Kathimerini.gr
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας θα καθίσουν την Τρίτη οι εννέα Αιγύπτιοι, οι οποίοι κατηγορούνται ως διακινητές, στο αλιευτικό που ναυάγησε τον περασμένο Ιούνιο στα ανοιχτά της Πύλου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εννέα Αιγύπτιοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους 104 συνολικά διασωθέντες, φέρονται να εναλλάσσονταν στην πλοήγηση του σκάφους, ή να ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, τη χορήγηση φαγητού ή την τοποθέτηση των επιβατών.
Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι, ενώ οι συνήγοροί τους είχαν επισημάνει στις ανακριτικές αρχές ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κατά την αναγνώρισή τους από άλλους διασωθέντες. Οπως υποστηρίζουν, οι μάρτυρες δεν κλήθηκαν να περιγράψουν τους υπόπτους προτού τους επιδειχθούν οι φωτογραφίες τους.
Παράλληλα, η υπεράσπιση είχε ζητήσει να ληφθούν καταθέσεις από το σύνολο των διασωθέντων, αλλά οι ανακριτικές αρχές έκριναν ότι το δείγμα των εννέα μαρτύρων ήταν επαρκές.
Ακόμη, οι δικηγόροι των συλληφθέντων επισημαίνουν ότι δεν αποδίδεται από τους μάρτυρες η ιδιότητα του κυβερνήτη σε κάποιον από τους εννέα κατηγορουμένους ούτε αναφέρεται ότι κάποιος εξ αυτών εισέπραξε χρήματα για τη μεταφορά τους. Υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο είναι αόριστο και η μόνη εξειδικευμένη αναφορά σε πράξεις των συλληφθέντων είναι ότι ένας χορηγούσε φαγητό και νερό, άλλος επιχείρησε να διορθώσει τις βλάβες της μηχανής ή παρείχε βοήθεια κατά την επιβίβαση. Επισημαίνουν ακόμη προβλήματα και κατά τη διαδικασία της διερμηνείας.
Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023, ανατράπηκε και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου ένα αλιευτικό σκάφος φορτωμένο με ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη. Είχαν επιβιβαστεί σε αυτό από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται, βάσει μαρτυριών, ότι στο σκάφος υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες και τα θύματα ήταν περισσότερα.