ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο μετά το συνέδριο - Τα ραντεβού και οι νέες ισορροπίες

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, στη σκιά της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα

Kathimerini.gr

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, με στελέχη όλων των «στρατοπέδων» να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα, και ενώ η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη για τον ηγετικό θώκο θεωρείται «σχεδόν δεδομένο» πως θα ανακοινωθεί μέσα στο Σάββατο.

Το δείπνο των «8»

Στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης, μόνο δι’ επιστολής, του πρώην πρωθυπουργού, και της προαναγγελίας τετραπλών εκλογών για πρόεδρο και όργανα, από τον Στέφανο Κασσελάκη, οκτώ στελέχη της λεγόμενης «προεδρικής φρουράς» συναντήθηκαν, κατά πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης με βασικό θέμα συζήτησης πιθανά πρόσωπα κοινής αποδοχής για τις επικείμενες κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ράνια Σβίγκου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου και Γιώργος Βασιλειάδης, κατόπιν προκαταρκτικών διαβουλεύσεων κάλεσαν την Ολγα Γεροβασίλη και την παρότρυναν να σκεφτεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας.

Το πρωί, η αντιπρόεδρος της Βουλής είχε μπαράζ συναντήσεων με τους Διονύση Τεμπονέρα, Θανάση Θεοχαρόπουλo, Σωκράτη Φάμελλο, Γιάννη Ραγκούση και άλλους βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως η Ολγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που είχε ζητήσει σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με αιχμή το ερωτηματολόγιο του προέδρου, για την ταυτότητα και το logo του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα iSyriza. Οι διήμερες εργασίες της Π.Γ., απόντος του Στέφανου Κασσελάκη στην πρώτη, και παρόντος στη δεύτερη, αποτέλεσαν ταυτόχρονα «βαρόμετρο» αλλά και «εκκολαπτήριο» όσων ακολούθησαν.

Θα υπάρξει τρίτος υποψήφιος;

Προς το παρόν, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έχει αφήσει καμία υπόνοια πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις του δεν καθορίζονται από προσωπικές φιλοδοξίες.

Οπως έγραψε νωρίτερα η «Κ», καθοριστικός παράγοντας ενδεχομένως να αποδειχθεί ο Νίκος Παππάς που στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου είχε στηρίξει στον β΄ γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη, κινητοποιώντας τον μηχανισμό και την επίδρασή του στο κόμμα καταλυτικά υπέρ του 35χρονου, τότε υποψήφιου, προέδρου. Πολλά «πηγαδάκια» στο Τάε Κβον Ντο αναρωτιούνταν για το πώς θα τοποθετηθεί ο κ. Παππάς μετά την παρέμβαση Τσίπρα.

Ο Παύλος Πολάκης βρίσκεται εδώ και δύο μήνες σε τροχιά ρήξης με τον Στέφανο Κασσελάκη. Κανείς άλλωστε δεν αποκλείει και το σενάριο της έκπληξης, ενός προσώπου που θα αναδυθεί ανάμεσα στα στρατόπεδα περιπλέκοντας τη δυναμική.

Πολλοί διερωτώνται στον ΣΥΡΙΖΑ αν ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να παρέμβει ξανά, στηρίζοντας κάποιον άλλον υποψήφιο που θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον κ. Κασσελάκη.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Τα «στρατόπεδα» Κασσελάκη – Γεροβασίλη

Ανάμεσα στα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη είναι οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Ρένα Δούρου, Ραλλία Χριστίδου, Δώρα Αυγέρη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρος Παππάς και Ολυμπία Τελιγιορίδου. Από την ομάδα Κασσελάκη έχει σαφώς αποσχιστεί ο Γιώργος Τσίπρας που ήταν από τους πρώτους που είχε θέσει ανοικτά το σενάριο για ανάδειξη άλλου αρχηγού.

Την υποψηφιότητα Γεροβασίλη αναμένεται να στηρίξουν όσα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν έρθει σε ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι δηλώσεις

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανία Παπαγεωργίου, που μιλώντας την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είπε πως ο Α. Τσίπρας «έχει πράγματι έναν θεσμικό ρόλο ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συν μια θεσμική εμπειρία και δικαιούται και υποχρεούται να δίνει σήματα –και εσωτερικά και εξωτερικά». «Ο πρόεδρός μας, Στέφανος Κασσελάκης, αποδέχθηκε και πάτησε πάνω στο σήμα του Αλέξη Τσίπρα για να εξελίξει τις καταστάσεις ένα βήμα παραπέρα. Δεν είχε κανένα λόγο να μην το κάνει. Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αντίπαλος με το ίδιο του το κόμμα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας εξαπέλυσε πυρά προς τον Στέφανο Κασσελάκη κατά τη δική του ομιλία στο συνέδριο. «Η Αριστερά δεν παράγει “μεσσίες” και ήρωες, παράγει κοινωνικά υποδείγματα. Εχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί να κάνουμε στην άκρη, θα το κάνουμε για το κοινό καλό. Δεν θα αφήσουμε να μπει η Αριστερά στο περιθώριο», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

«Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρη “Σοβαρευτείτε”», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS. «Δεν με αιφνιδίασε καθόλου. Αργησε κιόλας. Υπήρχε μια ιστορία παρακμής» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως για το «πολύ σοβαρό θέμα» ευθύνονται «όλοι». «Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα έχει πολλούς και συγκεκριμένους αποδέκτες και όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει. Και όποιος δεν θέλει να καταλάβει, λέει “δεν αφορά εμένα αφορά τους άλλους”».

«Εχουμε ένα συνέδριο όπου επιβάλλεται να συζητηθούν όλα ενώ έχει ανοίξει και το θέμα της ηγεσίας και πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματική πολιτική λειτουργία», δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Απολύτως ορθώς έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ξανά θέμα επανεκλογής. Πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια και πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας». «Η πραγματικότητα είναι ότι η πορεία του κόμματος το τελευταίο εξάμηνο είναι φθίνουσα και μερίδιο ευθύνης έχει και ο πρόεδρος (…) Οσοι είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την ευθύνη μας και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Την άποψη πως ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, εξέφρασε ο Νίκος Καρανίκας. «Η παρέμβαση του Τσίπρα είναι μια παρέμβαση η οποία επισημαίνει τη συνέχιση του αγώνα του με τις αξίες που είχε, τη συνέχιση στο κόμμα. Είναι πλάι στο κόμμα και στηρίζει τον πρόεδρο, θυμίζοντάς του ότι την εξουσία την έχει από τη βάση και εάν τον αμφισβητήσουν ξανά, επειδή ήδη τον αμφισβήτησαν, να προσφύγει στη βάση, όπως είπε και ο ίδιος ο Κασσελάκης. Συμφώνησε, δηλαδή, με αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης να προσφύγει στη βάση και όχι στην Πολιτική Γραμματεία. Δεν υπάρχει θέμα, ούτε ζήτημα επιστροφής του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι είναι σοβαρός άνθρωπος και δεν θα ήθελε να γίνει αστείος. Η άποψή μου είναι ότι ο Τσίπρας θα έπρεπε να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς είναι από τους λίγους πολιτικούς αρχηγούς που ως πρωθυπουργός συγκρούστηκε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, με την αυστηρή οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οχι στην εσωστρέφεια. Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρο, καθώς πήγαμε πριν από λίγο καιρό».

Οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πιθανή ημερομηνία εκλογών είναι η 10η Μαρτίου, ωστόσο ορισμένοι εκτιμούν πως θα είναι εφικτό να στηθούν κάλπες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καθώς προϋπόθεση για να γίνουν θεωρείται η εκκαθάριση του μητρώου.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαρτίου ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να παρουσιαστεί στη Θήβα προκειμένου να κάνει την στρατιωτική του θητεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X