ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρακολουθήσεις: Τα πρόσωπα της Εξεταστικής

Ποιoι θα εκπροσωπήσουν τα κόμματα στην επιτροπή για τις παρακολουθήσεις

Kathimerini.gr

Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Η εμπειρία από ανάλογες κοινοβουλευτικές επιτροπές του παρελθόντος, η δυναμικότητα της στάσης τους έναντι των πολιτικών αντιπάλων και, βεβαίως, η εμπιστοσύνη του στενού ηγετικού πυρήνα προς το πρόσωπό τους θα είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν τα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν την εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, η σύσταση της οποίας αναμένεται να αποφασισθεί την προσεχή Δευτέρα από την εθνική αντιπροσωπεία.

Βασικά κριτήρια η δυναμικότητα της στάσης τους έναντι των πολιτικών αντιπάλων, η εμπειρία και η εμπιστοσύνη του στενού ηγετικού πυρήνα.

Ηδη έχουν γίνει, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, κάποιες πρώτες άτυπες συζητήσεις στο εσωτερικό των κομματικών επιτελείων, με τις τελικές αποφάσεις πάντως να ανακοινώνονται αμέσως μόλις γνωστοποιηθεί και ο αριθμός των μελών της υπό σύσταση Εξεταστικής.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, όπου σήμερα αναμένεται να γίνει ειδικότερη συζήτηση για την επιλογή των προσώπων, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των επικρατέστερων για να πλαισιώσουν τη «γαλάζια» ομάδα είναι: ο Δημ. Μαρκόπουλος, τόσο για το έντονο των πολιτικών του παρεμβάσεων, ειδικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την εμπειρία του από τη συμμετοχή την οποία είχε στις επιτροπές για τη Novartis και την αμέσως προηγούμενη Εξεταστική, η οποία ως γνωστόν συστάθηκε κατόπιν αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις. Οι Δημ. Καιρίδης, Κ. Κυρανάκης, Βασ. Υψηλάντης και Β. Σπανάκης φαίνεται, επίσης, να προκρίνονται στη λίστα των επιλογών, βάσει της παρουσίας τους στην ίδια αυτή τελευταία επιτροπή. Τόσο αυτοί όσο και οι κυρίες Αικατερίνη Παπακώστα και Ζωή Ράπτη θεωρούνται μεταξύ των καταλληλότερων να διαχειριστούν τις σφοδρές επιθέσεις που αναμένεται να εξαπολύσουν κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχεδιασμοί αυτοί ενδεχομένως να δικαιωθούν, στον βαθμό που οι τελικές επιλογές της Κουμουνδούρου ως προς το ποιοι θα δώσουν τη μάχη της εξαιρετικά φορτισμένης Εξεταστικής θα αφορούν εκείνους που τα ονόματά τους ήδη ακούγονται στο παρασκήνιο: πέραν του Θ. Ξανθόπουλου που «θεσμικά» είναι αρμόδιος ως τομεάρχης Δικαιοσύνης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε και παρουσία στην Εξεταστική για τα ΜΜΕ, υπάρχει η επιλογή του Γ. Ραγκούση που αναμένεται να είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος στη συνεδρίαση της Δευτέρας. «Θεσμικός» επίσης είναι και ο Γ. Κατρούγκαλος, ενώ στη δύναμη κρούσης φαίνεται ότι θα συμπεριληφθούν και στελέχη όπως οι Π. Πολάκης, Δημ. Τζανακόπουλος και Χρ. Λάππας. Δεν είναι μόνο ότι αποτελούν στελέχη με εξαιρετικά δυναμική παρουσία, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί και από τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες επιτροπές διερεύνησης υποθέσεων.

Είναι και που αποτελούν μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα ήθελε μέσω αυτών, με τρόπο συμβολικό, να «διασυνδέσει» τις δύο επιτροπές (Θεσμών και Εξεταστική) που βρίσκονται στο επίκεντρο των έντονων κοινοβουλευτικών διεργασιών.

Με το ίδιο σκεπτικό «συμβολισμού» φαίνεται να συζητήθηκε στο ΠΑΣΟΚ η επιλογή του επίσης μέλους της Επιτροπής Θεσμών Χ. Καστανίδη –ορισμένες πληροφορίες τον φέρουν πάντως να μην επιθυμεί να μετάσχει στην Εξεταστική–, αν και το ίδιο έντονα «ακούγεται» η υποψηφιότητα της Ευαγγελίας Λιακούλη, που θεωρείται μαζί με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου ότι ανήκουν στον κύκλο των «προεδρικών». Με «όπλο» την εμπειρία του από επιτροπές του παρελθόντος εμφανίζεται πάντως υποψήφιος και ο Β. Κεγκέρογλου.

Τα μικρότερα κόμματα

Από τα μικρότερα κόμματα πιθανολογούνται οι Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Β. Βιλιάρδος με εμπειρία από το παρελθόν ή Κ. Χήτας (Ελλ. Λύση), ενώ το ΜέΡΑ25, αν συμμετάσχει, εκτιμάται πως θα εκπροσωπηθεί από τη Σοφία Σακοράφα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Κανονισμό και παρά το γεγονός ότι η εν λόγω Εξεταστική θα συσταθεί –στη βάση του αναθεωρημένου Συντάγματος– ως δικαίωμα της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των μελών της θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα. Η παράμετρος αυτή θεωρείται καθοριστική, ειδικώς για τη λήψη αποφάσεων, όπως και για το χρονικό εύρος της έρευνας. «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Εξεταστική θα πρέπει να εξετάσει και σε βάθος χρόνου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπός της Γ. Οικονόμου. Το ΚΚΕ επισήμανε –όπως προσφάτως και το ΠΑΣΟΚ– ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να παρουσιάσει «συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία» για τη χρονική διεύρυνση που ζητεί. Στα αξιοσημείωτα είναι, τέλος, το γεγονός ότι στην κατεύθυνση της χρονικής διεύρυνσης της έρευνας φαίνεται να δείχνει και το ΜέΡΑ25: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών πρέπει να ιδωθεί συνολικά στο πλαίσιο της αυταρχικοποίησης του μνημονιακού κράτους», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μιχ. Κριθαρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση