Kathimerini.gr
Δώρα Αντωνίου
Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη έφερε στο προσκήνιο τις συναντήσεις πολιτικών αρχηγών. Θεσμοθετημένη διαδικασία για τις συναντήσεις αυτές δεν υπάρχει και θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συχνότητα με την οποία γίνονται μάλλον επιβάλλεται από την εκάστοτε συγκυρία, τα πιθανά κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν για τη χώρα, αλλά σίγουρα επηρεάζονται και από τη «χημεία» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Η αφορμή για τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Κασσελάκη ήταν η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά κάποιο τρόπο επέβαλε μια συνάντηση γνωριμίας αλλά και ενημέρωσης για τα τρέχοντα σημαντικά ζητήματα και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης, που δήλωσε ότι είναι πάντοτε διαθέσιμος να παρέχει ενημέρωση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει δείξει ανάλογη συμπεριφορά και έναντι του προκατόχου του κ. Κασσελάκη, του Αλέξη Τσίπρα. Από τις αρχές του 2016, όταν και ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ., μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν συνολικά επτά φορές: τον Ιανουάριο του 2016, στην πρώτη, «αναγνωριστική» συνάντηση, συζητήθηκαν το ασφαλιστικό, το προσφυγικό, ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση.
Εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής τους και τον Ιούνιο του 2016. Ενα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2017, ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα του Eurogroup. Η τελευταία μεταξύ τους συνάντηση με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό έγινε τον Ιανουάριο του 2018 και αφορούσε ενημέρωση για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2019 για την ψήφο των αποδήμων, τον Ιανουάριο του 2020 για τα αποτελέσματα ταξιδιού του στις ΗΠΑ και της συνάντησης που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ιούλιο του 2020, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων.
Παπανδρέου – Σαμαράς
Η περίοδος «συγκατοίκησης» των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα με εναλλαγή σε ρόλους πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης διαδέχθηκε την εξαιρετικά δύσκολη σε επίπεδο πολιτικού κλίματος μνημονιακή περίοδο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά δύο φορές, τον Φεβρουάριο του 2010 και τον Οκτώβριο του 2011, μέσα σε βαρύ κλίμα. Οι πολύ σκληροί χαρακτηρισμοί που υιοθετήθηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο διεκδίκησης της εξουσίας, στην καρδιά της μνημονιακής περιόδου, διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις σχέσεις του κ. Σαμαρά, ως πρωθυπουργού, με τον κ. Τσίπρα.