ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξαν ποτέ πιο ισχυρές

Σε θερμό κλίμα εξελίχθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν, η οποία διήρκεσε 1 ώρα και 20 λεπτά. Περιελάμβανε κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και σύσκεψη εργασίας.

Kathimerini.gr

Μία ώρα και 20 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος νωρίτερα είχε τετ-α-τετ και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Αντονι Μπλίνκεν στην οικία του, στα Χανιά, επισημαίνοντας «είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης».

«Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών -από την πλευρά του- τόνισε: «Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που, όπως είπε, έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως, και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό».

«Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε. Κλείνοντας, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, ακολούθησε σύσκεψη εργασίας όπου παρέστη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Σάλιβαν.

  • Στην ατζέντα: Γάζα, Ουκρανία, Ελληνοτουρκικά, διμερείς σχέσεις και εξοπλιστικά.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, εν μέσω φόβων για επέκταση του πολέμου στη Γάζα. Συνολικά, η περιοδεία περιλαμβάνει το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Βίντεο από την επίσκεψη Μπλίνκεν στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά 

Συνάντηση Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. Προηγήθηκε συνάντησή του περίπου δύο ωρών με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Φιντάν επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.


Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση Μπλίνκεν με τον Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελλάδα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση