ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πόλεμος» σε ψηφιακό περιβάλλον: Εξομοιωτές F-16 made in Greece σε διεθνή άσκηση

Στο εικονικό πεδίο μάχης της «SPARTAN WARRIOR» το ελληνικό σύστημα εικονικής εκπαίδευσης έλαβε διεθνή αναγνώριση πρωταγωνιστώντας σε μια από τις πιο απαιτητικές ασκήσεις σε διασυμμαχικό επίπεδο

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Ορόσημο για την Πολεμική Αεροπορία και τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) αποτελεί η συμμετοχή στην αμερικανική άσκηση «SPARTAN WARRIOR 23-2» με τους made in Greece τακτικούς εξομοιωτές F-16.

Το σύστημα εικονικής εκπαίδευσης που αναπτύχθηκε και εξελίσσεται χάρη στη δημιουργικότητα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβε διεθνή αναγνώριση και πρωταγωνίστησε σε μια από τις πιο απαιτητικές ασκήσεις σε διασυμμαχικό επίπεδο.

«Πόλεμος» σε ψηφιακό περιβάλλον

Στην άσκηση «SPARTAN WARRIOR» που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου συμμετείχαν 19 χώρες ενώ το πρόσταγμα είχε η Διοίκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική (USAFE-Africa Warfare Center). Με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας δημιουργήθηκε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο προέβλεπε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ιπτάμενων αλλά και επίγειων ραντάρ. Λόγω του μεγέθους της, η διεξαγωγή της «SPARTAN WARRIOR» υπό πραγματικές συνθήκες θα απαιτούσε τεράστια κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων και προσωπικού, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας της επιλογής του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου. Εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο απωλειών, φθοράς και αντιδράσεων η άσκηση έγινε σε ψηφιακό περιβάλλον, με τους συμμετέχοντες να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Ελληνική καινοτομία

Στο εικονικό πεδίο μάχης της «SPARTAN WARRIOR», η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τους εξομοιωτές της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, το λογισμικό και το υλικό των οποίων κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια. Πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό πιλοτήριο F-16, με όλη την γκάμα όπλων του συγκεκριμένου τύπου και άκρως ρεαλιστικές συνθήκες πτήσης. Εξι πιλότοι από την 116 και την 111 Πτέρυγα Μάχης μετέβησαν στην Ανδραβίδα, έδρα της ΜΕΣΕ, και από εκεί «επιχειρούσαν» στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας. Εκτός από τους πιλότους, στην άσκηση έλαβαν μέρος και ελεγκτές αεράμυνας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες των εξομοιωτών της Μοίρας.


Εξι πιλότοι από την 116 και την 111 Πτέρυγα Μάχης μετέβησαν στην Ανδραβίδα, έδρα της ΜΕΣΕ, και από εκεί «επιχειρούσαν» στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε εικονικό Σχηματισμό Συνδυασμένων Αποστολών (COMAO) αναλαμβάνοντας ρόλο επιτιθέμενου και αμυνόμενου ενώ την εξέλιξη των επιχειρήσεων παρακολουθούσαν ελεγκτές αεράμυνας. Πριν και μετά την άσκηση έγινε όλη η διαδικασία ενημέρωσης – απενημέρωσης σε ψηφιακό περιβάλλον, όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε μια πραγματική αποστολή.


Τα ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε εικονικό Σχηματισμό Συνδυασμένων Αποστολών (COMAO) αναλαμβάνοντας ρόλο επιτιθέμενου και αμυνόμενου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να λάβουν μέρος σε ανάλογες ασκήσεις στο παρελθόν, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, συνήθως στο Ράμσταϊν της Γερμανίας όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Πλέον, έχουν πρόσβαση στο εικονικό περιβάλλον μάχης από την Ανδραβίδα και σύντομα από κάθε Πολεμική Μοίρα F-16 της Π.Α.

Από τη σύλληψη στην υλοποίηση

Η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2022 και υπάγεται στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας. Με κόστος που ανέρχεται μόλις στο 2% ενός εργοστασιακού εξομοιωτή, το προσωπικό του ΚΕΑΤ κατασκεύασε 10 εξομοιωτές μαχητικών αεροσκαφών F-16 και έναν για ελεγκτές τερματικής καθοδήγησης πυρών (JTAC). Η χρήση τους όχι μόνο εξοικονομεί σημαντικούς πόρους αλλά προσφέρει διαθέσιμες ώρες εκπαίδευσης σε κάθε τύπο αποστολής που μπορούν να αναλάβουν οι ιπτάμενοι των F-16. Ανάλογοι εξομοιωτές αναμένεται να τοποθετηθούν σε όλες τις Μοίρες καλύπτοντας το σύνολο των μέσων του αεροπορικού όπλου. Αυτή είναι η επιδίωξη του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη σύλληψη και υλοποίηση της ΜΕΣΕ.


Η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2022 και υπάγεται στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα για τη ΜΕΣΕ είναι η αύξηση του αριθμού των εξομοιωτών και η διασύνδεσή τους με πραγματικά αεροσκάφη μέσω του συστήματος Link 16 για παράλληλη εκπαίδευση στον αέρα και το έδαφος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελλάδα  |  Geek  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση