ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Το δύσκολο παζλ των διεκδικητών – Υποψηφιότητα ή νέο κόμμα από Κασσελάκη

Ποιες είναι οι πιθανές υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος που «αλληλοεξουδετερώνονται» και γιατί

Kathimerini.gr

Πίσω από τα ήρεμα νερά της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη και παράλληλα με τη σφοδρή δημόσια σύγκρουση των «κασσελακικών» με τους «87» για το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής, είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ παρασκηνιακών ζυμώσεων και επαφών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία ζυγίζουν όλα τα δεδομένα, πραγματοποιούν επαφές και απορρίπτουν ή μελετούν εισηγήσεις προκειμένου να καταλήξουν αν θα επανασυστηθούν στη βάση του κόμματος.

Με φόντο τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, που από τη Δευτέρα είναι κενός, πολλά είναι τα ζευγάρια των πιθανών διεκδικητών της ηγεσίας που «τρακάρονται» και έως ένα βαθμό «αλληλοεξουδετερώνονται». Καταλύτης των εξελίξεων αποτελεί η απόφαση ή όχι του Στέφανου Κασσελάκη να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το «σήμα» που έδωσε από τις Σπέτσες ήδη «αποκωδικοποιείται». Στο περιβάλλον του γνωρίζουν πως η παρουσία του Παύλου Πολάκη θα του προκαλέσει φθορά τόσο στην Κρήτη –που είναι ο τόπος καταγωγής του– όσο και σε ένα σκληρό μπλοκ «αντιμητσοτακικών» υποστηρικτών του κόμματος, το οποίο είχε προσεγγίσει σημαντικά υιοθετώντας μέρος της ρητορικής του Χανιώτη βουλευτή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης όσες προσπάθειες προσέγγισης και αν έκανε στον Παύλο Πολάκη μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα απέτυχε και στην ομιλία του στην Κ.Ε. πέρασε στην αντεπίθεση. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, έσπευσε να δείξει πως δεν φοβάται να βρεθεί απέναντί του και σε σχέση με τις φήμες που θέλουν τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ιδρύει δικό του κόμμα ανέφερε: «Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο». Με αυτά τα δεδομένα, μια πιθανή σύγκρουση των δύο αναμένεται να είναι σφοδρή.

Πυρετός ζυμώσεων των στελεχών της Κουμουνδούρου, καθώς οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου έχουν δρομολογηθεί.

Στη «δεξαμενή» των πιθανών υποψηφίων, επικεφαλής της Κουμουνδούρου βρίσκονται η Ολγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος. Κανείς από τους δύο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Η αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο Action 24 τόνισε: «Δεν το έχω σκεφτεί, ειλικρινά. Να πούμε ότι δεν ξεκινούν από εκεί οι προθέσεις μου», είπε, ενώ εκτίμησε για τον Στέφανο Κασσελάκη πως αν κατέβει υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κερδίσει. «Είμαι στρατιώτης και στέλεχος του κόμματος αυτού. Δεν πρόκειται να απομονωθώ ή να σκεφτώ μόνος μου για το τι θα κάνω στην καριέρα μου, γιατί δεν έχω πολιτική καριέρα», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Mega. Τι συμβαίνει με τα δύο κορυφαία στελέχη; Η Ολγα Γεροβασίλη –αν και δεν φαίνεται η ίδια να επιθυμεί να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία– ήδη δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλοι πιστεύουν πως μπορεί να «επαναπατρίσει» πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος. Είναι η άτυπη επικεφαλής των «87», η οποία με την παρότρυνσή της στον Στέφανο Κασσελάκη να πάει σε εκλογές «έσυρε πρώτη τον χορό» της αμφισβήτησής του. Ο Σωκράτης Φάμελλος, σε περίπτωση που είναι υποψήφιος, αντλεί και ο ίδιος «σταυρούς» από την ίδια «δεξαμενή».

Η πορεία του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «διέσωσε» κατά πολλούς τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 11 μήνες και το ερώτημα είναι αν θα είναι το πρόσωπο που θα πάρει το «χρίσμα» από τους «87». Η κάθοδος και των δύο θα μοιράσει τις δυνάμεις του συγκεκριμένου ρεύματος και κάτι τέτοιο με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη απέναντι εμπεριέχει ένα μεγάλο ρίσκο.

Το άλλο δίδυμο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με την πιθανή κάθοδό του στην προεκλογική κούρσα είναι ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου. Και οι δύο κόβουν αυτή τη στιγμή κάθε συζήτηση, ωστόσο είναι δύο κορυφαία στελέχη από το πρώην προεδρικό ρεύμα της «Κίνησης Μελών», που στάθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο που είχε απέναντί του την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Μπορεί να έχουν βρεθεί αμφότεροι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο του έχουν ασκήσει κριτική κατά τις συνεδριάσεις των οργάνων. Στην τελευταία ψηφοφορία για την ημερομηνία των εκλογών τάχθηκαν με την πλευρά της νέας πλειοψηφίας, ψηφίζοντας όχι σε fast track διαδικασίες.

Τα στελέχη που ζυγίζουν και μελετούν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους έχουν βάλει ως ορίζοντα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο. Με τις νέες ισορροπίες να έχουν αποτυπωθεί, είναι η καλύτερη ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ατζέντες τους στα μέλη του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου.

Υποψηφιότητα ή νέο κόμμα από Κασσελάκη

Λύνεται σιγά σιγά ο γρίφος για το τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει ήδη ενεργοποιηθεί, πραγματοποιεί τηλέφωνα και ετοιμάζεται να επιστρέψει από τις Σπέτσες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη σύσκεψη του στενού επιτελείου του που βρίσκεται στην Αθήνα (ο ίδιος συνδέθηκε μέσω Ζoom) με αντικείμενο τη δραστηριοποίηση των μελών και υποστηρικτών του.

Κινητικότητα φέρεται να υπάρχει και σε πανελλαδικό επίπεδο με επικοινωνίες που ήδη έχουν γίνει. Υπάρχει ένα «κύμα» στελεχών – μελών το οποίο εμφανίζεται εμφανώς δυσαρεστημένο από τις εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή και τον τρόπο που έγινε η έκπτωσή του από τη θέση του προέδρου.

Πού αποσκοπεί αυτή η κινητοποίηση; Ουσιαστικά δόθηκε εντολή από τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ενεργοποιηθούν όλοι οι συνεργάτες του προκειμένου να δουν τα πρόσωπα που παραμένουν στο πλευρό του αλλά και τις συμμαχίες που μπορούν να αποτυπωθούν. Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αν το καμπανάκι που χτύπησε σχετίζεται με την κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή με επιτάχυνση των διαδικασιών για μια δική του αυτόνομη πολιτική πορεία.

Μία ημέρα μετά την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνονται οι εξελίξεις, με τον κ. Κασσελάκη να δίνει το «παρών» απαντώντας στους επικριτές του.

Πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του το μόνο που τονίζουν αυτή την ώρα είναι πως το σενάριο και οι πληροφορίες που διακινούνταν ότι ενδέχεται να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή και να φύγει από τη χώρα «καίγονται» οριστικά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X