ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Λιγότερα κρούσματα, αύξηση θανάτων – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Για ύφεση της COVID-19 σε «θολό τοπίο», λόγω της υποδήλωσης των περιπτώσεων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αλλά με υψηλό και μάλιστα αυξανόμενο αριθμό θανάτων, κάνουν λόγο οι ειδικοί επιστήμονες

Γράφει η Πέννυ Μπουλούτζα

Για ύφεση της COVID-19 σε «θολό τοπίο», λόγω της υποδήλωσης των περιπτώσεων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αλλά με υψηλό και μάλιστα αυξανόμενο αριθμό θανάτων, κάνουν λόγο οι ειδικοί επιστήμονες που εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σχετικά υψηλό αριθμό λοιμώξεων, με περαιτέρω όμως αύξηση της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα δηλώθηκαν στη χώρα μας 122.230 κρούσματα της νόσου έναντι 136.077 την εβδομάδα από 18 έως 24 Ιουλίου. Κατά μέσον όρο δηλώθηκαν 17.461 κρούσματα ημερησίως έναντι 19.436.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την προηγούμενη εβδομάδα 355 θανάτους, που σημαίνει περισσότερους από 50 θανάτους ασθενών με COVID-19 ημερησίως. Σε σχέση με την εβδομάδα από 18 έως 24 Ιουλίου, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 21% (271 θάνατοι). Την περασμένη εβδομάδα, το 70% των θανάτων που καταγράφηκαν αφορούσαν άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και το 20% άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών.

Μικρή πτώση καταγράφεται στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών (2.558 εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα, ενώ χθες το πρωί νοσηλεύονταν 2.609 ασθενείς με COVID-19), ενώ διαχειρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονταν χθες 147 ασθενείς.

«Πράγματι παρατηρείται ύφε-ση, όμως η επιδημιολογική επιτήρηση γίνεται σε θολό τοπίο, καθώς η υποδήλωση των κρουσμάτων έχει λάβει μεγάλη έκταση. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι από όσους νοσούν, το διαπιστώνουν μέσω self test και αρκούνται σε αυτό», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Oπως επισημαίνει, «είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω ύφεση. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι –αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τωρινά– ο αριθμός των λοιμώξεων θα παραμείνει σχετικά μεγάλος καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουν περισσότερες ευπαθείς ομάδες γρήγορη πρόσβαση στα αντιιικά φάρμακα. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν κάπως εξομαλυνθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια ουσιαστικών βελτιώσεων».

Σχολιάζοντας τον πολύ υψηλό αριθμό των θανάτων που δηλώνονται στη χώρα μας, ο κ. Τσακρής τονίζει: «Οι θάνατοι είναι δείκτης που πρέπει να αναλύεται διεξοδικά και να εξετάζεται μέσα από ποικίλα πρίσματα· για παράδειγμα έχει ιδιαίτερη σημασία να βλέπουμε στις διάφορες φάσεις της επιδημίας κατά πόσο επηρεάζεται η υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν λόγω διάφορων σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Ετσι δηλώθηκαν ως θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19. Εάν η συγκεκριμένη λοίμωξη επιδείνωσε ή όχι την κατάσταση της υγείας τους και σε ποιο βαθμό δεν είναι πάντα εύκολο να τεκμηριωθεί».

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των λοιμώξεων θα παραμείνει μεγάλος. Γι’ αυτό είναι σημαντική η γρήγορη πρόσβαση στα αντιιικά φάρμακα από περισσότερες ευπαθείς ομάδες, λένε οι ειδικοί.

Με υποκείμενα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β΄ Πνευμονολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο Αττικόν Στέλιος Λουκίδης, αναφέρει στην «Κ», «από τη δική μας κλινική εμπειρία στο Αττικόν, το τελευταίο δίμηνο οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και με πολλά υποκείμενα νοσήματα.

Στο 30% των περιπτώσεων οι ασθενείς είχαν έρθει με άλλο πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο και κατά τον έλεγχο βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19». Στην ερώτηση εάν η COVID-19 είχε επιδεινώσει την υγεία τους, ο κ. Λουκίδης σημειώνει, «με κάθε επιφύλαξη, σας λέω όχι». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή τη φάση η κίνηση στις ΜΕΘ COVID-19 είναι διαχειρίσιμη. «Δεν βλέπουμε τις πολύ σοβαρές πνευμονίες που βλέπαμε σε άλλα κύματα. Για να καταλάβετε, έχουμε μειώσει κατά 80% τη χορήγηση ρινικού οξυγόνου υψηλής ροής. Δεν πιέζονται ιδιαίτερα οι κλίνες εντατικής COVID-19. Πιέζονται όμως οι απλές κλίνες και αυτό σημαίνει γενικότερη επιβάρυνση των νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσακρή, «ο υψηλός αριθμός των θανάτων συνδέεται και με τα διαχρονικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας – από τη μεγάλη συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων εξαιτίας πολυανθεκτικών μικροβίων, και την έλλειψη διασύνδεσης των δομών υγείας, μέχρι την αδυναμία επιτήρησης της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

Εξαρση το φθινόπωρο

Τόσο οι ειδικοί επιστήμονες όσο και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν νέα έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο. Οπως επισημαίνει ο κ. Τσακρής, «είναι μάλλον δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων από τους φθινοπωρινούς μήνες και μετά, καθώς με την επιστροφή των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους πιθανότατα θα μολυνθούν και πολλοί από όσους έχουν μείνει “αλώβητοι” στη διάρκεια του τωρινού κύματος της “Ομικρον”. Τι θα κρίνει τη σοβαρότητα του επόμενου κύματος; Η επικράτηση νέων στελεχών, τα οποία θα μπορούν να διαφεύγουν από την ανοσιακή απάντηση που ενδεχομένως έχουμε χτίσει έως τώρα».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου

Στις χώρες με τάση αύξησης στον αριθμό των θανάτων ασθενών με COVID-19 συμπεριλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τη χώρα μας στην τελευταία επιδημιολογική του έκθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το διάστημα 11 έως 24 Ιουλίου είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 47,3 θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Υψηλότερο αριθμό θανάτων σε αναλογία πληθυσμού είχε μόνο η Μάλτα (50,4 ανά εκατ. πληθυσμού) και μετά την Ελλάδα, ακολουθούσε η Νορβηγία (33,6), η Κροατία (27,3) και η Ιταλία (22,7). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν διαφορές στην καταγραφή των θανάτων μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με το ECDC, αύξηση στον αριθμό των θανάτων αναμένεται την προσεχή εβδομάδα σε 19 από τις 30 χώρες (Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και συγκεκριμένα σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X