ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Μαρτύριο της σταγόνας» μέχρι το συνέδριο για Κασσελάκη

Με την αποχώρηση της «φρουράς Τσίπρα» από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ιδιαιτέρως βαρύ

Kathimerini.gr

«Κόκκινο» χτύπησε το θερμόμετρο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με τη «φρουρά Τσίπρα» να αποχωρεί, όπως αναφέρουν μέλη της, εξαιτίας της συμπεριφοράς του Στέφανου Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) κατέθεταν τις προτάσεις τους για το συνέδριο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι συνδεδεμένος στη συζήτηση που γινόταν διαδικτυακά.

Η Ολγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησαν το συνέδριο του κόμματος να μην πραγματοποιηθεί την ίδια ημερομηνία με τις εκλογές για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας unfair μια τέτοια κίνηση. Ακούστηκαν και απόψεις να μεταφερθεί δύο εβδομάδες πιο μετά.

Ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται να έμεινε στο γεγονός ότι η πλειοψηφία και ο πρόεδρος δεν έχουν αποτυπώσει τις ακριβείς θέσεις τους για τις κυοφορούμενες αλλαγές στο καταστατικό. Τέθηκαν κάποια τεχνικά θέματα ακόμα και για τον χαρακτηρισμό του συνεδρίου ως εκτάκτου ή διαρκούς. Οταν στη συνεδρίαση συνδέθηκε ο κ. Κασσελάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται αρκετά εκνευρισμένος, προφανώς από πράγματα που του είχαν μεταφερθεί, να είπε στα μέλη της ΚΟΕΣ: «Σε όποιον αρέσει, σε όποιον δεν αρέσει να σηκωθεί να φύγει».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο Νίκος Παππάς τού ζήτησε να ανακαλέσει για να συνεχιστεί η συζήτηση.

Πρώτη αποχώρησε η Ολγα Γεροβασίλη και ακολούθησαν ο Γιάννης Ραγκούσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.ά. Υπήρξαν παρεμβάσεις από πολλά στελέχη να ξεκινήσει και πάλι η συνεδρίαση αφού ηρεμήσουν τα πνεύματα, ωστόσο αυτό δεν προχώρησε και για αυτό η συνεδρίαση αναμένεται να επαναληφθεί.

Οι απόψεις για κατάργηση των νομαρχιακών επιτροπών, των οργανώσεων μελών, αλλά και για περιορισμένες συνεδριάσεις της νέας Κεντρικής Επιτροπής (Εθνικό Συμβούλιο Μελών), προβληματίζουν.

Στην Επιτροπή Καταστατικού προχθές, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και πρόσωπα που πρόσκεινται στο περιβάλλον Κασσελάκη διαφώνησαν με τη μη ύπαρξη των νομαρχιακών επιτροπών ή με τις ψηφιακές συνεδριάσεις. Φέρεται να συζητήθηκε επίσης το άρθρο του καταστατικού που προβλέπει «κόφτη» στις τρεις θητείες στη Βουλή.

Μετά τη διακοπή της ΚΟΕΣ, που θα επαναληφθεί την Παρασκευή, ο Στ. Κασσελάκης μίλησε με μέλη της, μεταξύ αυτών την Ολγα Γεροβασίλη, την Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλα στελέχη.

Από την πλευρά της ηγεσίας υποστηρίχθηκε πως όλοι πρέπει να σέβονται και να υλοποιούν τις αποφάσεις των οργάνων, άρα και της Κ.Ε., η οποία είχε αποφασίσει ότι το συνέδριο θα γίνει στις 4-6 Οκτωβρίου. Οπως τονίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε συναρτά τις κομματικές του διαδικασίες σε σχέση με άλλα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, το «μαρτύριο της σταγόνας», όπως όλα δείχνουν, θα ζει ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα ένα στελέχη του κόμματος, πρώην βουλευτές και υπουργοί αναμένεται να αμφισβητούν δημοσίως τον τρόπο που έχει ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους 10 μήνες.

Τη «σκυτάλη» από τον Χρήστο Σπίρτζη πήρε ο Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας στο Attica TV κάλεσε όλους τους απογοητευμένους ψηφοφόρους – φίλους του κόμματος «να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δυναμική των απόψεών τους, να οδηγήσουν σε αλλαγές. Κατά την άποψή μου, οι αλλαγές αυτές προϋποθέτουν και αλλαγή προσώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μουζάλας συμπλήρωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «μετρήθηκε και απεδείχθη ελλιπής, απεδείχθη διχαστικός».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ανάμεσα στους «87» που με το κείμενό τους στα τέλη Ιουνίου συγκρότησαν την εσωκομματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου. Είναι αυτή η τακτική που θα ακολουθείται από εδώ και πέρα; Εφόσον έχει αποφασιστεί να ασκείται στοχευμένη κριτική που θα φτάνει μέχρι την αμφισβήτηση της ηγεσίας, οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν δραματικά μέχρι το συνέδριο.

Η ηγετική ομάδα δεν φαίνεται να κλονίζεται από αυτές τις επιθέσεις που γίνονται εκτός οργάνων. Και όσο μπορούν επιχειρούν να μη σηκώνουν τους τόνους. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι προκαλούν μια φθορά και δίνουν ένα μήνυμα στη βάση πως ο πρόεδρος δεν έχει πλέον την απήχηση του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά χθες τοποθετήθηκε υπέρ της υιοθέτησης του παραδείγματος του Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας και στην Ελλάδα, με τον «αστερίσκο» πως «ένα ευρύ πολιτικό προοδευτικό μέτωπο μπορεί να φτιάξει μόνο ο λαός και όχι η ηγεσία των κομμάτων». Στο άρθρο του στο il Manifesto ανέφερε πως «η οικοδόμηση ενός συνασπισμού όμορων δυνάμεων, που εκτείνονται από τον δημοκρατικό σοσιαλισμό έως την πολιτική οικολογία και την Αριστερά, είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι εύκολη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η Μεταπολίτευση έκλεισε μεν έναν κύκλο της, αλλά στριφογυρίζει ακόμη ως «μπροστά» ψευδεπίγραφο μέλλον
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ