ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλείνει ένα μέτωπο, ανοίγουν δύο στον ΣΥΡΙΖΑ

Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος - Ο διαγραφείς από την Κ.Ο. αλλά όχι από το κόμμα Παύλος Πολάκης συνεχίζει «αμετανόητος» τις σφοδρές επιθέσεις του προς κάθε κατεύθυνση.

Kathimerini.gr

Νέα μέτωπα ανοίγουν διαρκώς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, την ώρα που η περί τον κ. Στέφανο Κασσελάκη ηγεσία προσπαθεί να κλείσει ή να περιορίσει τα από καιρό ανοιχτά, διατηρώντας έτσι εκρηκτική την κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καθιστώντας τις προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί από το ερχόμενο φθινόπωρο εξαιρετικά παρακινδυνευμένες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διαγραφείς μεν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά όχι και από το κόμμα Παύλος Πολάκης όχι μόνο συνεχίζει «αμετανόητος» τις σφοδρές επιθέσεις του προς κάθε κατεύθυνση –και επαναλαμβανόμενα το τελευταίο διάστημα στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού–, αλλά πλέον και κατά πάντων, συμπεριλαμβανομένης ουσιαστικά και της εκπροσώπου Τύπου (κατ’ επέκταση και του κ. Κασσελάκη). Χθες το πρωί η κ. Βούλα Κεχαγιά, ερωτηθείσα (ΕΡΤ) για την κόντρα Πολάκη – Λινού, της προσέφερε σαφή πολιτική στήριξη: «Δεν αγνοούμε και δεν υποτιμούμε το κοινωνικό έργο που προσφέρει η κ. Λινού. Το εκτιμούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως διακριτικά να αποδοκιμάσει την επιθετικότητα Πολάκη (και προς τη βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Λίγες ώρες αργότερα, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκ Κρήτης πολιτικός, επιμένοντας μάλιστα να γράφει ανορθόγραφα το όνομα της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται με τρόπο εμφανώς χλευαστικό στη δήλωση Κεχαγιά: «Για να εκτιμησουμε και μεις “το κοινωνικο εργο της κυριας Ληνου”…» αρχίζει τη νέα ανάρτηση ο κ. Πολάκης, και επανέρχεται στους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν πολλές σκιές στις επιχορηγήσεις που λαμβάνει πρόγραμμα ευθύνης της βουλευτού για τη σίτιση μαθητών. Και με τη μορφή «υστερογράφου» στη χθεσινή ανάρτησή του, ο κ. Πολάκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Θα πουμε σύντομα κυρια Ληνού».

Αυτά έγιναν, δε, αν και πέραν όλων των άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είχε φροντίσει επιπροσθέτως να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο διαγραφείς βουλευτής δεν δέχθηκε κλήση και από την Επιτροπή Δεοντολογίας για τη συμπεριφορά του: «Δεν έχει υπάρξει καταγγελία από κάποιο μέλος ή στέλεχος εις βάρος του κ. Πολάκη έως τώρα. Απομακρύνθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα για το συγκεκριμένο συμβάν με μια λεκτική αστοχία, απέναντι σε μια συνεργάτιδα του κ. Αδωνι Γεωργιάδη», είπε η κ. Κεχαγιά. Ταυτόχρονα, όμως, θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και έναντι του κ. Χρ. Σπίρτζη – η περίπτωση του οποίου, ως γνωστόν, απασχολεί έπειτα από καταγγελία στελεχών και μελών του κόμματος από την προαναφερθείσα επιτροπή, με το ερώτημα της διαγραφής.

Από τον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, εκφράζεται εντονότατη δυσφορία για το γεγονός ότι το «πειθαρχικό» του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται «αυτεπαγγέλτως» με τη συμπεριφορά Πολάκη, ιδιαιτέρως μετά τη σφοδρή επίθεσή του (Δεν ήταν «λεκτική αστοχία», τονίζουν σχολιάζοντας την προαναφερθείσα έκφραση της κ. Κεχαγιά).

Στο παρασκήνιο εκφράζεται η άποψη ότι αυτός είναι ο λόγος, η μη ενασχόληση της Επιτροπής Δεοντολογίας με τον Κρητικό πολιτικό δηλαδή, που αντιμετωπίζεται επί του παρόντος ήπια ο κ. Σπίρτζης.

Παράλληλα με αυτά, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για ευρεία (διαδικτυακή) σύσκεψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας το κλίμα για την ηγεσία Κασσελάκη, προσωπικά για τον πρόεδρο αλλά και για τη λεγόμενη «προεδρική φρουρά» –τα στελέχη τα οποία σπεύδουν διαρκώς να τον στηρίξουν, ακόμα και επιτιθέμενα σε όσους του ασκούν κριτική–, ήταν ιδιαιτέρως αρνητικό. Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έως το τέλος Αυγούστου, να (του) καταθέσουν «απολογισμό κοινοβουλευτικής δράσης».

Αν και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ό,τι και όσα είναι να συμβούν στο ανοιχτό μέτωπο της εσωκομματικής σύγκρουσης –ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το σενάριο μιας νέας διάσπασης εξακολουθεί να είναι ισχυρό–, αυτά θα εκδηλωθούν είτε λίγο πριν από την προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είτε ενόψει του καταστατικού συνεδρίου που είναι δρομολογημένο για τον Οκτώβριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση