Kathimerini.gr
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και των «11», ενώ δίνοντας το στίγμα του για τις ευρωεκλογές του 2024 σημείωσε πως πρέπει «να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%».
«Θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αν αυτό παραμείνει η πυξίδα μας, θα πετύχουμε», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε μακράν το πιο ανεξάρτητο κόμμα. Δεν χρωστάμε τίποτε, δεν πρόκειται κανείς να μας φιμώσει, θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και βαθιά κοινωνικοί».
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να «στηλιτεύσει» τη στάση της Νέας Αριστεράς όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας πως, μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, «η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον αυλικοί για να δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες».
Αναφερόμενος στα επεισόδια οπαδικής βίας και στον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος «σε μαζικές προσαγωγές από κλειστά γήπεδα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές».
«Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του. Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά. Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον “παραιτήσει” σήμερα. Εκτός κι αν ισχυρίζεται πως ο υπουργός του ακόμα “ψάχνει τις πρίζες” στο γραφείο του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκλιθεί σε κανέναν»
Ξεκινώντας την κριτική του, σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν στηρίζει τις ελπίδες της στην κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια κυβέρνηση που επιβάλλει μιζέρια για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους λίγους. Σε μια κυβέρνηση απροκάλυπτης διαφθοράς, που πολιτεύεται με αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Σε μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαχείριση κάθε κρίσης με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους. Δική μας, λοιπόν, αποστολή, ως σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά, είναι να γκρεμίσουμε νοοτροπίες και πολιτικές που έρχονται από πολύ παλιά και κρατάνε την Ελλάδα δεμένη σε ένα παρόν και μέλλον ανασφάλειας».
Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην χώρα: «Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ όσον αφορά την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ, με απόκλιση 8,8% του ΑΕΠ από την ΕΕ και 8,7% από την Ευρωζώνη. Ετήσιο επενδυτικό κενό: 18 δισ. ευρώ. Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε απόκλιση 6% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη και 7,2% του ΑΕΠ από την ΕΕ (15 δισ. πίσω). Στους μισθούς και τα ημερομίσθια η Ελλάδα έχει απόκλιση 10,2% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ) από τον μέσο όρο της ΕΕ», είπε.
«Με το εισόδημά μας αγοράζουμε το 68% του όγκου των ίδιων αντικειμένων σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο. Το 2022 στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), η Ελλάδα είναι 24η από τις 27 χώρες στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ποσοστά εργασιακού εκφοβισμού, του λεγόμενου mobbing, που βλάπτει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα των εργαζομένων, θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους ή διαταράσσει το εργασιακό κλίμα».
Αναφερόμενος στις δαπάνες υγείας, τόνισε ότι «απαιτούνται επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τη σύγκλισή μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στις δαπάνες για την εκπαίδευση απαιτούνται 1,25 δισ. ευρώ για τη σύγκλιση. Στις δαπάνες οικογένειας και παιδιών απαιτούνται 1,66 δισ. ευρώ για τη σύγκλιση. Στις δαπάνες για ασθένεια και αναπηρία απαιτούνται 2,7 δισ. ευρώ για τη σύγκλιση».
Ακολούθως, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι ουραγός της ΕΕ στη στεγαστική πολιτική, καθώς διαθέτει πολύ λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία το 1%. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει καν κοινωνική κατοικία. Ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, η χώρα μας έχει 2,1% του ΑΕΠ διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ».
Προτάσεις για την ασφαλή διεξαγωγή αθλητικών αγώνων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε τις προτάσεις του για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών αγώνων: «Σε πρώτη φάση προτείνουμε -σήμερα κιόλας- τη δημιουργία ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων ως εξής:
Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV) και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.
Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.
Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΑΑΕ είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο ασφαλείας για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ.
Επιπλέον, προτείνoυμε:
Θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς.
Την υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρους.
Τη θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.
Οπως προανήγγειλε, τις προτάσεις αυτές «θα φέρουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν θέση».
«Η μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκλιθεί σε κανέναν»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε με ένα δηκτικό σχόλιο για τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και «την υπόκλιση μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν». «Προσωπικά, ο κ. Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής, αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι ότι η υπόκλιση ήταν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν την ίδια υπόκλιση είχες κάνει και στο αεροδρόμιο. Φανταστείτε να ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, η προπαγάνδα της κυβέρνησης θα μας είχε κάνει να πέσουμε. Η προπαγάνδα, όμως, τώρα το περνά με ψιλά γράμματα. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τη στάση του υπουργού. Δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κ. Γεραπετρίτη», είπε ο κ. Κασσελάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν».
«Η δομική κρίση της Ε.Ε. μπορεί να βαθύνει περισσότερο»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και «στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται χωρίς προοπτική τερματισμού, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται, μετά τη λήξη της ολιγοήμερης ανακωχής, η σφαγή στη Γάζα». Είπε πως «οδεύουμε προς μια επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη, όπου η συνεχιζόμενη δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί άμεσα να βαθύνει ακόμη περισσότερο, εάν οι ακροδεξιές δυνάμεις καταφέρουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτούς τους καιρούς είναι που χρειάζεται να επικρατήσουν οι αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες και αρχές».
«Αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ»
Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε όλοι μαζί υπέρ της αναγκαιότητας για άμεση ειρήνευση στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Μέση Ανατολή, απαιτώντας ξανά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του κράτους του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» και πρόσθεσε: «Αλλά και για να υπάρξει και στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ιδεών για να πάρει ανάσα και να ελπίσει ξανά ο κόσμος ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του και να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά».