ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνοτουρκικά: Με χαμηλές προσδοκίες η επίσκεψη Ερντογάν

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες στην Αθήνα για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για τους σχεδιασμούς και τις προσδοκίες της ελληνικής διπλωματίας από την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) της 7ης Δεκεμβρίου. Χθες ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε γενικές γραμμές οι επαφές της ερχόμενης Πέμπτης αναμένονται από την Αθήνα με χαμηλές προσδοκίες ως προς τα δύσκολα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά ταυτόχρονα με την ελπίδα ότι η φάση ύφεσης της έντασης στο πεδίο που μετρά ήδη δέκα μήνες (με αρχή τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία) μπορεί να επιμηκυνθεί περαιτέρω, καθώς ανάλογη διάθεση φαίνεται να υπάρχει και στην άλλη πλευρά. Ως προς το ουσιαστικό σκέλος, το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό τις βασικές θέσεις της είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν. Ωστόσο, ακόμη και στο σκέλος της θετικής ατζέντας η πρόοδος είναι πολύ αργή. Η ολιγόωρη στάση του κ. Ερντογάν στην Αθήνα αντικατοπτρίζει και το περιεχόμενο του ΑΣΣ. Οι υπουργοί θα συναντηθούν την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν, προκειμένου να τηρηθεί το πολύ στενό χρονοδιάγραμμα.

Χθες, στις επαφές που είχε ο κ. Γεραπετρίτης με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους εκπροσώπους τους η ατμόσφαιρα ήταν θετική και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπαρήχθησαν οι εκτιμήσεις περί περιορισμένων προσδοκιών στα ουσιαστικά ζητήματα κατά το επικείμενο ΑΣΣ. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης υποδέχθηκε στη Βασιλίσσης Σοφίας τους Στέφανο Κασσελάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρη Μάντζο (ΠΑΣΟΚ), Γιώργο Μαρίνο (ΚΚΕ), Κυριάκο Βελόπουλο (Ελληνική Λύση), Δημήτρη Νατσιό (Νίκη), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και Βασίλη Στίγκα (Σπαρτιάτες).


Στο υπουργείο Εξωτερικών μετέβη χθες ο Στ. Κασσελάκης, συνοδευόμενος από την Ρ. Δούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από τον κ. Γ. Γεραπετρίτη, ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας της 7ης Δεκεμβρίου. [INTIME NEWS]

Από τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος συνοδευόταν από την αρμόδια τομεάρχη Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλό του Βαγγέλη Καλπαδάκη, τονίστηκε η σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων. Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές:

• Πρώτον, ο διάλογος να αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

• Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

• Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές.

• Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο.

Ο κ. Μάντζος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να πληροφορηθεί ποιες είναι οι προσδοκίες για τα επόμενα βήματα. Επίσης, σημείωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις επί το ουσιαστικότερον, αν δηλαδή εισέλθουν οι συζητήσεις στα δύσκολα θέματα, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Μαρίνος δήλωσε ότι «στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, και να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση