Kathimerini.gr
Αυξημένη καταγράφεται το τελευταίο 48ωρο η σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με πάνω από 200 δονήσεις την περιοχή της Ανύδρου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πολλοί από τους σεισμούς ξεπερνούν τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο έως τώρα, μεγέθους 4,6 βαθμών, να σημειώνεται το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα δε, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθη, μετά την 24η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 380 σεισμοί.
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Το μεσημέρι συνεδρίασε εκ νέου η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Ενώ για τις 19:00 έχει συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Χθες, μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση μία ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Ήδη, στη Σαντορίνη, εγκαταστάθηκαν οι πρώτες σκηνές.
«Εκ του περισσού»
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος Ζώρζος, ο οποίος μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του νησιού Volcano TV, τόνισε πως «οι σεισμοί αυτοί είναι μέχρι 4,5 Ρίχτερ, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους επιστήμονες και εκείνοι δεν προβλέπουν έναν πολύ μεγάλο σεισμό, καθώς για να “φορτώσει” το ρήγμα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια».
Οπως είπε, ο προληπτικός σχεδιασμός υπήρχε και πριν τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών, και δεν αποφασίστηκε χθες, ενώ χαρακτήρισε «εκ του περισσού» κάποιες ενέργειες, όπως τη μεταφορά ΕΜΑΚ στο νησί. Κάλεσε δε, τους πολίτες και τους κατοίκους του νησιού να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα με πομπώδεις τίτλους, αλλά να λαμβάνουν υπόψιν τους μόνο τις έγκυρες ενημερώσεις των επιστημόνων.
«Μετά τα γεγονότα στο Μάτι ή τα Τέμπη, υπάρχει μεγαλύτερος φόβος και για αυτό λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που θα λαμβάναμε πριν […] Το ότι βγήκαν χθες οχήματα της Πυροσβεστικής ή ότι η ΕΜΑΚ έφτασε στο νησί, θεωρώ ότι ήταν εκ του περισσού. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για όλα τα νησιά ή ότι κινδυνεύουν το ίδιο όλα τα νησιά».
«Χωρίς πανικό, είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια»
Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) τόνισε πως «τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί για να είμαστε πλήρως έτοιμοι για όλα τα σενάρια».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Χρειάζεται, ωστόσο, πολύ προσεκτική τήρηση των μέτρων και των οδηγιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό».
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαζάχος σε άρθρο του στο τοπικό site atlantea.news, αυτή η σεισμική έξαρση είναι ένα εντελώς διαφορετικό φαινόμενο από τη σεισμοηφαιστειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024 στο εσωτερικό της καλδέρας. Είναι δύο φαινόμενα που συμβαίνουν παράλληλα.
«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα»
Οπως αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του, καθώς πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
«Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί» εκτιμά από την πλευρά του ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης.