ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέοι συσχετισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε με άξονα τον χρόνο εκλογής του προέδρου

Αντώνης Αντζολέτος

Η συμφωνία «τακτικού» –ως προς τα διαδικαστικά και τον χρόνο εκλογής προέδρου– και όχι τόσο «στρατηγικού» χαρακτήρα μεταξύ των στελεχών των τάσεων, που καταγράφηκε στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, αποτέλεσε τη «σφραγίδα» των αλλαγών που γίνονται στο κόμμα.

«Νέα λειτουργική πλειοψηφία» τη χαρακτήρισε ένας εκ των κορυφαίων του οργάνου, με τον εσωκομματικό χάρτη να διαφοροποιείται σε σχέση με το συνέδριο του Απριλίου 2022.

Ο χρόνος θα δείξει αν η υποψηφιότητα της Eφης Αχτσιόγλου έχει «απεγκλωβίσει» δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ή έως ένα βαθμό τα στελέχη συντάχθηκαν με την άποψη πως το κόμμα δεν μπορεί να μείνει «ακέφαλο» σχεδόν μέχρι τον Δεκέμβριο. Την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εργασίας στήριξαν χθες με αναρτήσεις τους στο facebook οι Γιάννης Ραγκούσης, Ελενα Ακρίτα και Γιάννης Ματζουράνης.

Οι τρεις βασικοί «μονομάχοι» οργανώνονται και αρχίζουν σιγά σιγά να μετρούν τις δυνάμεις τους. Ολγα Γεροβασίλη, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης και Φώτης Κουβέλης είναι μερικοί από την πλειοψηφία, τους «πασοκογενείς» και τη «Γέφυρα», που αρνήθηκαν η εκλογή αρχηγού να μετατεθεί για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα αυτή να «κλειδώσει» για τις 10 και 16 Σεπτεμβρίου.

Μαζί τους και τα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας κ.ά.). Σ’ αυτή τη γραμμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ανέφερε: «Υστερα από μια τέτοια ήττα και με τις ευρωεκλογές που έρχονται το 2024, η κυρίαρχη άποψη –που ήμουν κι εγώ σε αυτή την άποψη– ήταν ότι πρέπει να πας γρήγορα, δηλαδή χρειάζεται ένα σοκ ηγεσίας, να φανεί στον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ».

Υπολογίζεται πως περίπου η μισή δύναμη της «Κίνησης μελών» πήρε αντίστροφη πορεία από τους συντρόφους της.

Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονέρας, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Μουζάλας και Κατερίνα Νοτοπούλου συνθέτουν το άλλο «μπλοκ», που μειοψήφησε. Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη των «προεδρικών», που απλώς συντάχθηκαν με την επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι παραπάνω για τη μετέπειτα στάση τους.

Η Κεντρική Επιτροπή ήταν η αφορμή να ξεκινήσει ένας διάλογος για τα τέσσερα «χαμένα χρόνια» του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο κείμενο που κατέθεσαν από την «Ομπρέλα» ο Νίκος Φίλης με τον Πάνο Λάμπρου ανέφεραν πως «στις εκλογές δοκιμάστηκε και απέτυχε το πολιτικό σχέδιο της διεύρυνσης του κόμματος, όπως με μηχανιστικό τρόπο επιδιώχθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019.

Η αναγκαία αντιστοίχιση του πολιτικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει σαφήνεια φυσιογνωμίας, δηλαδή αριστερή φυσιογνωμία». H συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος θα φουντώσει, καθώς στον αντίποδα ο Νίκος Παππάς στην πρώτη συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως «αν δεν πάρεις τους κεντρώους μαζί σου δεν θα εφαρμοστεί ποτέ η πολιτική πρότασή σου». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «δεν θα υπάρξει προοπτική διακυβέρνησης».

Οπως είχε δημοσιεύσει η «Κ», οι υποψηφιότητες δεν θα «κλείδωναν» στην Κεντρική Επιτροπή. Το καταστατικό αναφέρει πως κατατίθενται επίσημα στο συνέδριο, οπότε πολλοί έχουν χρόνο για αναστοχασμό.

Ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται την Κυριακή να το άφησε ανοιχτό όταν προτάθηκε από μέλος του οργάνου, ενώ μιλώντας και στον ΣΚΑΪ τόνισε πως δεν το σκέφτεται αυτή τη στιγμή. «Ξέρετε και βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή έχω αναλάβει τον ρόλο του προέδρου της Κ.Ο., εκ τούτου λοιπόν προκύπτει και βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να το θίξω, τη δουλειά που κάνω αυτή την περίοδο με μία συζήτηση για προσωπικές επιδιώξεις ή εν πάση περιπτώσει με την προσωπική μου υποψηφιότητα».

Από τη στιγμή που οι τάσεις έχουν ρευστοποιηθεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μετά το καλοκαίρι να προκύψει μια καινούργια «σύνθεση» ή ακόμη και τάση που να προκρίνει κάποιο πρόσωπο. Μπορεί ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Παύλος Πολάκης να έχουν διαφωνήσει με το χρονοδιάγραμμα και να έχουν αποκλείσει τους εαυτούς τους από την κούρσα διαδοχής, ωστόσο αρκετά στελέχη στην Κουμουνδούρου δεν θα θεωρούσαν έκπληξη, αναλόγως με τις εξελίξεις, να αλλάξουν στάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση