ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εννέα συλλήψεις για το ναυάγιο – Το σκάφος απέπλευσε από την Αίγυπτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους υπόπτους βρίσκονται 8 άτομα με καταγωγή από την Αίγυπτο

Kathimerini.gr

Σε εννέα συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με πηγή του υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας.

Οι έρευνες για τις συνθήκες, τις αιτίες και τους υπεύθυνους του ναυαγίου συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους υπόπτους βρίσκονται 8 άτομα με καταγωγή από την Αίγυπτο.

Το αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία.

Στο λιμεναρχείο Καλαμάτας, ο επικεφαλής της Frontex ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών ενώ στην περιοχή καταφτάνουν συγγενείς μεταναστών που επέβαιναν στο «Αντριάνα», ψάχνοντας εναγωνίως τους οικείους τους.

Μετανάστες που διασώθηκαν έκαναν λόγο για 400 με 600 επιβαίνοντες στο αλιευτικό Αντριάνα. Από την Τετάρτη οι αριθμοί των επιζώντων και των νεκρών παραμένουν αμετάβλητοι: 104 διασωθέντες και 78 σοροί. «Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Συγγενείς μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας

Ο Κασίμ Αμπουζίντ ταξίδεψε από τη Γερμανία και, μαζί με έναν φίλο του, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη σύζυγό του κι άλλους έξι συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Όπως ανέφερε, η γυναίκα πήγαινε στην Ιταλία, και σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο επέβαιναν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες στα αμπάρια.

Ο Αφταμπ, από το Πακιστάν, ζει στην Αγγλία. Όπως λέει βρήκε έναν συγγενή του, αλλά αναζητά ακόμη άλλα τέσσερα άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι οι υπόλοιποι», ανέφερε.

Συγγενείς των μεταναστών – διασωθέντων και μη – στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, και συνομιλούν με εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών που σημειώνουν τα στοιχεία τους, επιτρέποντας σε ορισμένους την είσοδο στους χώρους φιλοξενίας. Οικείοι ελπίζουν να αναγνωρίσουν κάποιον συγγενή τους ανάμεσα στους επιζώντες.

Στα κινητά κέντρα που έχουν στηθεί, διασωθέντες μετανάστες υποβάλλονται σε εξετάσεις, ενώ τους παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη από εθελοντές και οργανώσεις.

«Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας, αναφερόμενος στον πιθανό, πραγματικό αριθμό των ναυαγών.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6 με 8 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.

Την ίδια ώρα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μεταναστών. Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ε.Ε.Σ. κατέφτασε σήμερα στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την επανασύνδεση των διασωθέντων με τα οικεία τους πρόσωπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση