Kathimerini.gr
Η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Αλβανίας για καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη από το αξίωμα του εκλεγμένου –αλλά ουδέποτε ορκισθέντος– δημάρχου Χειμάρρας ολοκληρώνει έναν 14μηνο κύκλο παρατυπιών, μεθοδεύσεων και προκλήσεων από την κυβέρνηση του Εντι Ράμα με στόχο την απαξίωση και εξουθένωση του ευρωβουλευτή, πλέον, της Ν.Δ. Η σπουδή των Τιράνων να κλείσει ταχύτατα η υπόθεση φαίνεται και από το γεγονός ότι αν και μετά τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής υπάρχει δυνατότητα έφεσης για 30 ημέρες, η αλβανική κυβέρνηση έκανε χθες το απόγευμα αίτημα στον πρόεδρο της δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπεγκάι για διεξαγωγή εκλογών στη Χειμάρρα. Η ενορχήστρωση της υπόθεσης από την αλβανική κυβέρνηση φαίνεται και από το ότι το αίτημα εγκρίθηκε από τον κ. Μπεγκάι εν ριπή οφθαλμού και οι εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου.
Η περίοδος των 14 προηγούμενων μηνών οδήγησε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σε ναδίρ δεκαετιών, ενώ μένει ακόμη να φανεί αν η κυβέρνηση Ράμα θα επιτρέψει στον κ. Μπελέρη να μεταβεί στο Στρασβούργο στις 16 Ιουλίου για την πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής ο κ. Μπελέρης μετακινούνταν ανάμεσα σε φυλακές, δικαστήρια και επιτροπές, με μοναδική εγκεκριμένη άδεια την εξάωρη που έλαβε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία της γιαγιάς του στη Χειμάρρα. Μια απόφαση να δοθεί άδεια στον εκλεγμένο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. να παρευρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ή, πολύ περισσότερο, να αποφυλακιστεί, μιας και έχει ήδη εκτίσει ένα σημαντικό μέρος της διετούς ποινής του, θα έδινε κάποιο σήμα αποκλιμάκωσης από την πλευρά των Τιράνων, ωστόσο η εμπειρία των τελευταίων 14 μηνών είναι πικρή, καθώς όπως φαίνεται ο κ. Ράμα αντιμετωπίζει τον κ. Μπελέρη με όρους προσωπικούς.
Για «κατάληξη μιας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά» κάνει λόγο η Αθήνα – Στις 4 Αυγούστου οι εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας.
Χθες πάντως η Αθήνα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε δεόντως «την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο». Από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώθηκε ακόμη ο καινοφανής χαρακτήρας της πρακτικής να κηρυχθεί έκπτωτος ένας δήμαρχος στον οποίο δεν επετράπη καν να αναλάβει καθήκοντα, ενώ γίνεται λόγος για «κατάληξη μιας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου». Από το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζεται ότι στον κ. Μπελέρη στερήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας, παραβιάστηκε η ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, ενώ τον Δήμο Χειμάρρας διοικούν επί ένα έτος μη νομιμοποιημένα άτομα.
Νωρίτερα, χθες το πρωί, ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ο κ. Μπελέρης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να αρθεί η εντολή του αφού δεν έχει ποτέ ορκιστεί. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Ιλιριάν Τσελίμπασι, υποστήριξε ότι «δεν παίζει ρόλο η ορκωμοσία, αλλά η τελεσίδικη απόφαση του Ειδικού Εφετείου που πιστοποιεί ένα ποινικό αδίκημα», προκειμένου να αιτιολογήσει τις ακροβασίες της αλβανικής Δικαιοσύνης για την εκπαραθύρωση του κ. Μπελέρη. Εν συνεχεία ο ίδιος ο επικεφαλής της επιτροπής σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο 30 ημερών για την έφεση, διευκρίνιση που –όπως αναφέρθηκε ήδη– αγνοήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση.
«Το σχέδιο Ράμα»
«Το παζλ μεθοδεύσεων –που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα– συμπληρώθηκε. Το σχέδιό του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντά μου ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψή μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του εφετείου», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Μπελέρης μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσής του.