Kathimerini.gr
Δήμητρα Τριανταφύλλου
Εν μέσω ενός -κατά γενική παραδοχή- ιδιαιτέρως χαλαρού προεκλογικού κλίματος και με το καλοκαίρι να έχει ήδη ξεκινήσει, τα επιτελεία των κομμάτων έχουν μεταξύ άλλων στρέψει έντονα την προσοχή τους και στους πολίτες που πρέπει να ταξιδέψουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα μπουν στη διαδικασία να μετακινηθούν για δεύτερη φορά με το αποτέλεσμα να θεωρείται εν πολλοίς «κλειδωμένο»; Θα το δουν και ως ευκαιρία για εκδρομή ή το κόστος του ταξιδιού θα σταθεί εμπόδιο;.
«Είναι σημαντικό δικαίωμα. Ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια παράταξη που να μας γεννάει πραγματικά εμπιστοσύνη».
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Alco, Κώστα Παναγόπουλο, ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο κατοικίας τους, είναι ένας… άγνωστος Χ, μέσα σε ένα γενικευμένο, άκρως προβληματικό κατά τον ίδιο, σύστημα εκλογικών καταλόγων.
Όπως εξηγεί: «Στους εκλογικούς καταλόγους θα έπρεπε να είναι εγγεγραμμένοι 8.000.000 κι όχι 10.000.000 πολίτες. Για αυτό και, είναι πολύ πιθανό, το βράδυ της Κυριακής να συζητάμε για μια αποχή της τάξης του 40% όταν στην πραγματικότητα θα είναι η μισή. Σε κάθε περίπτωση, οι ετεροδημότες, θεωρούνται μια πολύ κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων για τα κόμματα και ειδικά στις δεύτερες εκλογές όπου το μεν πρώτο κόμμα θέλει να διατηρήσει τα ποσοστά του, τα επόμενα να μην χάσουν κι άλλο και κάποια μικρότερα να δουν αν θα μπουν στη Βουλή».
Αυτοί που θα ταξιδέψουν για να ψηφίσουν
Την Κυριακή 25 Ιουνίου, η Γρηγορία Βρυττιά, 39 ετών, θα ξυπνήσει από τα χαράματα για να ασκήσει νωρίς-νωρίς το εκλογικό της δικαίωμα στα Μέγαρα, όπου είναι εγγεγραμμένη. Επειτα, μαζί με τον σύντροφό της θα πάνε με το αυτοκίνητο στην Πάτρα για να ψηφίσει κι εκείνος. Θα γυρίσουν από εκεί όσο πιο σύντομα γίνεται, ίσως και αυθημερόν, αν υπάρχουν αντοχές. Όπως εξηγεί, η καλοκαιρινή άδεια πλησιάζει και για τους δύο και δεν μπορούν να λείψουν αυτή τη στιγμή για περισσότερες ημέρες, ούτε και υπάρχουν τα χρήματα γι’ αυτό. Παρά την ταλαιπωρία ενός ταξιδιού «αστραπή», το οποίο μάλιστα δεν θα συνοδεύεται και από εκδρομή, αμφότεροι το θεωρούν σημαντικό να ψηφίσουν.
Η ίδια εξηγεί γιατί: «Είναι σημαντικό δικαίωμα. Ακόμα και σε μια διαδικασία επιλογής όπου δεν υπάρχει κάποια παράταξη που να μας γεννάει πραγματικά εμπιστοσύνη, διαλέγουμε αυτό που θεωρούμε λιγότερο κακό, το κόμμα του οποίου οι προγραμματικές δηλώσεις είναι κοντινότερες στις κοινωνικές και πολιτικές μας αντιλήψεις. Πάνω από όλα όμως, ψηφίζουμε από φόβο μην τυχόν και δούμε την κοινωνία μας να γίνεται πιο άδικη».
Δικαίωμα αλλά και χρέος της να ψηφίσει, το θεωρεί και η Ιφιγένεια Αλ Γιούσεφ, 32 χρονών, η οποία μένει στην Αθήνα και ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα στον δήμο Πηνειού, στην Ηλεία. Το χωριό της λέγεται Μάχος και βρίσκεται 280 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Η κ. Αλ Γιούσεφ σημειώνει πως παρότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί, η ίδια θεωρεί σημαντικό να ψηφίζουν οι νεότεροι άνθρωποι, μιας και όπως λέει, στη χώρα μας είναι οι μεγαλύτεροι που κρίνουν σταθερά το αποτέλεσμα. «Θα ήθελα η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος να θεωρείται εξίσου σημαντική και για τους νεότερους ανθρώπους και ειδικά τους πολύ νέους, από 17 έως 25 ετών, όπως συνέβαινε στις παλιότερες γενιές» σημειώνει.
Η κ. Αλ Γιούσεφ ομολογεί ότι ακόμα δεν γνωρίζει σε ποιο κόμμα θα δώσει την ψήφο της, αν αυτό θα είναι το ίδιο που ψήφισε τον Μάιο. Λέει ότι έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα μπορεί αυτή τη φορά να επιλέξει ένα μικρότερο κόμμα για να ενισχυθεί η πολυφωνία. «Νομίζω πως θα το αποφασίσω κυριολεκτικά τελευταία στιγμή» παραδέχεται. Στο χωριό της θα παραμείνει δύο ημέρες, για να δει την οικογένεια και τους φίλους της, να κάνει κι ένα μπάνιο. Παρόλα αυτά, στις επόμενες θα έχει κανονίσει να ψηφίσει στην Αθήνα.
Ένα πολύ πιο μακρινό ταξίδι θα κάνει και ο 28χρονος Τ.Γ ο οποίος θα ταξιδέψει ως την Κω. O ίδιος λέει πως θα το κάνει για πολλούς λόγους: γιατί το θεωρεί σημαντικό, γιατί θέλει να δει την οικογένεια και τους φίλους του αλλά και για να ευχαριστηθεί για τρεις ημέρες το ελληνικό καλοκαίρι στο νησί. Το ταξίδι θα γίνει αεροπορικώς. «Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να το κάνω αν έπρεπε να μείνω 15 ώρες στο καράβι» λέει ο Τ., αναφέροντας πως έκλεισε έγκαιρα τα εισιτήρια του και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, πετυχαίνοντας μάλιστα έτσι και καλή τιμή.
Όσο για τον λόγο που θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή στις εκλογές, λέει το εξής: «Μου φαίνεται αδιανόητο και να το συζητάμε για κάτι που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και αφορά σε τέτοιο βαθμό τη ζωή μας. Επίσης, ψήφισα ένα κόμμα το οποίο κρίνεται αν θα μπει ή όχι στη Βουλή και δεν θέλω να χαθεί η ψήφος μου».
Αυτοί που θα μείνουν εδώ
Κι αυτοί που δεν θα συμμετάσχουν; Πώς το αποφάσισαν; «Δεν απέχω από τις εκλογές εκ πεποιθήσεως» σπεύδει να ξεκαθαρίσει στην «Κ» η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, 49 ετών, γιατρός που εργάζεται στο Ε.Σ.Υ κι ασκούσε πάντα το εκλογικό της δικαίωμα στην Ίο.
Φέτος θέλησε να το αλλάξει αυτό. Τον περασμένο Απρίλιο έκανε την αίτηση για να μεταφέρει τα εκλογικά της δικαιώματα στην Αθήνα, αλλά όπως λέει, η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στις πρώτες εκλογές είχε εφημερία οπότε ήταν τεχνικά αδύνατο να κάνει το ταξίδι. «Οι στρατιωτικοί όμως και οι ένστολοι ψηφίζουν όπου βρίσκονται, οι νοσοκομειακοί γιατροί γιατί όχι;» αναρωτιέται.
Σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να μην εργάζεται την προσεχή Κυριακή, όμως, όπως λέει, τα 200 ευρώ, το ελάχιστο ποσό που χρειάζεται δηλαδή για να κάνει το πολύ σύντομο ταξίδι στην Ίο αφού την επόμενη μέρα θα εργάζεται, είναι κάτι που το υπολογίζει και το σκέφτεται δεδομένων των πολλών εξόδων της οικογένειάς της ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.
Η αναμενόμενη αύξηση της αποχής και αυτοί που θα ταξιδέψουν πάση θυσία
Πόσο πιθανό είναι λοιπόν να μπουν σε πλοία, αυτοκίνητα κι αεροπλάνα όσοι πρέπει να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν; «Δεν υπάρχουν εργαλεία που να μπορούν να ποσοτικοποιήσουν παραμέτρους σαν κι αυτή. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί» λέει στην «Κ» ο κ. Παναγόπουλος και εξηγεί: «Η λογική “λέει” ότι την Κυριακή θα έχουμε λίγο μεγαλύτερη αποχή από τις πρώτες εκλογές. Σε συνδυασμό και με το πρώτο αποτέλεσμα, το οποίο δεν δημιουργεί ιδιαίτερες πιέσεις, τουλάχιστον για τα τέσσερα πρώτα κόμματα, φαίνεται ότι η αποχή θα αυξηθεί ελαφρώς. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών που δεν θα ψηφίσουν, αναμένεται να είναι οι ετεροδημότες».
Παράλληλα, το ότι ήδη βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο, κάνει δύσκολο για τους ανθρώπους που απασχολούνται σε εποχικές εργασίες να μετακινηθούν. Το κόστος ενός δεύτερου ταξιδιού επίσης παίζει το ρόλο του σε μια εποχή που οι πολίτες πιέζονται οικονομικά.
«Βέβαια, κάποιος φανατικός με την επιλογή του δεν θα λογαριάσει έξοδα» σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος και συμπληρώνει: «Από την άλλη, κάποιος που έχει ψηφίσει Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα, είναι αρκετά πιθανό να σκεφτεί πως δεν χρειάζεται να το ξανακάνει. Όλα έχουν να κάνουν με το ποιος είναι τελικά ο ψηφοφόρος. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο αποτέλεσμα έδωσε τέλος σε πάρα πολλά σενάρια. Λίγο πριν τις πρώτες εκλογές με έβλεπαν στο δρόμο οι πολίτες και όσοι με αναγνώριζαν με ρωτούσαν εναγωνίως αν θα έχουμε ντέρμπι».
Το γεγονός ότι μόνο με ντέρμπι δεν είχαμε να κάνουμε, οδήγησε σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο σε μια προεκλογική περίοδο πριν τη δεύτερη κάλπη, πολύ χαμηλών τόνων. «Έκανε την εμφάνισή της μια μορφή “κοινωνικής βαρεμάρας”» σημειώνει και συνεχίζει: «Έχουμε καιρό να δούμε τόσο χαλαρό προεκλογικό κλίμα. Να πούμε βέβαια πως το κλίμα δεν είναι χαλαρό από την πλευρά των κομμάτων, αλλά από την πλευρά της κοινωνίας. Οι πολίτες κουράστηκαν. Και με τέτοιο σαφές αποτέλεσμα, κάποιοι ενδεχομένως δεν βλέπουν και τον λόγο για αυτές τις εκλογές».
Πάντως, ο κ. Παναγόπουλος βλέπει δύο ομάδες ψηφοφόρων που θα μπουν στη λογική να ταξιδέψουν πάση θυσία. Ποιοι είναι αυτοί; «Από τη μία, όσοι θέλουν την ισχυρή επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Από την άλλη, αυτοί που θέλουν τη διόρθωσή του. Όσοι επιθυμούν τη διόρθωση, όσοι επέλεξαν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τρόμαξαν με το αποτέλεσμα, έχουν πιο ισχυρό κίνητρο από τους πρώτους. Οι συγκεκριμένοι θα κατευθυνθούν προς την αντιπολίτευση αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα προς τα πού. Στο εσωτερικό της; Στα μικρότερα κόμματα για να μπουν στη Βουλή; Θα φανούν όλα αυτά πολύ σύντομα».