ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέμπη: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για την τραγωδία

Επί 12 λεπτά περίπου τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια ράγα χωρίς να υπάρχει ούτε σύστημα προειδοποίησης ούτε σύστημα αποφυγής σύγκρουσης

Kathimerini.gr

Το δυστύχημα στα Τέμπη κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αποτελώντας την πλέον πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας.

Η «Κ» αναδεικνύει 10 κρίσιμα ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αλλά και για το πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργούν οι σιδηροδρομικές υποδομές στην Ελλάδα.

– Υπήρχε βλάβη στο δίκτυο στην περιοχή εκείνη;

– Υπήρξε βλάβη στο ύψος του Παλαιοφαρσάλου και για αυτόν τον λόγο σημειώθηκε καθυστέρηση 48 λεπτών στο δρομολόγιο. Ωστόσο, μηχανοδηγοί που μίλησαν στην «Κ» αναφέρουν ότι μετά τη Λάρισα λειτουργούσαν και οι δύο γραμμές, και η άνοδος και η κάθοδος, και θα έπρεπε ο σταθμάρχης να επαναφέρει την επιβατική αμαξοστοιχία στο ρεύμα ανόδου.

– Γιατί τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή;

– Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, λόγω της προϋπάρχουσας βλάβης μπήκε το επιβατικό τρένο στο ρεύμα καθόδου και παρέμεινε εκεί, ενώ θα έπρεπε να το επαναφέρουν στο ρεύμα ανόδου μετά τη Λάρισα. Κατά μια άλλη εκδοχή, ο σταθμάρχης είχε γυρίσει το «κλειδί» με το οποίο μετακινούνται οι ράγες για να πραγματοποιήσει ελιγμό τοπική αμαξοστοιχία και δεν επανέφερε.

– Πόση ώρα τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή με κατεύθυνση το ένα προς το άλλο;

– Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, επί 12 λεπτά περίπου τα δύο τρένα στα Τέμπη κινούνταν στην ίδια ράγα χωρίς να υπάρχει ούτε σύστημα προειδοποίησης ούτε σύστημα αποφυγής σύγκρουσης.

– Πώς επικοινωνούν οι μηχανοδηγοί; Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας όταν το τρένο βρίσκεται σε τούνελ;

– Η επικοινωνία γίνεται και με ραδιοτηλέφωνα, τα οποία δεν δουλεύουν πάντα σε όλα τα τούνελ.

– Υπάρχει μαύρο κουτί στα τρένα;

– Δεν υπάρχει ακριβώς μαύρο κουτί όπως στα αεροπλάνα. Καταγράφονται όμως στοιχεία για την κίνηση του τρένου, την ταχύτητά του, το πού σταμάτησε.

– Διαθέτει η Hellenic Train σύστημα παρακολούθησης των τρένων;

– Εκπρόσωπος της εταιρείας λέει στην «Κ» ότι δεν λειτουργεί το σύστημα ETCS, το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη θέση των συρμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

– Υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης;

– Οχι για το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου. Εξαίρεση, το τμήμα Πλατύ – Προμαχώνας (περίπου 190 χλμ.) που λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες. Σε αντίθεση με το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, που ενώ έχει τοποθετηθεί, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

– Πόσοι επιβάτες βρίσκονταν στο τρένο;

– Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, «το τρένο IC 62 αναχώρησε από την Αθήνα με 431 επιβάτες, στον σταθμό της Λάρισας αποβιβάστηκαν 81 άτομα και η αμαξοστοιχία συνέχισε την πορεία της με περίπου 350 επιβάτες».

– Τα εισιτήρια των επιβατών εκδίδονται ονομαστικά;

– Μόνο αν κλείνονται ηλεκτρονικά. Τα εισιτήρια που εκδίδονται στο γκισέ δεν είναι ονομαστικά, κάτι που κάνει τη διαδικασία της ταυτοποίησης αλλά και τον ακριβή υπολογισμό του αριθμού των επιβαινόντων πιο δύσκολο.

– Tι εμπειρία διέθετε ο σταθμάρχης;

– Είχε μόλις προ μηνών τοποθετηθεί στη θέση σταθμάρχη παρακολουθώντας σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης, καθώς στο παρελθόν εργαζόταν σε άλλα πόστα του οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση