ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θάνατος Τζωρτζίνας: Τι είναι η κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό της και πού χρησιμοποιείται

Η συγκεκριμένη ουσία σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να γίνει τοξική προκαλώντας θάνατο

Kathimerini.gr

H ουσία κεταμίνη βρέθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα και φαίνεται ότι είναι το εύρημα «κλειδί» που οδήγησε τις Αρχές στην σύλληψη της μητέρας της με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Η συγκεκριμένη ουσία σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να γίνει τοξική προκαλώντας θάνατο.

Η κεταμίνη συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και χρησιμοποιήθηκε στο Βέλγιο το 1963. Χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική κυρίως, και πιο σπάνια στους ανθρώπους.

Η ψυχαγωγική χρήση της ουσίας

Συνήθως, η χορήγησή της είναι ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή. Λόγω της πολυπλοκότητας της παρασκευής της, πιστεύεται ότι η κεταμίνη που κυκλοφορεί για ευφορική χρήση, προέρχεται από παράνομη διάθεση νόμιμων αποθεμάτων.

Πωλείται συνήθως ως «Έκσταση» και σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ συνανατάται ως σπέσιαλ-Κ, ΚιτΚάτ, Βιταμίνη-Κ, σούπερ-Κ κ.α. Τα χάπια Κεταμίνης που κυκλοφορούν στην παράνομη αγορά, έχει βρεθεί ότι περιέχουν επίσης ψευδοεφεδρίνες, εφεδρίνες, καφεΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες και MDMA σαν ουσίες νοθείας.

Η χρήση της κεταμίνης στην ιατρική

Η κεταμίνη συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή.

Οι εγχύσεις κεταμίνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οξέος πόνου σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και στην περιεγχειρητική περίοδο σε άτομα με ανθεκτικό πόνο. Οι δόσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται για αναισθησία.

Η κεταμίνη και η κατάθλιψη

Ένας ολόενα μεγαλύτερος αριθμός ερευνών αποκαλύπτουν σιγά σιγά τα οφέλη των ψυχεδελικών ουσιών για την ψυχική υγεία. Μελέτες με κεταμίνη έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για χρόνιες τάσεις αυτοκτονίας, συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής και κατάθλιψη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Γκλιν Λιούις, εκτιμά πως η νέα και αποτελεσματικότερη γενιά αντικαταθλιπτικών μπορεί να βασίζεται σε ουσίες όπως η κεταμίνη, η ψιλοκυβίνη –θεωρούμενες σήμερα παράνομα ναρκωτικά– και τα αντιφλεγμονώδη.

Το σπρέι που βασίζεται στην κεταμίνη

Το 2019 η φαρμακευτική εταιρεία Johnson&Johnson χρησιμοποίησε την κεταμίνη και συγκεκριμένα, ένα από τα εναντιομερή της κεταμίνης, την εσκεταμίνη, για να δημιουργήσει ρινικό σπρέι με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες για ασθενείς, οι οποίοι δεν αντιδρούν σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Το σπρέι πωλείται με την εμπορική ονομασία Spravato, που περιέχει το αναισθητικό κεταμίνη. Σε μία προσπάθεια να προληφθεί η κατάχρηση του φαρμάκου, οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν χρήση στο ιατρείο του ψυχιάτρου τους και δεν θα μπορούν να πάρουν το ρινικό σπρέι στο σπίτι τους.

«Το Spravato έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τη μέθοδο αντιμετώπισης της βαριάς κατάθλιψης, προσφέροντας ελπίδες στο σημαντικό ποσοστό ασθενών, οι οποίοι δεν αντιδρούν στα συμβατικά αντικαταθλιπτικά», λέει ο Ματάι Μάμεν, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της J&J.

Κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών, το Spravato αποδείχθηκε κατάλληλο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης 24 ώρες μετά την πρώτη του χορήγηση. Η αμερικανική υπηρεσία FDA ενέκρινε τη δραστική ουσία, ύστερα από ενδελεχή μελέτη, κρίνοντας ότι τα οφέλη της υπερτερούν έναντι των κινδύνων. Τα μέλη της επιτροπής της FDA υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι η συχνή χρήση μπορεί να επιφέρει νάρκωση και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση