ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχη στην Ε.Ε. για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

Μένει εκτός λίστας Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος μετά την πρώτη αξιολόγηση, κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την ενταξή του

Χρύσα Λιάγγου

Κρίσιμο για την οριστική ένταξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας, GREGY, που αναπτύσσει η ELICA (όμιλος Κοπελούζου) στη λίστα Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI/PMI, θα είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο. Η πρώτη αξιολόγηση των υποψήφιων έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων από την Ε.Ε. αφήνει εκτός λίστας το έργο GREGY για μόλις 0,7 μονάδες απόκλιση από την προβλεπόμενη βάση του 10. Το έργο συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία 9,3 μονάδες και η εταιρεία ELICA, που ενημερώθηκε από την Ε.Ε. για τα αποτελέσματα την περασμένη Παρασκευή, προετοιμάζεται να δώσει μάχη για τη βελτίωσή της, ώστε να διασφαλίσει την πολύτιμη για τη χρηματοδότηση και αδειοδότησή του ένταξη στη λίστα των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να υποβάλει στην Επιτροπή τα σχόλιά της σε σχέση με τα κριτήρια βαθμολόγησης και τις παραδοχές αξιολόγησης του έργου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει με επιστολή της την Επιτροπή, ενώ παράλληλα κλιμάκιο της εταιρείας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για άμεσες επαφές. Η πλευρά της εταιρείας θα σταθεί σε κάποια σημεία ασάφειας των κριτηρίων αξιολόγησης, αλλά και σε σημεία που προβληματίζουν, όπως για παράδειγμα ότι το όφελος του έργου αξιολογήθηκε έως το 2030, δηλαδή μόλις για δύο χρόνια από την ολοκλήρωσή του. Η εταιρεία θα επιδιώξει την επαναξιολόγησή του ως προς το όφελος τουλάχιστον με ορίζοντα το 2040. Στα δυνατά «χαρτιά» της εταιρείας είναι η στήριξη του έργου από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας, αλλά και της Βουλγαρίας, που προσβλέπει μέσω αυτού σε εισαγωγές «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο. Παρέμβαση στην Επιτροπή προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε πολιτικό επίπεδο και θα είναι ένα από τα θέματα που θα χειριστεί η νέα κυβέρνηση αξιοποιώντας το διάστημα μέχρι και τον Οκτώβριο, που θα οριστικοποιηθεί η λίστα. Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι να αποτελέσει αυτή τον διάδρομο για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, ρόλο που διεκδικεί και η γειτονική Ιταλία.

Το έργο GREGY αφορά τη σύνδεση της Αιγύπτου με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 954 χλμ. απευθείας με την Αττική. Η ισχύς του καλωδίου ανέρχεται σε 3.000 μεγαβάτ με αμφίδρομη ικανότητα και το κόστος της επένδυσης σε 3,5 δισ. ευρώ. Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται θα καταναλώνεται από βιομηχανίες στην εσωτερική αγορά, 1 GW θα κατευθύνεται στην Ιταλία και στη Βουλγαρία και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου.

Διαβατήριο για τη λίστα των PCI/PMI διασφάλισε από την Επιτροπή η ηλεκτρική διασύνδεση Εuroasia (Iσραήλ – Κύπρος – Ελλαδα), η οποία πέτυχε βαθμολόγηση 19. Στη λίστα παραμένει το έργο αντλησοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, ενώ εισιτήριο πήρε και το έργο αποθήκευσης της Εunice στη Δυτική Μακεδονία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση