Kathimerini.gr
Με μοναδικό σημείο συμφωνίας την ανάγκη δρομολόγησης οργανωτικών αλλαγών στο κόμμα και –επί του παρόντος– δύο εστίες διαφωνίας, δηλαδή σχετικά με το τι και πότε πρέπει να γίνει στην Κεντροαριστερά αλλά και ποιος ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στις σχετικές διαδικασίες, οι πλέον επτά, με την προσθήκη χθες της Νάντιας Γιαννακοπούλου αλλά και του δημοσιογράφου Γιάννη Κανελλάκη, που δήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει της εσωκομματικής κάλπης του Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει η αποσαφήνιση των προθέσεων της Αννας Διαμαντοπούλου εντός του ρευστού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στη Χαριλάου Τρικούπη.
Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται πάντως ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται οι υπογραφές είτε 5.000 μελών είτε του 15% της Κεντρικής Επιτροπής (55 στελέχη), με τον πήχυ να δείχνει μάλλον υψηλός για ορισμένους από τους δηλωθέντες. Πολύ περισσότερο που κάθε στέλεχος της Κ.Ε. ή μέλος του κόμματος υπογράφει για μόνον έναν υποψήφιο.
Με αναφορές στους «μη προνομιούχους» η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε χθες ότι θέλει να ηγηθεί μιας πορείας «επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του ΠΑΣΟΚ», για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να νικήσουμε τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή. Με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Αλλάζοντας το κόμμα μας ριζικά, για να αλλάξουμε και τη χώρα». Από την πλευρά του ο κ. Κανελλάκης, υπενθυμίζοντας ότι ήταν «για πολλά χρόνια παρών στους αγώνες του κινήματος, και μάλιστα δύο φορές και υποψήφιος βουλευτής», δήλωσε εξαπολύοντας βέλη σε στελέχη της κομματικής ιεραρχίας: «Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε από τον λαό για τον λαό και όχι για τους βαρώνους, διαπλεκόμενους, διεφθαρμένους και καρεκλοκένταυρους».
Στον Νίκο Ανδρουλάκη και στις αναφορές του περί αυτονομίας της πολιτικής απάντησε, χωρίς να τον κατονομάσει, ο Χάρης Δούκας.
Τα βέλη δεν σταματούν να εξαπολύονται πάντως και μεταξύ των διεκδικητών της ψήφου των μελών του κόμματος, με αιχμές που αγγίζουν τη σφαίρα της ηθικής.
Αρχικά ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε, προκαλώντας δυσφορία στους συνυποψηφίους του: «Με στενοχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, η εμμονή που βλέπω να μετατραπεί η αναγκαία διαδικασία του εσωκομματικού διαλόγου σε μια πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών. “Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί εγώ θα το κάνω καλύτερα”. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε έναν διαλυτικό διχασμό». Αλλά και στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του (Mega) επανήλθε: «Η αυτονομία στην πολιτική είναι πυξίδα στη ζωή μου. Ολα τα πέτυχα με αγώνα, ήθος και πάνω απ’ όλα με αυτονομία. Για μένα, όταν δεν είσαι αυτόνομος από την ολιγαρχία ή από συμφέροντα, τότε δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό».
Οι επισημάνσεις αυτές ενόχλησαν εντόνως τον Χάρη Δούκα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αρχίζει την εσωκομματική κούρσα από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι ντροπή. Οποιος μιλάει για συμφέροντα πρέπει να τα κατονομάζει ποια είναι, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, για να υπάρξουν παρεμβάσεις, διαφορετικά είναι λάσπη στον ανεμιστήρα», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του (Παραπολιτικά), για να συνεχίσει: «Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δημιουργώ προβλήματα στην παράταξη και να βάζουμε δηλητήριο στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών. Να κρατάμε ένα επίπεδο, διότι διαφορετικά δεν θα μαζεύεται η κατάσταση. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν θα υπάρχει δηλητήριο, γιατί μετά δεν θα μπορέσουμε να ξαναγίνουμε κόμμα».
Από τον χώρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου υπάρχουν στελέχη τα οποία δεν έχουν εκδηλώσει δημοσίως προτίμηση προς κάποιον εκ των υποψηφίων, χθες ο Στέφανος Παραστατίδης σημείωσε (ΕΡΤ): «Εκανα έκκληση να συναντηθούμε στην κονίστρα των ιδεών και όχι σε πασαρέλα καλλιστείων προσώπων. Εν μέσω πιέσεων, σπουδής και προσωπικών σχεδιασμών και τακτικισμών, αυτό που διαγράφηκε είναι η πολιτική από τις διαδικασίες μας».