Kathimerini.gr
Γιάννης Σουλιώτης
Μια τεχνική έκθεση που συνέταξε πραγματογνώμονας διορισμένος από την υπεράσπιση αναφορικά με τη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου ενός εκ των δύο συλληφθέντων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ είναι ουσιαστικά το μοναδικό νέο στοιχείο που προσετέθη στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης, στο διάστημα του ενός έτους που αυτός βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών. Μόλις πρόσφατα η ανάκριση ολοκληρώθηκε. Εκκρεμεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, με την παραπομπή των δύο διωκόμενων αδελφών σε δίκη για την ανθρωποκτονία να θεωρείται βέβαιη.
Η δικογραφία του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ολοκληρώθηκε την 26η Απριλίου 2023, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να αξιολογεί το προανακριτικό υλικό και να εκδίδει εντάλματα σύλληψης εναντίον των αδελφών Στράτου και Γιάννη Λ., 49 και 41 ετών. Εκτοτε οι δύο διωκόμενοι παραμένουν προφυλακισμένοι, με τις δικαστικές αρχές να ολοκληρώνουν την ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αποφυλάκισή τους λόγω συμπλήρωσης 18μήνου, πριν παραπεμφθούν σε δίκη.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στις 2.20 μ.μ. έξω από το σπίτι του στον Αλιμο το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021. Ενα από τα επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν εις βάρος των δύο υπόπτων ήταν ότι το λευκό βαν της εταιρείας καθαρισμού που ανήκει στον έναν εκ των δύο εντοπίστηκε να κινείται στην περιοχή όπου διέμενε ο δημοσιογράφος τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της δολοφονίας του. Από τις κάμερες κατεγράφη και ένα σκούτερ Beverly, που η ΕΛ.ΑΣ. επίσης συσχετίζει με τους δράστες της δολοφονίας. Ενα δεύτερο στοιχείο ήταν αυτό που οι αστυνομικοί χειριστές της υπόθεσης ονόμασαν «παύση ενεργητικής δραστηριότητας» των κινητών τηλεφώνων των δύο υπόπτων σε χρόνο κοντά στην εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου. «Οι τηλεφωνικές συνδέσεις των Στράτου και Γιάννη Λ. παρουσιάζουν παύση ενεργητικής δραστηριότητας κατά την ώρα της δολοφονίας Καραϊβάζ», αναφέρεται επί λέξει στα επίσημα δικαστικά έγγραφα.
Με πρωτοβουλία των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων αδελφών Ευτύχη Αλιγιζάκη και Αθανασίας Σταυρή ανετέθη σε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα η τεχνική πραγματογνωμοσύνη επί των συσκευών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν οι δύο κατηγορούμενοι. Οι πραγματογνωμοσύνες ολοκληρώθηκαν προ μηνών, με τον συντάκτη τους να σημειώνει ότι η επισήμανση περί παύσης της ενεργητικής δραστηριότητας «δεν είναι ορθή, καθώς αφορά μόνο τις κλήσεις διά μέσου του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όχι αυτές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα της συσκευής, όπως οι επικοινωνίες διαμέσου Viber, WhatsApp, Signal κ.λπ.». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, το κινητό του 41χρονου συλληφθέντος λίγα λεπτά πριν από τις 2 μ.μ. εμφανίζεται να κάνει χρήση δεδομένων 4G και 5G χρησιμοποιώντας κεραία στην περιοχή του Κερατσινίου, ενώ στο διάστημα από 1.52 μ.μ. έως 2.58 μ.μ. εμφανίζεται να συμμετέχει σε κλήσεις Διαδικτύου. Παρόμοια ανάλυση έχει γίνει στο κινητό τηλέφωνο του 41χρονου και την ημέρα της δολοφονίας του Χάρη Κοντογιώργη την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, για την οποία επίσης διώκεται.
Παρότι στο προανακριτικό υλικό που υπέβαλε το Ανθρωποκτονιών στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών υπάρχουν αναφορές και στοιχεία και για άλλα τουλάχιστον δύο άτομα που πιθανόν να ενεπλάκησαν στην υπόθεση, οι ανακριτές επέλεξαν να μην τους τοποθετήσουν στο κάδρο των υπόπτων. Ο πρώτος από αυτούς αν και περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως «τσιλιαδόρος», καθότι εντοπίστηκε –όπως και το λευκό βαν– να κινείται κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου, κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, με την κατάθεση να περιγράφεται ως «μη έχουσα ποινικό ενδιαφέρον». Αντίστοιχα ο δεύτερος, που μνημονεύεται στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. τόσο σε ό,τι αφορά τη δολοφονία Καραϊβάζ όσο και εκείνης του Χάρη Κοντογιώργη, δεν πέρασε ποτέ στη διάρκεια του τελευταίου ενός έτους το κατώφλι του ανακριτή.