ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πρώτη σύγκρουση Κασσελάκη - Μαξίμου

Αφορμή, το βίντεο του Στ. Κασσελάκη για αλλαγή του τρόπου διαμόρφωσης νόμων - Το Ιδρυμα Αντενάουερ αποτιμά τη μάχη της διαδοχής

Kathimerini.gr

Eίναι σίγουρο πως ο Στέφανος Κασσελάκης προτιμά τη χθεσινή σύγκρουση με τον Παύλο Μαρινάκη, παρά τα εσωκομματικά πυρά που δεν έχουν σταματήσει από την εκλογή του και μετά. Σε ένα νέο βίντεο που ανάρτησε από το γραφείο του στη Βουλή άσκησε αρχικά κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί: «Εδώ στη Βουλή ψηφίζονται νόμοι, αλλά αυτοί οι νόμοι παράγονται από κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι είναι σε κλειστά γραφεία και είναι κυρίως χειροκροτητές». Η απάντηση ήταν άμεση από τον Παύλο Μαρινάκη. «Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να μας πει ο κ. Κασσελάκης με τη σημερινή του ανάρτηση. Αμφισβητεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία; Αμφισβητεί την αρχή της πλειοψηφίας; Και τι έχουν να πουν και οι βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι και εκείνοι έχουν ψηφίσει νομοσχέδια όταν ήταν στην κυβέρνηση, στη συνέχεια στην αντιπολίτευση. Τι έχουν να πουν τα υπόλοιπα κόμματα για όσα είπε πριν από λίγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;».

Στη συνέχεια του βίντεο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως στο υπάρχον σύστημα νομοθέτησης επιθυμεί «να βάλει φωτιά» και ζήτησε νέες εγγραφές μελών στο isyriza.gr. «Ενεργοποιούμε τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως προβλέπει το καταστατικό μας. Τα μέλη μας θα παράγουν πολιτική με ψηφιακά μέσα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι φτιάχνουμε κυβερνητικό πρόγραμμα, όχι λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά από σήμερα. Θα τους τρελάνουμε με προτάσεις νόμων και παρεμβάσεις». Σε υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε στον κ. Κασσελάκη να μην περιορίζεται μόνο σε βόλτες στο εστιατόριο και στους χώρους της Βουλής, αλλά να μάθει κάποιες αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Μέλη της «Ομπρέλας», σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν με επιστολή τους από τους δύο γραμματείς του κόμματος να συγκληθεί άμεσα η Π.Γ. με αντικείμενο τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο.

Στο εσωκομματικό πεδίο, το «ντιμπέιτ» για τη σύγκληση των οργάνων δεν έχει σταματήσει, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να βλέπει ορατό τον κίνδυνο το συνέδριο να μετατεθεί αρκετά μετά τον Νοέμβριο. Υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν φόβους πως μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές. Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλαν αίτημα στους δυο γραμματείς του κόμματος να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία με τριπλή θεματολογία.

Πολιτικές πρωτοβουλίες συλλογικά απέναντι στην κυβέρνηση, ο οδικός χάρτης διεξαγωγής του συνεδρίου με γνώμονα την καλοκαιρινή απόφαση (διεξαγωγή τον Νοέμβριο) και η εσωκομματική λειτουργία και οι αρμοδιότητες. Κομματικές πηγές, απαντώντας, σημείωναν πως προτεραιότητα του Στέφανου Κασσελάκη –όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει– είναι η σύγκληση των οργάνων του κόμματος. Θυμίζουν πως την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα. Μετά την επιστροφή του από την Κύπρο, όπως ανέφεραν, η επόμενη συνεδρίαση οργάνου θα είναι αυτή της Πολιτικής Γραμματείας.

Το Ίδρυμα Αντενάουερ αποτιμά τη μάχη της διαδοχής

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, εστιάζοντας σε τρεις παράγοντες:

• Στην επικοινωνιακή στρατηγική και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς όπως αναφέρεται στην ανάλυση, το όνομα «Κασσελάκης» αναζητήθηκε 18,5 εκατομμύρια φορές σε έναν μήνα. «Εκπροσωπούσε ξεκάθαρα επιφανειακές πολιτικές θέσεις που είχαν απήχηση σε ένα μεγάλο κοινό με λιγότερο αυστηρά κριτήρια». Παρ’ όλα αυτά κέρδισε τη συμπάθεια του κόσμου, που του συγχώρησε τραγικά λάθη, όπως το ότι αποκάλεσε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου “τουρκικό κρατίδιο”».

• Στην αδυναμία των εσωκομματικών του αντιπάλων να πείσουν και να παρουσιάσουν μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οι συνεχείς ήττες του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν αποθαρρυντικά και «η άφιξη του Κασσελάκη έδωσε πολιτικό ενδιαφέρον και προκάλεσε εντύπωση».

• Στην προσέλκυση νέων ηλικιακά ατόμων, αλλά και νέων ψηφοφόρων. Και η απόδειξη ήταν πως 40.000 πολίτες μπήκαν για πρώτη φορά στα μητρώα του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελλάδα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση