Kathimerini.gr
Γιώργος Μπουρδάρας
Σε δίνη σκληρών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων με έντονο προσωπικό χαρακτήρα εξελίχθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, γεγονός ενδεικτικό –όπως σχολιάστηκε– του κλίματος εντός του οποίου θα συνεχιστούν οι εργασίες της.
Η ένταση πυροδοτήθηκε με αφορμή την πρόταση, που κατέθεσε ο κ. Θ. Πλεύρης, να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή, δεδομένου ότι συγχρόνως είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος. «Εάν τίθεται αυτό το κώλυμα, είναι πολύ κρίσιμο, διότι για την εγκυρότητα της επιτροπής το πόρισμα το οποίο θα βγει δεν πρέπει να δημιουργεί θέματα τυχόν ακυροτήτων όπου χρησιμοποιηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τη σφοδρότατη αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία με τη σειρά της συγκρούστηκε με τους εκπροσώπους σχεδόν όλων των άλλων κομμάτων – με μικρή εξαίρεση την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες, που τη στήριξαν.
Η προαναφερθείσα γνωμοδότηση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, και η κατόπιν αυτής απόφαση των μελών της επιτροπής σχετικά με τη σύνθεσή της είναι αναγκαίες σύμφωνα με την πλειοψηφία προκειμένου να αρχίσουν επί της ουσίας οι εργασίες της επιτροπής, με πρώτο στάδιο την επιλογή των προσώπων που θα κληθούν ως μάρτυρες. Λόγω της σημασίας της εξεταζόμενης υπόθεσης, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση. Στο σχετικό αίτημα, έπειτα από παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, συμπεριλαμβάνεται και ερώτημα αναφορικά με το κατά πόσον μπορεί να συνεχίσει να είναι μέλος της επιτροπής ο κ. Πλεύρης, αφού σκοπεύει να τον καλέσει ως «ουσιώδη μάρτυρα» για την υπόθεση, με το επιχείρημα ότι ήταν από τους πρώτους που βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος. Ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε πως ασφαλώς και θα αυτοεξαιρεθεί από μέλος της Εξεταστικής αν η πλειοψηφία αποφασίσει να τον καλέσει ως μάρτυρα, προσθέτοντας πάντως ότι πήγε, τότε, ως υπουργός Υγείας μεριμνώντας «να ανοίξουν τα νοσοκομεία και να μπορέσουν να πάνε οι ασθενείς στα νοσοκομεία», και ως εκ τούτου δεν είχε γνώση «για τις συνθήκες ούτε των σιδηροδρόμων ούτε του ατυχήματος».
Παράθυρο «παραίτησης»
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε επίσης την εξαίρεση των περισσότερων, αν όχι όλων, των βουλευτών της Ν.Δ., με το επιχείρημα πως έχουν «σαφείς δεσμούς με την κυβέρνηση και με τα πρόσωπα τα οποία ενέχονται στο έγκλημα των Τεμπών», κάτι που όπως ισχυρίστηκε «δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας στα πρόσωπά» τους. Παράλληλα, αν και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα ως προς το πρόσωπό της, καθώς προσφέρει τις δικηγορικές υπηρεσίες της «αφιλοκερδώς» σε τρεις από τις οικογένειες των θυμάτων, φάνηκε να αφήνει ανοιχτό παράθυρο «παραίτησης» από αυτή την ιδιότητά της, ώστε να παραμείνει μέλος της επιτροπής. «Θα θέσω στις οικογένειες το ζήτημα αυτό που βάζετε», είπε.
«Φοβόσαστε την κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι έμπειρη νομικός. Ξέρει την υπόθεση σε βάθος. Δεν θέλετε να διερευνηθεί σε βάθος», είπε ο κ. Π. Σαράκης (Ελληνική Λύση). «Δεν θέλουμε να υπάρξει αποκλεισμός», σημείωσε ο κ. Π. Δημητριάδης (Σπαρτιάτες). «Είναι πραγματικά προκλητικό ότι προσπαθείτε να με αποκλείσετε, γιατί ξέρετε ότι όσο είμαι στην επιτροπή δεν υπάρχει περίπτωση να συσκοτισθεί η διερεύνηση της αλήθειας. Η παρουσία μου εγγυάται ότι θα φωτιστεί η αλήθεια. Είστε τριάντα και είμαι μία», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου, συγκρουόμενη αυτή τη φορά όχι μόνο με τους βουλευτές της Ν.Δ. «Δεν αναγνωρίζουμε κανένα μονοπώλιο μαχητικότητας και ευαισθησίας σε κανέναν σε αυτήν την αίθουσα», τόνισε η κ. Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ), ενώ και το ΚΚΕ και η ανεξάρτητη βουλευτής Πέτη Πέρκα σημείωσαν πως θεωρούν προσβλητική τη στάση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.