ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεσσαλονίκη: Απάτη τύπου «καρουζέλ» ύψους 35 εκατ. ευρώ

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται και ο ρόλος που είχαν στέλεχος τράπεζας και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης

Στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα με αντικείμενο υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ», ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Αριθμεί 350 σελίδες και στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν απασχόλησε τα ΜΜΕ όπως επίσης και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης λόγω εμπλοκής του σε πολύκροτη ποινική υπόθεση.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε υπό τον έλεγχό του (από κοινού με στενό συγγενικό του πρόσωπο) εταιρείες – φαντάσματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Μέσω εικονικών –μεταξύ τους– συναλλαγών φέρεται είτε να εισέπραττε ΦΠΑ που δεν δικαιούτο είτε να μην κατέβαλλε τον αναλογούντα φόρο, μέσω της τακτικής του λεγόμενου «εξαφανισμένου εμπόρου» που αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, ζημίωσε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ταμεία κατά 35 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση μάλιστα έχει ενημερωθεί και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων στην Ελλάδα.

Αντίθετα με τη συνήθη πρακτική, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεν έχει προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία. Εις βάρος του τελευταίου, εξάλλου, εκκρεμούν και ποινικές δικογραφίες και ως εκ τούτου κρίθηκε προτιμότερο οι περαιτέρω δικονομικές ενέργειες να συντονιστούν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Δίχως πάντως προς το παρόν να έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπόθεση, άλλωστε, μόνο απλή δεν είναι. Στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα γίνεται ακόμη αναφορά σε κορυφαίο στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Βόρειας Ελλάδας, με διαδρομή και στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας φέρεται να είχε πάρει δάνεια από τη συγκεκριμένη τράπεζα δίχως –σύμφωνα με μια εκδοχή– να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ως αντάλλαγμα ο επιχειρηματίας μεσολάβησε προκειμένου να νομιμοποιήσει ποσό ύψους δύο εκατ. ευρώ προς όφελος του αξιωματούχου της τράπεζας. Ο τελευταίος δεν έχει δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του το συγκεκριμένο ποσό.

Στις σελίδες του πορίσματος γίνεται αναφορά και στο όνομα εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα και φέρεται να είχε προνομιακή σχέση με τον εν λόγω επιχειρηματία. Δύο πηγές ενημέρωσης που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας αναφέρουν ότι ο εν λόγω αξιωματικός, καίτοι βαθμοφόρος και σε μάχιμη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., εμφανίζεται να βεβαιώνει σε πέντε περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής για λογαριασμό του συγκεκριμένου επιχειρηματία, ο οποίος εν συνεχεία πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων. Προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του συγκεκριμένου ευρήματος, πλην του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, έχει ενημερωθεί και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο, εάν οι «Αδιάφθοροι» θα μετάσχουν στην έρευνα για την υπόθεση.

Δεύτερη υπόθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει υποβληθεί πόρισμα έρευνας με επίκεντρο έναν ακόμη εν ενεργεία αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., στη βόρεια Ελλάδα. Ο τελευταίος φέρεται να προκάλεσε το ενδιαφέρον των ελεγκτικών αρχών λόγω και δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να εμφανίζει μεγάλα κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και γύρω από αυτή την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση