ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβέρνηση: Με το βλέμμα προς τα δεξιά

Εμφαση στην πάταξη της ανομίας από την κυβέρνηση ενώ οι ευρωεκλογές πλησιάζουν

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Από τη χθεσινή, καθιερωμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξήχθησαν και πολιτικά συμπεράσματα ενόψει ευρωεκλογών. Είναι σαφές πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τους 2,5 μήνες που απομένουν να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο και να κλείσει «ανοιχτές τρύπες» που δημιουργούν μικρές αλλά επικίνδυνες διαρροές.

Η αναφορά του στα πανεπιστήμια και στην κατάσταση ανομίας που επικρατεί σε πολλά ανώτατα ιδρύματα δείχνει αυτή την πρόθεση. «Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε και προχώρησε σε μια συγκεκριμένη πρόταση: «Θα το πω όπως το αισθάνομαι. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ’ επανάληψιν σε έκνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα», κατέληξε. Το μήνυμα του πρωθυπουργού για διαγραφή των φοιτητών που λειτουργούν παραβατικά δεν είναι το μόνο που δείχνει να κλείνει το μάτι σε ένα πιο συντηρητικό κοινό. Τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που δείχνουν πως αποτελεί κεντρική πρόθεση της κυβέρνησης να σηκώσει τους τόνους στο συγκεκριμένο θέμα. Η κεντρική εντολή του Μαξίμου είναι «όπου υπάρχει ζήτημα ανομίας» να παρεμβαίνει η αστυνομία, ακόμη και χωρίς εντολή από τις πρυτανικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε –ξανά– μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της ακρίβειας, με το οποίο ξεκίνησε την τοποθέτησή του. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης και «έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα», όπως το βρεφικό γάλα, όπου πια οι μειώσεις ξεπερνούν το 15%. Ο πρωθυπουργός εστίασε και στη σωστή λειτουργία της αγοράς και στους ελέγχους οι οποίοι «συνεχίζονται αμείωτοι». Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι σαφές: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας πάνω σε ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών».

 

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα υγείας αλλά και στο πρόγραμμα αποκατάστασης της Θεσσαλίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η στήριξη των αγροτών της περιοχής. «Καταδεικνύεται για ακόμα μια φορά η ανάγκη να στρέψουμε στρατηγικά το βλέμμα μας στη Θεσσαλία, με σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα θωρακίσουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα και θα μας επιτρέψουν να διαχειριζόμαστε καλύτερα τους υδάτινους πόρους», σημείωσε.

 

Το ψηφοδέλτιο

Αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πως υπάρχουν αρκετές ψηφίδες που δημιουργούν ένα παζλ δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, με τον φόβο να εκφραστεί στις κάλπες του Ιουνίου να είναι υπαρκτός και το Μαξίμου να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις. Από τα 42 άτομα που θα είναι στο σύνολο, μέχρι στιγμής βέβαια θεωρούνται 18. Πρόκειται για τους πέντε νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Στέλιο Κυμπουρόπουλο και Μαρία Σπυράκη, ενώ «κλειδωμένες» είναι οι υποψηφιότητες του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, του Πύρρου Δήμα, του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, του Σπύρου Καρανικόλα, του πανεπιστημιακού Δημήτρη Μαραβέγια.

Εκ νέου υποψήφιοι πιθανόν να είναι ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Αμυράς και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, ενώ στα ψηφοδέλτια θα είναι ακόμη ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, η αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο πρώην δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και η πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Αυτό που δεν έχει καλυφθεί ακόμη είναι η δεξιά υποψηφιότητα, που φαίνεται να έχει μια έξτρα δυσκολία.

Εξ ου και αναζητείται ακόμη το πρόσωπο ή τα πρόσωπα με τα οποία θα ενισχυθεί από τα δεξιά η Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν βρεθεί ακόμη, παρά την προσπάθεια, με αποτέλεσμα η αναζήτηση να συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση