ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο θόρυβος που αναστατώνει τη Θεσσαλονίκη

Ένα βουητό τις νυχτερινές ώρες στη Θεσσαλονίκη ανησυχεί τους κατοίκους

Kathimerini.gr

Ενας παράξενος βόμβος, ο οποίος αντηχεί μόνο τις νυχτερινές ώρες, έχει αναστατώσει εδώ και εβδομάδες τους κατοίκους μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης. Οι μέχρι τώρα έρευνες για την προέλευση του θορύβου έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ γεωλόγοι και σεισμολόγοι αποκλείουν να σχετίζεται με κάποιο φυσικό φαινόμενο. Η επιμονή ωστόσο του φαινομένου και η αδυναμία εντοπισμού της πηγής προέλευσής του έχουν δώσει τροφή ακόμα και σε θεωρίες συνωμοσίας για το τι μπορεί να συμβαίνει υπογείως. Αναφορές σε δράση… εξωγήινων ή ερπετόμορφων όντων, που υλοποιούν σκοτεινά σχέδια, δίνουν και παίρνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, και ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι ξαγρυπνούν και ανησυχούν, η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από άλλες περιοχές, που θέλουν να δουν ή μάλλον να ακούσουν από κοντά τι συμβαίνει.

Το παράξενο βουητό εντοπίζεται στο κέντρο των Μετεώρων, μια γειτονιά του Δήμου Παύλου Μελά, και ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα. Μάλιστα ο ήχος ακούγεται μόνο αργά τη νύχτα, μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο βόμβος που προκαλεί είναι αισθητός σε απόσταση αρκετών οικοδομικών τετραγώνων. Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, ο θόρυβος είναι εντονότερος στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Ακροπόλεως, ωστόσο δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί το ακριβές σημείο προέλευσής του. Η συνέχιση του φαινομένου, όσο και η επανάληψή του μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής με αποτέλεσμα σύντομα να ξεκινήσουν… οι πρώτες ερμηνείες: από πρόδρομα σεισμικά φαινόμενα, έως τη διάνοιξη υπογείων σηράγγων και τις μεταφυσικές «αναταράξεις».

Οι έρευνες εστιάζονται στον αγωγό της ΕΥΑΘ, ενώ ήδη από την περασμένη Πέμπτη συνεργεία έχουν επισκεφθεί τόσο το σημείο από όπου εκτιμάται ότι προέρχεται ο θόρυβος όσο και το υδραγωγείο που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποια πηγή παραγωγής του βουητού.

Γεωλόγοι και σεισμολόγοι αποκλείουν να σχετίζεται με φυσικό φαινόμενο, ωστόσο ένα μήνα τώρα η πηγή προέλευσης του ήχου δεν έχει εντοπιστεί

Οι ειδικοί, πάντως, που επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες την περιοχή απέκλεισαν το ενδεχόμενο το βουητό να οφείλεται σε κάποιο φυσικό φαινόμενο. «Ο ήχος προέρχεται από έναν δρόμο, κάτω από τον οποίο περνούν αγωγοί της ΕΥΑΘ και του φυσικού αερίου. Παρότι είναι δύσκολο να εντοπίσεις την πηγή, καθώς ο ήχος διαχέεται, όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή σε συγκεκριμένο σημείο νιώθαμε τράνταγμα στο έδαφος. Κατά τη γνώμη μου, εκεί κρύβεται και η αιτία», λέει ο Βασίλης Μέλφος, αν. καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. «Πιθανολογώ ότι ο ήχος προέρχεται από τη μείωση της πίεσης του νερού κατά τις βραδινές ώρες. Αποκλείω το ενδεχόμενο να οφείλεται σε υπόγειες κατακρημνίσεις τόσο εξαιτίας της φύσης του υπεδάφους, όσο και επειδή τα φαινόμενα αυτά δεν συμβαίνουν… με χρονοδιάγραμμα». Αντίστοιχη άποψη διατύπωσε και ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, αποκλείοντας το βουητό να συνδέεται με μικροσεισμική δραστηριότητα.

Δοκιμή… θορύβου

Εφόσον τα φυσικά φαινόμενα έχουν αποκλειστεί, οι έρευνες εστιάζονται στον αγωγό της ΕΥΑΘ. Οπως εξηγούν υπεύθυνοι της εταιρείας, ήδη από την περασμένη Πέμπτη συνεργεία της ΕΥΑΘ έχουν επισκεφθεί σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας τόσο το σημείο από όπου εκτιμάται ότι προέρχεται ο θόρυβος, όσο και υδραγωγείο που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποια πηγή παραγωγής του βουητού. Αργά χθες το βράδυ προγραμματιζόταν να γίνει δοκιμή… θορύβου στο υδραγωγείο, ώστε να διαπιστωθεί αν τυχόν κάποιος ήχος μεταφέρεται στο συγκεκριμένο σημείο μέσω των αγωγών.
«Η εταιρεία του φυσικού αερίου έκανε έλεγχο για διαρροές και δεν διαπίστωσε πρόβλημα. Νομίζω ότι το ζήτημα έχει σχέση με τον αγωγό του νερού, γιατί ο ίδιος θόρυβος που ακούγεται στην οδό Κηφισίας ακούγεται και στο υδραγωγείο», λέει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Ο κόσμος εξακολουθεί να ανησυχεί, παρότι το ενδεχόμενο γεωλογικού φαινομένου έχει αποκλειστεί, άρα γνωρίζουμε ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση