ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μικροί εμφύλιοι μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς

Επίθεση Χαρίτση σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επειδή δεν συμφώνησαν σε κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ήταν η αφορμή για τη Νέα Αριστερά να περάσει στην αντεπίθεση και να ανοίξει ένα μέτωπο όχι μόνο με την κυβέρνηση, αλλά και με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κεντροαριστεράς. Ο Αλέξης Χαρίτσης έριξε τη «βόμβα» της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ωστόσο κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας δεν ακολούθησε την πρωτοβουλία του. Πρόκειται για αδυναμία συνεννόησης των προοδευτικών κομμάτων ή απλώς δεν ήθελαν να δώσουν «πόντους» στη Νέα Αριστερά; Αυτό που αναδείχθηκε σίγουρα είναι η αδυναμία και η δυσκολία της αντιπολίτευσης να συλλέξει 50 υπογραφές για να χρησιμοποιήσει ένα από τα κοινοβουλευτικά όπλα που διαθέτει.

Ο Κωστής Καρπόζηλος, εκπρόσωπος Τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας, τονίζει συνεχώς πως στη Νέα Αριστερά ακολουθούν τη στρατηγική της σοβαρής, μαχητικής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για ένα «αντιφατικό και διαιρεμένο ΠΑΣΟΚ» και παράλληλα για «έναν ΣΥΡΙΖΑ που ο αρχηγός του εκδράμει αυτές τις κρίσιμες μέρες στην Αρκαδία και ένα ΚΚΕ που στην προσπάθειά του να γίνει viral καταφεύγει σε ιστορίες για… sugar daddies».

Με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας προκλήθηκε και η πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των πρώην συντρόφων. Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε στην ανάγκη συνένωσης δυνάμεων. «Ακουσα δικαιολογίες ότι θα κερδίσει η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Μα έτσι γίνεται πάντα στην πρόταση δυσπιστίας. Το θέμα είναι πολιτικά αν μπορείς να διαμορφώσεις ένα περιβάλλον δημόσιας συζήτησης που θα έρθει στο επίκεντρο το θέμα το οποίο θέλεις εσύ να συζητήσεις». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς μίλησε για «μικροπολιτικά κριτήρια» με βάση τα οποία κινήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα στα οποία δόθηκε το προσκλητήριο τη στιγμή που «η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παραβιάζει το Σύνταγμα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα απάντησε στη Νέα Αριστερά: «Θεωρούμε ότι εάν κατετίθετο η συγκεκριμένη πρόταση μομφής, θα έδινε πολιτικό πλεονέκτημα στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ούτως ή άλλως θα εξασφάλιζε, αφού δεν θα καταψηφιζόταν η κυβέρνησή του, και ψήφο εμπιστοσύνης».

Αιτιολόγησε δε, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας: «Τι είχε συμβεί όμως πριν από δύο εβδομάδες; Η Νέα Δημοκρατία είχε φοβερές απώλειες στην κοινοβουλευτική της ομάδα, στην ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο, για τα ομόφυλα ζευγάρια, επομένως μια πρόταση μομφής θα την επανασυσπείρωνε και θα βλέπαμε και τον κ. Σαμαρά να ψηφίζει υπέρ της κυβέρνησης. Θα εξυπηρετούσε και το ΠΑΣΟΚ, διότι έχοντας εσωτερικά προβλήματα σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα το βόλευε να μετατεθεί μία τέτοια ψηφοφορία».

Την ίδια στιγμή, ανεβάζοντας τις «αντιπολιτευτικές μηχανές», ο Αλέξης Χαρίτσης προανήγγειλε πως θα ζητήσει ενημέρωση για τις επαφές και τις συνομιλίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουκρανία.

Ο Οθων Ηλιόπουλος

Το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» που αφορούσε το μέλλον του Οθωνα Ηλιόπουλου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πιθανότητα ο Στέφανος Κασσελάκης να βρεθεί στη θέση του, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Ο καθηγητής Ογκολογίας του Χάρβαρντ επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας» κάνοντας σαφές, ωστόσο, πως όλοι στην Κουμουνδούρου και κυρίως ο ίδιος ο πρόεδρος επιθυμούν την παραμονή στην Κ.Ο.

Η Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Talk Radio, ανέφερε πως «είναι μια άλλη συζήτηση, παράλληλη, δηλαδή αν τα φέρει έτσι η κατάσταση και υπάρξει μία παραίτηση ή κάτι άλλο το οποίο θα μπορούσε να δρομολογήσει σενάριο εισόδου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή». Το θέμα φαίνεται πως είναι ορθάνοιχτο, όπως είχε αναφέρει η «Κ», με την εκπρόσωπο Tύπου να συμπληρώνει πως «από αυτό, όμως, μέχρι να συζητάμε πως ο κ. Κασσελάκης ψάχνει τρόπους για να μπει στη Βουλή υπάρχει μια απόσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση