ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαγνησία: Υποχωρούν τα μέτωπα, σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερο βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μαγνησία

Kathimerini.gr

Το καταστροφικό μέτωπο της πυρκαγιάς που σαρώνει από την Τετάρτη τη Μαγνησία οδήγησε, το απόγευμα της Πέμπτης, σε μία πρωτοφανή καταστροφή στρατιωτικού εξοπλισμού, όταν εξερράγησαν πυρομαχικά που φυλάσσονταν σε υπέργειες αποθήκες στη Νέα Αγχίαλο, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Η ευρύτερη περιοχή συγκλονίστηκε από αλλεπάλληλες εκρήξεις, των οποίων το ωστικό κύμα προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές και στην κατοικημένη ζώνη, υποχρεώνοντας τις αρχές να εκκενώσουν περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων.

Περίπου 2.500 κάτοικοι από τη Νέα Αγχίαλο έχουν μεταφερθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, όπου έχουν διαμορφωθεί χώροι φιλοξενίας, με φαγητό, νερό, χώρους απασχόλησης μικρών παιδιών και «κρεβάτια κυρίως για τους ηλικιωμένους» όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, γίνονται προσπάθειες να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία όσοι έφυγαν από τα σπίτια τους χωρίς να προλάβουν να πάρουν τα απολύτως απαραίτητα. Η περιοχή εκκενώθηκε εκτάκτως από τις αρχές, σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων.

Ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή και, μετά τη δύση του ηλίου, επιχειρούν συνολικά στη Μαγνησία 90 πυροσβέστες και 14 πεζοπόρα τμήματα με 31 οχήματα.

Σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη απομάκρυναν κατοίκους διά θαλάσσης, μεταφέροντας τους στον γειτονικό Βόλο. Συνολικά 133 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιήθηκε από 15 ιδιωτικά σκάφη με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού, ενώ όλα τα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου.

Στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Αγχιάλου, παραμένουν σε ετοιμότητα τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, τρία ιδιωτικά και δύο ρυμουλκά.

Σταδιακή απομάκρυνση των F-16

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις εγκαταστάσεις φυλάσσονταν όπλα F-16 και βαριά πυρομαχικά. Πιθανόν υπήρχαν και βόμβες 1.000 και 2.000 λιβρών και ειδικά όπλα, όπως πύραυλοι ΗΑΑRM. Η βασική αποστολή της 341 Μοίρας που υπάγεται στην 111ΠΜ είναι η καταστολή εχθρικής αεράμυνας.

Λόγω της ισχυρής έκρηξης, ξεκίνησαν να απομακρύνονται τμηματικά τα F-16 στο αεροδρόμιο. Στη βάση βρίσκονταν περίπου 70 μαχητικά.

Κατά πληροφορίες, μετά την αρχική έκρηξη πυροσβεστικές δυνάμεις σταμάτησαν να επιχειρούν τόσο από εδάφους όσο και από αέρος, υπό τον φόβο νέων εκρήξεων. Αργά το απόγευμα σημειώθηκε νέα μεγάλη έκρηξη που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κατέστρεψε ολοσχερώς τα πυρομαχικά που φυλάσσονταν στις αποθήκες. Η υλική ζημιά εκτιμάται πως είναι της τάξης εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αποθήκες ήταν επιχωματωμένες και διέθεταν συστήματα πυρασφάλειας, τα οποία θεωρείται πως έχουν αχρηστευτεί. Οι εγκαταστάσεις περιβάλλονταν από αντιπυρικές ζώνες και ορισμένες από τις αποθήκες ήταν υπόγειες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα πυρομαχικά είναι πιθανό να πυροδοτήθηκαν εξαιτίας της υπερθέρμανσης και όχι από απευθείας επαφή με τις φλόγες.

Η εικόνα στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Στη Λαμία προκλήθηκαν αναζωπυρώσεις που ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν, το απόγευμα, την περιοχή της Αμφιθέας.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στη Φιλιππιάδα του νομού Πρεβέζης.

Στην Κέρκυρα η εικόνα είναι καλύτερη και οι πυροσβέστες σαρώνουν τις καμένες περιοχές για πιθανές αναζωπυρώσεις. Στη Ρόδο, καταγράφηκαν αναζωπυρώσεις στο Βατί κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι στον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

Μικρότερος κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα στο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Παρασκευή 28 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επτά περιοχές θα είναι στο «πορτοκαλί» της κατηγορίας 4: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, η μισή Κρήτη και τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο.

Την Πέμπτη διατηρήθηκε το ανώτατο επίπεδο 5, ακραίου κινδύνου, για περιοχές της Δυτικής Αττικής , της Εύβοιας – εκτός της Σκύρου. Κόκκινες παρέμειναν και η Αργολίδα, η Κορινθία, η Μεσσηνία, περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας, περιοχές της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Σποράδων, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική , το Αγιο Ορος και νησιά του Ιονίου. Πολύ υψηλός ήταν ο κίνδυνος σε άλλες 17 περιοχές στην επικράτεια.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση