχη της διαδοχής.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα, οι προβολείς έχουν ήδη πέσει πάνω στον Σωκράτη Φάμελλο από την ημέρα κιόλας που καθαιρέθηκε από πρόεδρος της Κ.Ο. με απόφαση Κασσελάκη.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης -πρόσωπο το οποίο προτάσσει την «ενότητα» και το προηγούμενο διάστημα κατατασσόταν στους «ενδιάμεσους» μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης- έχει ήδη δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις διαδικασίες.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι «87» -που πιθανώς να προέτασσαν σαν ισχυρή υποψηφιότητα αυτή της Ολγας Γεροβασίλη– , οι οποίοι θα ζυγίσουν τα νέα δεδομένα και τις τάσεις που διαμορφώνονται μετά την καθαίρεση Κασσελάκη και θα κρίνουν αναλόγως.

«Παρών» στη διαδικασία εκλογής προέδρου δήλωσε επίσης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Τέλος, το μεγαλύτερο ερωτηματικό φαίνεται πως αφορά τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Θα βγει στην αντεπίθεση και θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία αναθερμαίνοντας το αφήγημα της «αδιαμεσολάβητης» επαφής με τον κόσμο κόντρα στην «κομματική γραφειοκρατία» ή θα ακολουθήσει κάποιο άλλο μονοπάτι – έκπληξη;

Εκτός Βουλής, αλλά και από σήμερα εκτός κομματικών οργάνων με δεδομένο ότι απώλεσε την ιδιότητα του προέδρου, ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε ότι οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν «εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή σύντομη παρέμβαση του από το βήμα της Κ.Ε., πριν αποχωρήσει από την αίθουσα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση