ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα οπτική ίνα μέσω Ελλάδας συνδέει την Ασία με την Ευρώπη

Δημιουργείται εναλλακτική διαδρομή έναντι της Ερυθράς Θάλασσας

Kathimerini.gr

Τουλάχιστον το 25% της κίνησης του Διαδικτύου και των δεδομένων που μεταφέρονται από την Ασία στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει επηρεαστεί από τις αρχές της χρονιάς. Αιτία φέρεται να αποτελούν οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι –οι ίδιοι αρνούνται ότι είναι υπαίτιοι–, που προκαλούν σε αρκετές περιπτώσεις τομές και συνεπώς σοβαρές βλάβες στα υποθαλάσσια καλώδια. Οι οπτικές ίνες που έχουν ποντιστεί στην Ερυθρά Θάλασσα –ορμητήριο των Χούθι– αντιπροσωπεύουν το 17% της συνολικής παγκόσμιας κίνησης του Ιντερνετ. Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη ζημιά, όπως αυτή που προκλήθηκε την περασμένη άνοιξη ταυτόχρονα σε τέσσερα εκ των συνολικά 16 υποβρύχιων καλωδίων, θέτει σε κίνδυνο τη μεταφορά δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη. Με το σκεπτικό αυτό, η Exa Infrastructure, πολυεθνική εταιρεία εξειδικευμένων ψηφιακών υποδομών, σε κοινοπραξία με την τουρκική Socar Fiber, θυγατρική της Socar Τουρκίας, της οποίας μητρική είναι η αζερική πετρελαϊκή Socar, δρομολογούν την κατασκευή επίγειου καλωδίου οπτικής ίνας με στόχο την παράκαμψη της Ερυθράς Θάλασσας.

Η κοινοπραξία σχεδιάζει να δημιουργήσει καλώδιο 1.850 χιλιομέτρων που θα διατρέχει την Τουρκία και θα συνδέεται με τη Γεωργία και την Ελλάδα κι ενδέχεται να συνδέεται με τα σύνορα του Ιράκ, ώστε να εξασφαλίζεται η συνδεσιμότητα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Στρατηγικός στόχος των δύο εταιρειών είναι η δημιουργία μιας εναλλακτικής όδευσης έναντι των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών της Ερυθράς Θάλασσας, όπου ακόμη και η διαδικασία της υλοποίησης εργασιών αποκατάστασης ενδεχόμενων βλαβών από τις εταιρείες που ελέγχουν τα καλώδια είναι δυσχερής λόγω της αστάθειας στην περιοχή. Με τα δεδομένα αυτά, ολοένα και περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν τη δημιουργία υποδομών οπτικών ινών που θα παρακάμπτουν την Υεμένη.

Την κατασκευή δρομολογούν οι εταιρείες Exa Infrastructure και Socar Fiber.

Η όδευση του καλωδίου 1.850 χιλιομέτρων εκτιμάται ότι θα είναι παράλληλη με αυτή του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολίας TANAP, ο οποίος από το Αζερμπαϊτζάν φθάνει μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα. Από εκεί, και συγκεκριμένα από τους Κήπους Εβρου, συνδέεται με τον διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (TAP). Με τις λεπτομέρειες του έργου να αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν προσεχώς, η συγκεκριμένη όδευση συμβάλλει στην καθιέρωση της Ελλάδας ως κόμβου επίγειων και υποθαλάσσιων δικτύων οπτικών ινών στα οποία στηρίζεται το 95% των δεδομένων Διαδικτύου και της κίνησης φωνής, ευρύτερα η ανταλλαγή πληροφορίας μέσω Διαδικτύου.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Exa Infrastructure προχώρησε στην επέκταση του δικτύου της στη Μεσόγειο, συνδέοντας την Κρήτη με την ηπειρωτική χώρα μέσω μιας δεύτερης εναλλακτικής υποθαλάσσιας διαδρομής. Πρόσθεσε δηλαδή 550 χιλιόμετρα ενός νέου συστήματος οπτικής ίνας (DWDM) σε δύο διαδρομές με τερματισμό τα Χανιά της Κρήτης. Επίσης, η ελληνική εταιρεία Lancom σε στρατηγική συνεργασία με την Exa Infrastructure δημιουργεί έναν «κυκλικό» οπτικό δακτύλιο, ο οποίος θα διασυνδέει το κέντρο δεδομένων της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη Balkan Gate Thessaloniki με τους μεγαλύτερους κόμβους διασύνδεσης παρόχων Διαδικτύου σε Σόφια, Φρανκφούρτη, Αμστερνταμ, Μιλάνο και Ρώμη. H Exa συνεργάζεται και με τη θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Grid Telecom, με σκοπό την επίτευξη συνεργειών μέσω της από κοινού παροχής εναλλακτικών διασυνδέσεων σε χονδρικούς και εταιρικούς πελάτες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση