ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μεγάλη «δοκιμασία» των ελληνικών Rafale

Η ώρα της τελικής αξιολόγησης (Full Operational Capability) πλησιάζει

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης 

Η ώρα της τελικής αξιολόγησης (Full Operational Capability) πλησιάζει για τα ελληνικά Rafale και το προσωπικό της 332 Μοίρας «Γεράκι» εργάζεται ήδη σε εντατικούς ρυθμούς.

Το Φθινόπωρο, ιπτάμενοι και τεχνικοί θα δοκιμαστούν σε κάθε είδους σενάριο που περιέχει ο φάκελος αποστολών των Rafale και εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία την αξιολόγηση, η Μοίρα θα χαρακτηριστεί «ετοιμοπόλεμη» για την ανάληψη αποστολών σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο. Τον Οκτώβριο του 2022, το προσωπικό της 332 πέρασε την πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση (InitialOperational Capability). Καθώς οι παραλαβές αεροσκαφών συνεχίζονται, υπολογίζεται ότι μετά το καλοκαίρι η Μοίρα θα διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό Rafale ώστε να χαρακτηριστεί πλήρως επιχειρησιακή σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναζητεί τρόπους αξιοποίησης των Mirage 2000 EGM/BGM που υπηρετούσαν στην 332. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με χώρες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική για την πώληση ορισμένων εκ των 18 αεροσκαφών τα οποία, προς το παρόν, βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα σε υπαίθριο χώρο εντός της 114 ΠΜ. Η κατασκευάστρια Dassault δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά τους και πλέον όλες οι προτάσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Πλήρης αξιοποίηση

Τους τελευταίους μήνες, τα Rafale δίνουν το «παρών» σε όλες τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας καταγράφοντας εντυπωσιακές επιδόσεις. Το Αεροπορικό Επιτελείο σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω αξιοποίηση των νέων μαχητικών και σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζει την πρώτη «αποστολή» των ελληνικών Rafale στο εξωτερικό.

Στο τραπέζι βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της 332 στην πολυεθνική άσκηση «Blue Flag 23» η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Ισραήλ. Πρόκειται για άσκηση υψηλού επιπέδου που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων αεροπορικών δυνάμεων. Στο παρελθόν, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν F-16 από τον Άραξο ενώ, όπως όλα δείχνουν, φέτος είναι η σειρά των Rafale να εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα σε μια από τις πιο απαιτητικές ασκήσεις παγκοσμίως.

Εξάλλου, οι ιπτάμενοι και οι τεχνικοί των Rafale διαθέτουν σημαντική εμπειρία από μεγάλες αεροπορικές ασκήσεις, τόσο μέσω της συμμετοχής τους στον φετινό «Ηνίοχο» όσο και από τη νατοϊκή «Neptune Strike» που έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου στο FIR Αθηνών. Τέσσερα Rafale έλαβαν μέρος και στην άσκηση προστασίας και προσβολής εναέριου μέσου υψηλής αξίας (High ValueAirborne Asset) που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Αιγαίο με τη συμμετοχή 16 ελληνικών μαχητικών, ενός αμερικανικού αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 και του νατοϊκού E-3A AWACS.

Γαλλική σχολή

Η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των Rafale θα σημάνει και τυπικά την επανασύσταση της 332 Μοίρας «Γεράκι» σχεδόν δύο χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων Rafale στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία από τις δύο Μοίρες της γαλλικής «σχολής» μαχητικών αεροσκαφών, μαζί με την 331 Μοίρα «Θησέας» που επίσης στεγάζεται στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας.

Η 332 ήταν η δεύτερη που υποδέχτηκε τα Mirage 2000EGM/BGM το 1989, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λόγω των χαμηλών διαθεσιμοτήτων που ήρθε ως απόρροια της οικονομικής κρίσης και του προβληματικού σχεδιασμού περασμένων ηγεσιών, το πτητικό έργο της Μοίρας είχε περιοριστεί σημαντικά. Η αγορά των 24 Rafale έδωσε νέα πνοή στην 332, η οποία διαθέτει πλέον τον πιο σύγχρονο τύπο μαχητικού του ελληνικού οπλοστασίου και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αεροπορικών επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X