Kathimerini.gr
Υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο πλάνο μεταθέτει τα πάντα μια εβδομάδα μετά από τον αρχικό σχεδιασμό.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της Κ.Ε., οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω και από τη διαδικασία εκλογής του αρχηγού, ενώ ήδη έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητές τους οι Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.
Βούτσης υπέρ Αχτσιόγλου
Στο πλαίσιο ομιλίας του, ο άλλοτε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τη στήριξη του στην Έφη Αχτσιόγλου. «Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων».
Ανέφερε ότι «δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».
Παραίτηση Σπίρτζη
O Χρήστος Σπίρτζης παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπως είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας της διαφωνίας του πάνω στο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου. Έκανε λόγο για την ανάγκη ένωσης Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τη σημείωση pvw, αν κάτι τέτοιο δεν ευοδωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στην ομάδα των Σοσιαλιστών.
Σημειώνεται ότι η παραίτηση Σπίρτζη αλλάζει το τοπίο και σε σχέση με τη στρατηγική του κόμματος προς τις κάλπες της αυτοδιοίκησης, καθώς ο ίδιος είχε αναλάβει τον εν λόγω τομέα στην Π.Γ.
Διαξιφισμοί Πολάκη με τον διευθυντή της «Αυγής»
Κόντρα σε υψηλούς τόνους ξέσπασε ανάμεσα στον διευθυντή της «Αυγής», Σπύρο Ραπανάκη, και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, με αφορμή ορισμένες αναφορές στην ομιλία του δεύτερου, στο πλαίσιο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε γυναίκα υποψήφια οι αθλιότητες περί καλλιστείων και διαδικασιών life style δεν θα ακούγονταν», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο διευθυντής της «Αυγής», συμπληρώνοντας ότι «την επόμενη μέρα δίνεται η ευκαιρία να μπουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές με το λούμπεν, τον σεξισμό και τις ψευτοπαλικαριες».
Σε σχόλιο της ανάρτησης του Σπύρου Ραπανάκη ήρθε η οργισμένη απάντηση του Παύλου Πολάκη: «Διευθυντή της Αυγής ,αυτό άκουσες από την ομιλία μου;;;Τα αλλά δεν τα άκουσες; Η απλά δεν μπορείς να αρθρώσεις κιχ και ΤΟΛΜΑΣ να με λες λούμπεν!! Εσυ, εμένα!!! Μόνο για φτύσιμο είναι οι χαρακτηρισμοί σου. Πράγματι είναι καιρός να μπουνε κατακόκκινες γραμμές,στην δηθενια ,στη θολούρα ,στον δικαιωματισμο του περιθωρίου,στα άκαπνα και ακίνδυνα κομ ιλ φω ,ανασηκωμένα φρυδακια που νομίζουν πως είναι ο ορισμός της αριστεράς».
Παρέμβαση Φίλη – Λάμπρου
Την ανάγκη νέων πολιτικών συνθέσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η τριπλή κρίση του κόμματος -κρίση φυσιογνωμίας, κρίση πολιτικού σχεδίου, κρίση διαδικασιών, υπογράμμισαν στην εισήγησή τους προς την Επιτροπή Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης τα μέλη της, Νίκος Φίλης και Πάνος Λάμπρου.
Στο κείμενό τους αναφέρονται στα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος και όσον αφορά τις ευθύνες του κόμματος επισημαίνουν: «Μετά τις εκλογές του 2019 προωθήθηκε ένα σχέδιο μετάλλαξης του κόμματος που υπονόμευσε την αντιπολιτευτική αποτελεσματικότητά του, την εσωτερική λειτουργία του, τις σχέσεις του με τη κοινωνία και τελικά την παρουσία του στις κάλπες. Η κεντρομόλα πολιτική δεν απέδωσε. Προκάλεσε φυγόκεντρες τάσεις. Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως κέντρο. Χάσαμε μάλιστα εκεί που πλεονεκτούσαμε κοινωνικά, στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία. Το έλλειμμα αξιοπιστίας επιδεινώθηκε από την υποβάθμιση της συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας από τον αρχηγισμό και τα υλικά της δεκαετίας του ‘80».
Σημειώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει επί του παρόντος το αυτονόητο της κυβερνησιμόητας» και προσθέτουν ότι «Το 18% δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στην συλλογικότητα και εντέλει αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος».
Τα δύο μέλη τάσσονται υπέρ της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας για την διαδικασία εκλογής προέδρου και έκτακτο συνέδριο και υπογραμμίζουν ότι «ευθύνη όλων μας είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κόμματος χωρίς σύνδρομα αυτοδικαίωσης και μάχες μηχανισμών.