ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευλογιά των πιθήκων: «Όχι» στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού

Ποιες ομάδες συνιστάται να εμβολιαστούν

Γράφει η Πέννυ Μπουλούτζα

Η χορήγηση του εμβολίου της ευλογιάς για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων μπορεί να γίνει επιλεκτικά, σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα, όπως άτομα του στενού περιβάλλοντός του και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που ξεκαθαρίζει ότι «ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει» και επισημαίνει ότι «με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό της χώρας μας είναι πολύ μικρός».

Η Επιτροπή συνεδρίασε χθες για να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οπως αναφέρει, «ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980 μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Ατομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων». Ο ΕΟΦ έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων, από την ηλικία των 18 ετών καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Οπως τονίζει η Επιτροπή, «ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά, στις εξής περιπτώσεις:

Για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων – Ποιες ομάδες συνιστάται να εμβολιαστούν.

• Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα, όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.

• Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια».

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι εξετάζεται από τον οργανισμό της Ε.Ε. European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση