ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό της ρήξης και η επόμενη μέρα

Από πολιτική αλλά και συναισθηματική φόρτιση, εντάσεις, ενστάσεις επί της πολιτικής ουσίας και επί της διαδικασίας, αποδοκιμασίες, κλίμα πόλωσης και αποχωρήσεις, χρωματίστηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα

Kathimerini.gr

Από πολιτική αλλά και συναισθηματική φόρτιση, εντάσεις, ενστάσεις επί της πολιτικής ουσίας και επί της διαδικασίας, αποδοκιμασίες, κλίμα πόλωσης και αποχωρήσεις, χρωματίστηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας Κεντρικής Επιτροπής που λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις και πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά ρήξης, ακόμα και για ένα κόμμα το οποίο στην ιστορική του διαδρομή έχει ήδη βιώσει δύο συντεταγμένες διασπάσεις.

Ηταν δεδομένο ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διήμερη αυτή διαδικασία θα ήταν εκρηκτική, πιθανώς και υπαρξιακή για την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα. Κι αν η αποχώρηση της «Ομπρέλας» αποτελούσε την πλέον αναμενόμενη εκδοχή όλες τις προηγούμενες μέρες, το προχθεσινό διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη και η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος από τη βάση του κόμματος για το ζήτημα της διαγραφής των τεσσάρων στελεχών (Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας, Τζουμάκας) ανέτρεψε τα δεδομένα και αναδιάταξε τους εσωκομματικούς συσχετισμούς που οδήγησαν στην αποχώρηση από τη διαδικασία τόσο την «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όσο και το μπλοκ της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά και εκείνο του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της εσωκομματικής περιδίνησης των τελευταίων εβδομάδων διατηρούσε έναν τόνο μετριοπαθή και ενωτικό. Σημειώνεται ότι ρήγματα και διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το δημοψήφισμα καταγράφονται ακόμα και στο «μπλοκ» των «νεοπροεδρικών».

Κασσελάκης: «Δώστε λύση τώρα ή πάω σε δημοψήφισμα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε στο President και ανέβηκε στο βήμα της Κ.Ε. περίπου δύο ώρες μετά το προγραμματισμένο ραντεβού που είχε δοθεί στις 12. Ο τόνος της ομιλίας του δόθηκε από τις πρώτες του φράσεις: «Πώς να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνοντας το πρώτο «καρφί» με αποδέκτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Αλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας», σημείωσε στη συνέχεια υποστηρίζοντας ότι «τα θέματα που συζητάμε σήμερα δεν είναι καινούργια. Εχουν κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα».

Ο Στ. Κασσελάκης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης λέγοντας μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην «Ομπρέλα»: «Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δεν θα πάρουν». «Οσο γράφουν κείμενα γεμάτα σάλτσα -κείμενα “πουμαρό”-, εμείς θα δίνουμε λύση στα πραγματικά προβλήματα. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για τις διαγραφές, τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η αίθουσα του President «έβραζε», με φωνές και αποδοκιμασίες από τους «διαφωνούντες» ενίοτε να γίνονται εντόνως διακριτές, μεταξύ των χειροκροτημάτων που προέρχονταν από την πτέρυγα των «προεδρικών».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε επί της ουσίας στην εκδοχή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος στέλνοντας «τελεσίγραφο» στην Επιτροπή Δεοντολογίας να καταλήξει σε εισήγηση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας «χωρίς μεγάλους φακέλους», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, και καλώντας την Κ.Ε. να πάρει ξεκάθαρη θέση «ότι αυτά τα μέλη δεν φέρουν την ιδιότητα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα», όπως είπε.

«Εξασφαλίστε την ίαση του ΣΥΡΙΖΑ από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά. Πάρτε απόφαση που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα! Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, όχι ευχή, με μια μεγάλη και ισχυρή πλειοψηφία από αυτό το όργανο», τόνισε χαρακτηριστικά ακολούθως και συμπλήρωσε: «Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη να πάρουν θέση, όπως προβλέπει το Καταστατικό μας, που το ψηφίσατε».

Οι τόνοι στην αίθουσα ανέβηκαν εκ νέου όταν ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από το σώμα «να θυμηθεί πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας μάζευε δηλώσεις στελεχών ενώ έδινε μάχη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πόσες φορές είδε ο Αλέξης το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους;» και κορυφώθηκαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «5η Φάλαγγα» της Νέας Δημοκρατίας, διακηρύττοντας παράλληλα το «τέλος στην “καμαρίλα” και στην “κομματίλα”».

Ο νέος «χάρτης» μετά τις αποχωρήσεις

Αμέσως μετά, ξεκίνησε στο σώμα ένας έντονος διάλογος αναφορικά με το αν θα τεθεί προς ψηφοφορία ή όχι η πρόταση Κασσελάκη για προσφυγή σε δημοψήφισμα για την υπόθεση της διαγραφής των «τεσσάρων».

Στο σημείο αυτό τόσο το «μπλοκ» της Εφης Αχτσιόγλου, όσο και ο Διονύσης Τεμπονέρας, αλλά και η «Ομπρέλα» αιτήθηκαν την άμεση διενέργεια ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή έτσι ώστε να ανακληθεί η πρόταση Κασσελάκη. Το προεδρείο αρνήθηκε και ακολούθησε συμβιβαστική πρόταση από τον Νάσο Ηλιόπουλο να υπάρξει πρώτα μια δίωρη συζήτηση και κατόπιν ψηφοφορία. Το προεδρείο επέμεινε στην άρνησή του και μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε την πρόθεση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου λόγω της «επίμονης άρνησης» να γίνει ψηφοφορία.

Το προεδρείο αντέτεινε ότι η όποια ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης και ακολούθησε η συντεταγμένη αποχώρηση της «Ομπρέλας» και των «μπλοκ» της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αποχώρησαν ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος απάντησε στο «τελεσίγραφο» Κασσελάκη ότι «δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος» και ότι λογοδοτεί μόνο στο Συνέδριο.

Την ίδια στιγμή, στην αίθουσα εκτός του σκληρού πυρήνα των προεδρικών παρέμειναν οι Ολγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι, όμως, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα.

Η κ. Γεροβασίλη, πάντως, άφησε αιχμές προς τους αποχωρήσαντες: «Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε την ανάγκη να δοθούν πολιτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα και όχι διαδικαστικές. Στην επεισοδιακή συνεδρίαση μίλησε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως επιθυμεί «τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Η επόμενη μέρα

Παρά τις αποχωρήσεις και παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις ηγετικής ομάδας και αποχωρησάντων για την απαρτία στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζονται τυπικά σήμερα το πρωί και ολοκληρώνονται το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η «Ομπρέλα» δεν θα δώσει το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και η πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

Υπενθυμίζεται ότι εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε χτες ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα». Ειδικότερα, επεσήμανε πως όσον αφορά την πρόταση που απηύθυνε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική» και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

«Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η “βάση” σε πολλά εισαγωγικά», σημείωνε χτες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος προσέθεσε πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία». «Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση