ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δίκη που δίχασε ένα ολόκληρο χωριό στη Λέσβο

Υπόθεση παρενόχλησης παιδιών γυμνασίου έθεσε ένα δίλημμα στους κατοίκους: με τον καθηγητή ή με τους μαθητές;

Ανθή Παζιάνου

Σπάνια η αυλή των δικαστηρίων της Μυτιλήνης βρίσκει το ακροατήριο να περιμένει έως αργά το βράδυ μια απόφαση για… πλημμέλημα. Το βράδυ της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου, όμως, ακούστηκε από τα χείλη της προέδρου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης ποινή φυλάκισης 28 μηνών για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε καθηγητή γυμνασίου εις βάρος πέντε μαθητριών και δύο μαθητών, όλων ανήλικων, των πρώτων τάξεων γυμνασίου σε χωριό στην περιοχή της Γέρας Λέσβου.

Ο καθηγητής κρίθηκε ένοχος προχθές σε πρώτο βαθμό, με ένα σχολείο και ένα χωριό στο νησί να έχουν διχαστεί από το 2018 όταν έγιναν οι πρώτες καταγγελίες παρενόχλησης: στοχοποιήθηκαν οι μαθήτριες αλλά και ο εκπαιδευτικός που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Οι κάτοικοι, γνωστοί οι περισσότεροι μεταξύ τους, αλλά και οι καθηγητές κλήθηκαν εκ των πραγμάτων να διαλέξουν πλευρά. Κάποιοι, στην πορεία, βρέθηκαν στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που ξεκίνησαν.

Μέσα στο σχολείο του καθηγητή δούλευε επίσης η νύφη του, που έπαιξε σημαντικό ρόλο ως μάρτυρας υπεράσπισης, η σύζυγός του που ήταν συνεχώς στο πλευρό του, ενώ η κόρη του, επίσης μάρτυρας υπεράσπισης, βρισκόταν στην ίδια τάξη, αλλά σε διαφορετικό τμήμα από τις καταγγέλλουσες. Κάποιες από τις μαθήτριες, όπως μας είπαν, προχώρησαν στην καταγγελία της παρενόχλησης γιατί θα είχαν τον καθηγητή και στην επόμενη τάξη. Υποστηρίζουν ότι συνάντησαν τοίχο μπροστά τους όταν πρωτοείπαν όσα βίωσαν.

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και διεκόπη αρκετές φορές για να ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου, αφού έπρεπε να εξεταστούν δεκάδες μάρτυρες: μαθήτριες, μαθητές, γονείς, καθηγητές, χωριανοί, να διαβαστούν καταθέσεις τόσο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής όσο και από την πλευρά της υπεράσπισης.

«Με παρουσίασαν ως τον Μπιλ Γκέιτς της Γέρας», ανέφερε στην απολογία του ο καθηγητής Πληροφορικής, που εργάζεται παράλληλα σε κατάστημα με υπολογιστές. Γνωστός σε όλους για την επαγγελματική του επάρκεια και αγάπη για την τεχνολογία, με 25 χρόνια προϋπηρεσίας στην εκπαίδευση, συγκέντρωσε περί τις 200 υπογραφές στήριξης στο όνομά του από κατοίκους των χωριών της Γέρας μετά τις καταγγελίες. «Διαλύθηκε όλη η ζωή μου εδώ και τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε.
«Ο παππούς μου πέθανε με το άχτι να μη δει τον γιο του να δικαιώνεται», τόνισε συγκινημένη στην κατάθεσή της η κόρη του καθηγητή, η οποία υποστήριξε ότι μια ομάδα μαθητριών παρεξήγησε τη στάση του πατέρα της. Η ίδια, απουσιολόγος τότε, αριστούχος και σήμερα φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Και από την άλλη πλευρά οι καταγγέλλουσες μαθήτριες: έβλεπαν αβάσταχτο το σχολικό περιβάλλον και τη γειτονιά τους, στην οποία ζούσε και ο καθηγητής. Κάποιες άλλαξαν σχολείο και μετέβησαν στη Μυτιλήνη. Αναπαρέστησαν ξανά και ξανά σε εισαγγελέα, ανακριτή, ψυχιάτρους τις χειρονομίες σε βάρος τους, τα αγγίγματα στο στήθος και το κορμί τους που στα 12 και στα 13 τους χρόνια δεν ήξεραν πώς να τα περιγράψουν αρχικά στις μητέρες τους, και οι πρώτες λέξεις που βρήκαν για το πώς αισθάνονταν ήταν «άβολα» και «περίεργα», ή «κάτι μου φταίει, αλλά δεν ξέρω τι». Κάποιες δεν ήθελαν ούτε στον πατέρα τους να μιλήσουν από ντροπή. «Εγώ άλλαξα σχολείο, σιχαινόμουν να μπω σε αυτό το μάθημα», μας είπε η Μαρία. «Εγώ πήρα 13 κιλά μέσα σε ενάμιση μήνα», λέει άλλο κορίτσι που αναζήτησε ψυχολογική υποστήριξη.

«Τα παιδιά φτιάχνουν πράγματα με το μυαλό τους γιατί είναι στην εφηβεία», υποστήριζε η διευθύντρια του σχολείου στις μητέρες που άρχισαν να διερευνούν την υπόθεση των παιδιών, η οποία έφτασε στη δικαστική αίθουσα τέσσερα χρόνια μετά. Το δικαστήριο αποφάσισε σε πρώτο βαθμό την ενοχή του καθηγητή, ο οποίος θα ασκήσει έφεση. Η Μαρία σήμερα βρίσκεται με υποτροφία στο UWC κολέγιο στον Καναδά και έκλαψε από συγκίνηση στη βιντεοκλήση που της έκαναν οι γονείς της για να της ανακοινώσουν την απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση