ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Σπαρτιάτες, ο Ηλίας Κασιδιάρης και η χρηματοδότηση

Κλιμακώνεται η σύγκρουση, με τον Στίγκα να αναφέρει πως βουλευτές του «πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες»

Kathimerini.gr

Με ηρεμία πριν από την καταιγίδα μοιάζει η χθεσινή, ήσυχη για το κόμμα των Σπαρτιατών ημέρα, που ακολούθησε την εκρηκτική κατάσταση της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, επιδίωξε να καταστείλει την «ανταρσία» των βουλευτών του, που τον άφησαν μόνο στη Βουλή, προχωρώντας σε τρεις διαγραφές. Με αυτή την κίνηση ο κ. Στίγκας επιδίωξε να σταματήσει σχεδιασμούς και κινήσεις για να οδηγηθεί το κόμμα σε συνέδριο, όπως επιδιώκουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, με προφανή στόχο την εγγραφή νέων μελών και, τελικά, την αλλαγή ηγεσίας. Ο κ. Στίγκας έδωσε συνέχεια από τηλεοράσεως στις καταγγελίες κατά των βουλευτών του, αναφέροντας σε εκπομπή του Action24 πως θα προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές εφόσον και άλλοι βουλευτές «ξεπεράσουν τα εσκαμμένα και δεν συμμορφωθούν με τις διατάξεις του κόμματος», προσθέτοντας το ιδιαίτερα σαφές σχόλιο πως «το πανηγύρι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει». Σε άλλο σημείο, μάλιστα, κατήγγειλε ότι βουλευτές του κόμματος «πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη», αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Είναι σαφές από τα παραπάνω πως η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν υπάρχει επιστροφή. Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει και ποια είναι η επόμενη ημέρα για το κόμμα. Για να πάψει να υφίσταται Κ.Ο. των Σπαρτιατών θα πρέπει να διαγραφούν ή να αποχωρήσουν τουλάχιστον άλλοι πέντε βουλευτές και να μείνουν τέσσερις, οπότε βάσει κανονισμού δεν συγκροτούν Κ.Ο. Εφόσον συμβεί αυτό, ένα σενάριο είναι οι διαγραφέντες ή αποχωρήσαντες βουλευτές να φθάσουν τους 10, οπότε βάσει του κανονισμού της Βουλής μπορούν να συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Η χρηματοδότηση, που βάσει της καταγγελίας Στίγκα αποτελεί τον λόγο της διάλυσης, θα συνεχίσει να κατευθύνεται προς το κόμμα και όχι στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, με την πρώτη δόση, ύψους 300.000 ευρώ, να καταβάλλεται εντός του φθινοπώρου.

Αλλο πιθανό σενάριο είναι οι βουλευτές να παραμείνουν εντός του κόμματος και να επιχειρήσουν να ανατρέψουν τον Στίγκα, πιέζοντας για εκλογή νέου προέδρου. Το τελευταίο –ακραίο– σενάριο, που θα έχει αντίκτυπο σε όλο το πολιτικό σύστημα, είναι οι βουλευτές του κόμματος να παραιτηθούν του αξιώματός τους. Σε αυτή την περίπτωση τη θέση τους παίρνουν οι πρώτοι επιλαχόντες. Εάν παραιτηθούν και αυτοί και οι επόμενοι που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο, τότε βάσει Συντάγματος οδηγούμαστε σε νέες εκλογές σε όσες περιφέρειες είχαν εκλέξει βουλευτή οι Σπαρτιάτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση