ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό του νέου εμφυλίου

«Κατηγορώ» από 87 προβεβλημένα στελέχη κατά Κασσελάκη – Ζητείται εμμέσως εσωκομματικό δημοψήφισμα

Γιώργος Μπουρδάρας

Σε τροχιά νέας εμφύλιας σύγκρουσης εισήλθε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς διευρύνεται και ισχυροποιείται ο κύκλος όσων αμφισβητούν ή και επικρίνουν τις επιλογές και τις κινήσεις της ηγεσίας Κασσελάκη.

Η μαζικότερη αμφισβήτηση των προεδρικών ενεργειών εκδηλώθηκε χθες από 87 προβεβλημένα κομματικά στελέχη, που συνυπογράφουν κείμενο, μέσω του οποίου –εκτός των άλλων– όχι μόνον ασκούν κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, αλλά επαναφέρουν και το ζήτημα των συνεργασιών στην Κεντροαριστερά, ζητώντας ουσιαστικά ακόμη και προσφυγή στη βάση, μέσω εσωκομματικού δημοψηφίσματος προκειμένου να δώσουν διέξοδο «τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος».

Μεταξύ των στελεχών αυτών είναι επτά εκ των 36 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Τσίπρα, καθώς και στελέχη που βρίσκονταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό και προκάτοχο του Στέφανου Κασσελάκη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ολγα Γεροβασίλη, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Τσίπρας, Γιώργος Βασιλειάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης, Μαρία Ρεπούση, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Ζανέτ Τσίπρα.

Απάντηση με αιχμές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο. Ολες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές», σχολίαζαν κύκλοι της Κουμουνδούρου, αφήνοντας ωστόσο σαφείς αιχμές όσον αφορά τις προθέσεις των «87»: «Είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα», σημείωναν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ήδη είχε ληφθεί η απόφαση για σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας την προσεχή Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 7 Ιουλίου. Παράλληλα, στελέχη προσκείμενα στον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη χθεσινή εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως παρά τη γενική κινητοποίηση που προηγήθηκε της αποστολής του κειμένου, τελικώς λίγοι ήταν οι βουλευτές και περισσότερα τα στελέχη της πρώην ΔΗΜΑΡ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

«Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της Ακροδεξιάς. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης», αναφέρουν οι «87» στην επιστολή, που έχει αποδέκτες τον κ. Κασσελάκη και τη γραμματέα της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου. Παράλληλα, σημειώνουν: «Απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις».

Οι «87» στρέφουν τα βέλη τους στον πρόεδρο του κόμματος τόσο για την έως τώρα στάση του έναντι διαφωνούντων («διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών») όσο και για τις αναφορές του περί «μαύρου» χρήματος («τραυματίζει τον χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ»). Φυσικά, δεν μένει εκτός και το ζήτημα του κλεισίματος του ημερήσιου φύλου της εφημερίδας «Η Αυγή».

Τούτων δοθέντων, ζητούν να συγκληθεί άμεσα η Κ.Ε. και μάλιστα σε διήμερη συνεδρίαση «για να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν επαρκώς όλα τα μέλη» του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου της Κουμουνδούρου.

Την ίδια στιγμή, δεν περνούσε απαρατήρητη και η επιλογή της ηγεσίας Κασσελάκη να αποστείλει επιστολή σε βουλευτές και κομματικά στελέχη, είτε να προβούν σε δωρεά είτε να δανείσουν το κόμμα, «προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μηνός Ιουνίου για τα Μέσα του κόμματος». Αλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν πως οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού του Ιουνίου.

Αίτημα στη Βουλή

Στη σκιά των εκρηκτικών αυτών διεργασιών και εξελίξεων, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συντηρήσει εντός Βουλής το μέτωπό του προς την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τον τίτλο του ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, επανέφερε χθες με ένταση το αίτημά του να συζητηθούν οι προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν και φορολογικά θέματα.

Ως γνωστόν, με την επίκληση συνταγματικής πρόβλεψης, πως προτάσεις νόμου που συνεπάγονται μείωση των δημοσίων εσόδων δεν εισάγονται προς συζήτηση από την εθνική αντιπροσωπεία, ο πρόεδρος της Βουλής και η πλειοψηφία της διάσκεψης των προέδρων απορρίπτει το αίτημα. Για «παραβίαση του κανονισμού της Βουλής εκ μέρους του κ. Τασούλα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση