ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

F-16: Πώς οι Ελληνες πιλότοι θα εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι Ελληνες αεροπόροι θα μεταβούν σε Ρουμανία και Δανία, σε αεροπορικές βάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης

Μέρος του διεθνούς αεροπορικού συνασπισμού που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εντάξει το F-16 στο οπλοστάσιο της είναι και η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αθήνα διαθέτει ορισμένους από τους πιο έμπειρους πιλότους εντός της νατοϊκής συμμαχίας αλλά και τον μεγαλύτερο στόλο F-16 στην Ευρώπη. Οι χιλιάδες ώρες συνεκπαιδεύσεων με τις ικανότερες αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου αλλά και τα «διαπιστευτήρια» που καθημερινά καταθέτουν οι Ελληνες αεροπόροι στο Αιγαίο τους καθιστούν ανάμεσα στους καταλληλότερους για να αναλάβουν ένα μέρος από το δύσκολο εγχείρημα της μύησης των Ουκρανών πιλότων στα F-16.

Αν και ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι Ελληνες αεροπόροι θα μεταβούν στη Ρουμανία και τη Δανία, σε αεροπορικές βάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων. Άλλωστε, Ελληνες στρατιωτικοί εκπαιδεύουν ήδη τους Ουκρανούς συναδέλφους τους στα άρματα μάχης Leopard, στο πυροβολικό και τις τεχνικές ανορθόδοξου πολέμου σε βάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας. «Το ίδιο μοντέλο σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε και για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων» αναφέρει στην «Κ» ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι σε δεύτερο χρόνο, αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στα βασικά συστήματα και μάθουν να πετούν το F-16, οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους, σε αντικείμενα εναέριας μάχης, βομβαρδισμού, χρήσης όπλων ακριβείας ή και άλλες πιο σύνθετες επιχειρήσεις, στους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ στην Ανδραβίδα.

Η είσοδος του πρώτου δυτικού μαχητικού στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας θα της παρέχει «ολιστικό πλεονέκτημα» στη σύγκρουση με τη Ρωσία, αναφέρει στην «Κ» πηγή με μεγάλη εμπειρία στο πιλοτήριο του F-16. Η επιλογή του συγκεκριμένου μαχητικού δεν ήταν τυχαία, καθώς εκτός του ότι έχει παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και άρα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, το F-16 προκρίθηκε βάσει των απειλών που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και είναι πιστοποιημένο σε μια πολύ μεγάλη γκάμα όπλων που μπορούν να τις εξουδετερώσουν.

Το μαχητικό πολλαπλών ρόλων, μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεροπορικής υπεροχής με βλήματα Α/Α AIM-120 και ΑΙΜ-9 αλλά και αεροπορικής αντεπίθεσης χρησιμοποιώντας για παράδειγμα βόμβες Paveway ή JDAMs. «Η χρήση αυτών των αεροσκαφών θα συνιστούσε σημαντική διαφοροποίηση από τις τυπικές δυνατότητες που είχαν μέχρι στιγμής τα σοβιετικής κατασκευής αεροπλάνα που διαθέτει η Ουκρανία» αναφέρει.

Διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ

Το F-16 χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Με την απόκτηση του μαχητικού, η Ουκρανία ενισχύει τη διαλειτουργικότητα της με τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικές αλλά κυρίως δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις με τη χρήση κοινού δικτύου Link-16 και κρυπτογραφημένων επικοινωνιών. Με άλλα λόγια, ό,τι «βλέπει» ένα νατοϊκό μέσο στην περιοχή, όπως ένα ιπτάμενο ραντάρ, θα μεταφέρεται άμεσα στα ουκρανικά F-16.

Το F-16 στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά, όπως τα σκοπευτικά επί κάσκας JHMCS, ατρακτίδια στόχευσης Sniper Pods, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και Link-16. Η χρήση τους θα προσφέρει σημαντικό τεχνολογικό προβάδισμα στην ουκρανική αεροπορία, επιτρέποντας καλύτερη στοχοποίηση, ηλεκτρονικό πόλεμο και δυνατότητες αναγνώρισης.

Αμυνα από ρωσικά αντιαεροπορικά

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι παλαιότεροι αλλά ικανοί S-300 και οι πιο προηγμένοι S-400.

«Αν τα F-16 επιχειρούν κοντά σε περιοχές που προστατεύονται από τέτοια συστήματα, θα αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο, ωστόσο, είναι ικανά να εντοπίσουν και να αποφύγουν αποτελεσματικά τέτοιες απειλές σε συνεργασία με άλλα μέσα του ΝΑΤΟ χάρη στο Link-16» αναφέρει η ίδια πηγή στην «Κ».

Αεροπορική υπεροχή

Η Ουκρανία αποκτά ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα, του εναέριου ανεφοδιασμού, ώστε τα μαχητικά της να παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στον αέρα, εξασφαλίζοντας αεροπορική υπεροχή. Αν μάλιστα, η Ουκρανία χρησιμοποιήσει το F-16 για εναέρια μάχη, καθώς είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει τα περισσότερα σοβιετικά αεροσκάφη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό καταρρίψεων, αν και τα πιο προηγμένα Su-30SM και Su-35S θα αποτελούσαν σημαντική πρόκληση.

Ωστόσο, το F-16 είναι ικανό και για επιθέσεις ακριβείας, καθώς εξοπλίζεται με βόμβες που καθοδηγούνται μέσω laser ή GPS και μπορούν με ευκολία να πλήξουν τανκ ή θέσεις πυροβολαρχιών. Παράλληλα, στρατηγικές υποδομές όπως γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές, κέντρα επιχειρήσεων ή επικοινωνιακοί κόμβοι θα μπορούσαν να αποτελούν στόχους του F-16, αφού διαθέτει ικανά όπλα μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να πλήξουν υποδομές βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση