ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κλειδώνει» το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σταύρος Παπαντωνίου

Μόνο τα τυπικά απομένουν για να «κλειδώσει» οριστικά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένο για τις 4 Απριλίου, με τις τελευταίες λεπτομέρειες να αφορούν το είδος της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες.

Το ένα ενδεχόμενο είναι να βρεθούν αυστηρά οι δυο τους, με εναλλακτική η συνάντηση να είναι διευρυμένη. Αυτή τη στιγμή το πρώτο ενδεχόμενο είναι ισχυρότερο, καθώς τις ίδιες ημέρες θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η σύνοδος του ΝΑΤΟ, συνεπώς ο Αντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην Ευρώπη.

Το τρίτο ενδεχόμενο, το τετ α τετ να λάβει χώρα στο περιθώριο της εκδήλωσης που θα γίνει στον Λευκό Οίκο για την Ελληνική Επανάσταση, έχει αποκλειστεί, καθώς η ελληνική πλευρά θέλει κάτι πιο επίσημο. Οποια πάντως και να είναι η τελική επιλογή, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα σημαντική σε επίπεδο σημειολογίας.

Ο πρωθυπουργός, δύο χρόνια μετά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, όπου απευθύνθηκε σε μια κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά, που τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά εκλογών.

Η συνάντηση προφανώς και έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς θα επιβεβαιώνει πως οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι στο καλύτερο σημείο, αλλά δεν θα είναι μόνο συμβολική. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίσιμη σταθερότητα της Αιγύπτου αλλά και η παρακώλυση της εμπορικής δραστηριότητας στη Διώρυγα του Σουέζ λόγω των ανταρτών Χούθι. Κυρίως όμως η συνάντηση έρχεται μόλις ένα πριν ο πρωθυπουργός μεταβεί στην Αγκυρα και ως εκ τούτου στο μενού θα είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την επιθυμία και των δύο πλευρών να είναι να συνεχιστεί η υφιστάμενη νηνεμία.

Οσον αφορά τις ενστάσεις που θέτουν κάποιοι για το χρονικό σημείο της επίσκεψης, το Μαξίμου δεν ανησυχεί, καθώς θεωρεί πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές που δεν θα επηρεαστούν, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, θυμίζοντας πως η αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας «ξεκλείδωσε» επί Τραμπ, ενώ ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν ο πιο υποστηρικτικός προς την Ελλάδα Αμερικανός ΥΠΕΞ από… καταβολής του θεσμού.

 

Στον Καναδά

Σημαντικό είναι και το ταξίδι που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης στον Καναδά, καθώς είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός –από το 1983– που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα. Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Το ταξίδι είναι σημαντικό και πολιτικά, καθώς στον Καναδά διαμένουν 350.000 ομογενείς, ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει και για τις επικείμενες ευρωεκλογές και τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζάστιν Τριντό θα δώσουν από κοινού το «παρών» στη δοξολογία και στην παρέλαση της ελληνικής ομογένειας για την 25η Μαρτίου, την Κυριακή 24 Μαρτίου στο Μόντρεαλ. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μόντρεαλ αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία για την προμήθεια επτά Canadair στην Ελλάδα, τα δύο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και logistic centers.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση