Kathimerini.gr
Γιώργος Μπουρδάρας
Τυπικό, εκτός απροόπτου, χαρακτήρα έχει η έως τις 11 Μαρτίου παράταση που λαμβάνει η εξεταστική επιτροπή για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, προκειμένου να κατατεθούν και να συζητηθούν οι πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων. Ο τυπικός χαρακτήρας προκύπτει εκ του γεγονότος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε κάθε αίτημα για κλήση μαρτύρων που χαρακτηρίστηκαν ουσιώδεις, με σύσσωμη την αντιπολίτευση κατόπιν τούτου να καταγγέλλει επιχείρηση συγκάλυψης και τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων να αποχωρεί εν μέσω μεγάλης έντασης και με καταγγελίες για «μεθόδευση συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία».
Οπως εκτιμάται, το μόνο που θα μπορούσε να ανατρέψει τα υφιστάμενα δεδομένα είναι η εκ μέρους των δικαστικών αρχών αποστολή στην Εξεταστική πριν εκπνεύσει η δεκαπενθήμερη προθεσμία –η ισχύουσα λήγει ως γνωστόν αύριο– της δικογραφίας που σχηματίζεται στη Λάρισα από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Για το αίτημα, το οποίο υπενθυμίζεται έχει από τις 15 Δεκεμβρίου υποβληθεί από την Εξεταστική, «πρόκειται να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν» το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, σημειώνει σε έγγραφό του με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου ο αντεισαγγελέας Εφετών Ι. Μαγκούτας.
Στη χθεσινή έντονα επεισοδιακή –όπως υπήρξαν αρκετές από τις προηγούμενες– συνεδρίαση, οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, όταν εκ μέρους του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε το προαναφερθέν έγγραφο του κ. Μαγκούτα, πριν αυτό τυπικά φθάσει στη γραμματεία της Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος αναρωτήθηκε αν υπάρχουν «ιδιαίτερες ή ειδικές σχέσεις του βουλευτή Λάρισας (ενν. τον κ. Κόκκαλη) με την εισαγγελία Λάρισας».
Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της πλειοψηφίας Ι. Φωτήλα, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε «καμία πτυχή της έρευνας που να μη θιγεί. Η Επιτροπή μας έχει ακούσει και έχει συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να είναι σε θέση να βγάλει ένα σοβαρό και αξιόπιστο πόρισμα». Τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση: «Η εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων θα φώτιζε κρίσιμες πτυχές για την εξιχνίαση των αιτίων και των υπευθύνων του εγκλήματος. Αποχωρούμε από την επιτροπή», δήλωσε η κ. Μιλένα Αποστολάκη. Ακολούθησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χ. Καλαματιανός: «Σε αυτή την προσπάθεια της πλειοψηφίας δεν θα συμμετέχουμε. Αποχωρούμε, εφόσον επιμένετε να μην καλέσουμε μάρτυρες και να μην περιμένουμε τη δικογραφία», είπε. Αποχώρησαν μετά, η Ελλ. Λύση, η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες.
Παρεμβαίνοντας, ο κ. Φωτήλας σημείωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι πως εφόσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν», παραπέμποντας στις εξελισσόμενες έρευνες των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστικών οργάνων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος για πολλοστή –και τελευταία, όπως προκύπτει– φορά ζήτησε να κληθούν για κατάθεση οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από τη Δικαιοσύνη και τους συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να διερευνήσουν το θέμα της φονικής πυρκαγιάς και να διερευνηθεί η πτυχή της αλλοίωσης («μπάζωμα») του χώρου όπου έγινε το δυστύχημα, με την κλήση και του τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ που είχε τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου Χρ. Τριαντόπουλου. Καθώς δεν έλαβε απάντηση, συμπλήρωσε: «Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Δεν έχει κανένα νόημα πια η παραμονή μας».