ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης: Στόχος της δεύτερης τετραετίας οι βαθιές τομές στο κράτος – Θα κριθώ το 2027

«Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο», σχολίασε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για Αγίους Αναργύρους, Τέμπη, ακρίβεια και ευρωεκλογές

Kathimerini.gr

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης, με τη συζήτηση να εκκινεί με αφορμή τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, τα περιστατικά έμφυλης βίας αλλά και ζητήματα που αφορούν τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και τη βία μεταξύ ανηλίκων. Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης, διάρκειας περίπου μίας ώρας, αναφέρθηκε στα διλήμματα των ευρωεκλογών, απάντησε στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για ευρωεκλογές και παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης στη δεύτερη τετραετία της θητείας της.

«Στους Αγίους Αναργύρους έγιναν όλα λάθος»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους «γροθιά στο στομάχι», για το οποίο υπενθύμισε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα». «Καθημερινά έχουμε καταγγελίες βίας κατά των γυναικών. Οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση να μιλούν και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ. παρά το γεγονός ότι στους Αγίους Αναργύρους έγιναν όλα λάθος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν το τελευταίο περιστατικό γυναικοκτονίας καταδεικνύει ευρύτερες παθογένειες στην ΕΛ.ΑΣ., ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «σίγουρα υπάρχει η κουλτούρα του “ωχαδερφισμού”, αλλά η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει την αίσθηση του καθήκοντος». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε στη συνέχεια ότι «η αλλαγή της κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση» και πως «χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «περισσότεροι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών θα προσφέρουν φυσική και νομική προστασία», ενώ εξέφρασε την άποψη πως «πισωγυρίσματα, ακόμα και τραγωδίες, στην προσπάθεια δομικών αλλαγών του κράτους, μας κάνουν πιο δυνατούς». Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας, υποστήριξε ότι «έχει ενταθεί η παρουσία στη Δυτική Αττική» και πως ο ίδιος πήρε την απόφαση για μείωση των αστυνομικών από την ασφάλεια υψηλών προσώπων.

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη Χρυσοχοΐδη»

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος, δεν μπορεί η ευθύνη να φτάνει πάντα στην κορυφή», ενώ ανέφερε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης «κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κακώς κείμενα» και πως «δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη» για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους.

«Στόχος της δεύτερης τετραετίας μας είναι να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος, και θα κριθώ για τα αποτελέσματα στο τέλος της τετραετίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αυτή την τετραετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη τετραετία αντιμετωπίσαμε κρίσεις, τώρα μπαίνουμε στα βαθιά, τόνισε.

Αναλύοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τις καταγγελίες των παιδιών», ενώ εξέφρασε την προσέγγιση ότι «πρέπει να δίνουμε αγάπη στα παιδιά, αλλά και να βάζουμε όρια».

«Δεν θα πληρώσει το κοινωνικό σύνολο τη φθορά που προκάλεσε το παιδί μιας οικογένειας», ξεκαθάρισε εξηγώντας το μέτρο που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας. «Δεν είναι κοινωνικός αγώνας και κατάκτηση το “θα τα σπάσω όλα”», σχολίασε και ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά, αλλά για να βάλουμε πλαίσιο συμπεριφορών».

Οσον αφορά την οπαδική βία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «κάναμε δραστική παρέμβαση στα θέματα του ποδοσφαίρου». «Θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού, στη μνήμη του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του», τόνισε.

«Καμία πρόθεση συγκάλυψης για τα Τέμπη»

Ερωτηθείς για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Στο ερώτημα τι να συγκαλύψουμε στο δυστύχημα, δεν παίρνουμε κάποια απάντηση». Προσέθεσε δε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, αλλά είναι κάτι που θα κρίνει ο πραγματογνώμονας», ενώ ξεκαθάρισε τη θέση του ότι «δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη στα Τέμπη».

«Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης», είπε ακολούθως, ενώ σημείωσε ότι «πάντα θα μας βαραίνει το ότι προσπαθήσαμε αλλά δεν προφθάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης». Εκανε δε έκκληση να «αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Ερωτηθείς για τη λεγόμενη «μονταζιέρα» των συνομιλιών της νύχτας του δυστυχήματος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν γνωρίζω αν και ποιος μπορεί να έκανε μοντάζ στο υλικό» και πως «αυτό που γνωρίζω είναι ότι το υλικό με τις συνομιλίες στα Τέμπη έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη».

«Οι γονείς των θυμάτων είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να κάνουν τον θυμό τους οργή», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ενώ απάντησε ότι «η απόφαση να στρωθεί χαλίκι για να επιχειρήσουν τα μηχανήματα στα Τέμπη ήταν επιχειρησιακή και όχι της κυβέρνησης». Εκανε, μάλιστα, λόγο για «ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα». «Το λάθος μας ήταν ότι δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Δέσμευσή μου ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τον κίνδυνο χρεοκοπίας»

Για το μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «πρώτος ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών», ενώ εκτίμησε ότι «στην ενέργεια επανερχόμαστε σταδιακά σε τιμές προ του 2021». «Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις είναι η μόνη απάντηση στην ακρίβεια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υποστήριξε ότι «οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού».

Οσον αφορά την υλοποίηση του προϋπολογισμού, απάντησε πως δέσμευσή του είναι ότι δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. «Θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια για να πετύχουμε μείωση του χρέους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «δαπανήσαμε δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

«Υλοποιούμε μια σειρά δράσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το κόστος στέγασης, λέγοντας ότι ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». «Το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής είναι ένα ακόμα μέτρο», προσέθεσε. «Υπάρχουν εταιρείες που δεν έβαλαν μυαλό και αισχροκερδούν, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα», σημείωσε.

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν αφορούν σε κρίσιμες επεμβάσεις», αλλά «αποτελούν μια φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων», ενώ για ζητήματα δημόσιας υγείας στάθηκε στο ότι «80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως».

Ευρωεκλογές και ελληνοτουρκικά

Οσον αφορά την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη και το αίτημά του για πρόωρες εκλογές σημείωσε ότι «ζητά εκλογές ενώ αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος». «Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών», προσέθεσε, ενώ σχολίασε ότι «οι κύριοι Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία στα μέσα Μαΐου που θα επισκεφτεί τον πρόεδρο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». «Για πάνω από 12 μήνες δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας από την Τουρκία», προσέθεσε. «Πετύχαμε πολλά χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει υπόμνημα κατά της υποψηφιότητας των Σπαρτιατών στον Αρειο Πάγο. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η προοπτική ανάληψης κάποιας ευρωπαϊκής θέσης, είπε με χιούμορ: «Μένουμε Ελλάδα με Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πάω πουθενά», ενώ σημείωσε ότι «δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση