ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ναυάγιο στην Πύλο: Το πρώτο βήμα για να αποκτήσουν όνομα τα θύματα

«Κάνουμε συστηματική δουλειά, δουλειά μυρμηγκιού», λέει στην «Κ» ιατροδικαστής για τη δύσκολη και μακρά διαδικασία της ταυτοποίησης

Kathimerini.gr

Γιάννης Παπαδόπουλος

Οι σοροί έφταναν ανά τριάδες. Πάνω στο πρώτο θύμα εντόπισαν ένα διαβατήριο Συρίας. Ακόμη κι αν αυτό το στοιχείο δεν επαρκεί για ταυτοποίηση, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι αυθεντικό ή να ανήκει σε άλλον, το εύρημα αναθάρρησε το προσωπικό της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Σκέφτηκαν ότι και οι υπόλοιποι ναυαγοί που πνίγηκαν στα ανοιχτά της Πύλου, μπορεί να έφεραν πάνω τους προσωπικά αντικείμενα. Στοιχεία που ίσως αποτελέσουν το πρώτο βήμα για να ξεδιπλωθεί αργότερα η ιστορία των θανόντων, στις προσπάθειες που γίνονται για να αποκτήσουν όνομα.

Στις επόμενες εννέα σορούς, όμως, που χειρίστηκαν την περασμένη Πέμπτη δεν βρήκαν κάτι άλλο πέρα από πακέτα τσιγάρα. Τα 78 θύματα που είχαν εντοπιστεί από τις Αρχές μετά τη βύθιση του αλιευτικού στα ανοιχτά της Πύλου μεταφέρθηκαν αρχικά στο Σχιστό και από εκεί μοιράζονταν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά.

Όλα φυλάσσονται
Ιατροδικαστές και νεκροτόμοι, καθώς και αστυνομικοί της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, συνεργάζονταν στα διάφορα στάδια της διαδικασίας. Λαμβάνονταν δακτυλικά αποτυπώματα και ακολουθούσε η λήψη φωτογραφιών. Εβγαζαν προσεκτικά τα ρούχα κάθε θύματος ώστε να μη σκιστούν, τα φωτογράφιζαν και έψαχναν στις τσέπες για προσωπικά είδη. Ολα καταγράφονταν και φυλάσσονταν, όπως προβλέπεται.

Ακόμη, σημειώνονταν και εξωτερικά χαρακτηριστικά, μοναδικά στο κάθε θύμα. Αν είχε κάποια ουλή ή χειρουργική τομή, αν έφερε πάνω του κάποιο τατουάζ. Ακολουθούσε η νεκροτομή και η νεκροψία, η λήψη αίματος για τοξικολογική εξέταση και η λήψη δείγματος DNA. Στην Ελλάδα, βάσει πρωτοκόλλου, η ταυτοποίηση γίνεται μέσω της ανάλυσης δειγμάτων γενετικού υλικού. Τα υπόλοιπα στοιχεία μπορεί να λειτουργήσουν υποστηρικτικά.

Αλλα μέλη της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών είχαν μεταβεί στην Πελοπόννησο για να έρθουν σε επικοινωνία με διασωθέντες και να δουν εάν μπορέσουν να συλλέξουν προθανάτια στοιχεία, περιγραφές ή φωτογραφίες για ανθρώπους που χάθηκαν στο ναυάγιο.

Ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, λέει στην «Κ» ότι δίνεται ένας μεγάλος αγώνας, επισημαίνοντας ότι καλούνται, όπως έχει συμβεί και σε άλλες μαζικές καταστροφές στο παρελθόν, να διαχειριστούν ένα τραγικό συμβάν. Από τον περασμένο Αύγουστο, η ιατροδικαστική υπηρεσία της Αθήνας έχει ενισχυθεί με 21 ιατροδικαστές. Εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το έργο τους για τα θύματα της Πύλου θα έχει ολοκληρωθεί, εκτός κι αν προκύψουν αυτές τις ημέρες και άλλοι εντοπισμοί σορών στη θάλασσα.

Η όλη διαδικασία, από τη δακτυλοσκόπηση, τη νεκροψία και μέχρι και τη συλλογή του δείγματος DNA, υπολογίζεται ότι διαρκεί περίπου 40 λεπτά για κάθε θύμα, σύμφωνα με έναν από τους ιατροδικαστές που συμμετέχουν σε αυτή. Οι θανόντες είναι νέοι στην πλειονότητά τους, χωρίς παθολογία και αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός εντός ύδατος. Φαίνεται πως ήταν ζωντανοί όταν έπεσαν στη θάλασσα ή όταν τους βρήκε το νερό.

«Κάνουμε συστηματική δουλειά, δουλειά μυρμηγκιού. Πιο πολύ όμως σκέφτομαι εκείνα τα θύματα που δεν θα εντοπιστούν, που βρίσκονται στο αμπάρι ή στον βυθό της θάλασσας», λέει στην «Κ» ένας από τους ιατροδικαστές που παίρνουν μέρος στη διαδικασία. «Θα λένε οι δικοί τους ότι ο συγγενής τους ήταν στο πλοίο και χάθηκε, χωρίς αποδείξεις».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση