Του Βασίλη Νέδου
Εντολή για διάβημα προς την Αγκυρα κάθε φορά που καταγράφονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και όχι μόνον υπερπτήσεις από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφεται η αντίδραση της Αθήνας με τρόπο κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο κ. Δένδιας έχει ήδη διαμηνύσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες πως τίποτε δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο και η οδηγία του είναι μια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών θεμάτων που θα δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι αυτοματοποιημένη αλλά και ταχύτατη, θα εντατικοποιηθούν οι επαφές ανάμεσα στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα και τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να δίνονται λύσεις χωρίς χρονοτριβή. Προφανώς ο δίαυλος υφίσταται ακόμα και τώρα, ωστόσο η πρωτοβουλία ελήφθη προκειμένου να τυποποιηθεί η διαδικασία.
Ενδιαφέρον της Ουγγαρίας να περιληφθεί στις χώρες που θα μπορούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο μέσω του πλωτού τερματικού σταθμού (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.
Η κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ευρύτερη και στοχεύει στην ανάδειξη της μεθοδευμένης τουρκικής προκλητικότητας από όπου και αν αυτή προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, άλλωστε, η διπλωματική εκστρατεία των χαρτών, οι οποίοι απεικονίζουν με εύληπτο τρόπο την εξέλιξη του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία 50 χρόνια και αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται από ελληνικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο σε κυβερνήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Τους χάρτες αυτούς παρουσίασε και ο ίδιος ο κ. Δένδιας στους συνομιλητές του των τελευταίων εβδομάδων, οι περισσότεροι εκ των οποίων φάνηκε να αντιλαμβάνονται τι περίπου συμβαίνει σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η κινητοποίηση στο πλαίσιο της «διπλωματίας των χαρτών», τονίζουν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται να περιοριστεί σε αυτό το πλαίσιο, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Η Αθήνα δεν πρόκειται να συρθεί, όπως ανέφεραν, σε ανούσια ρητορική αντιπαράθεση, αλλά θα ενημερώνει διαρκώς όλους τους συμμάχους, εταίρους και λοιπούς διεθνείς παράγοντες για τη στάση της Αγκυρας.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα καταφθάνουν σήματα τα οποία αποδεικνύουν την αυξανόμενη αξία της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης, ως κόμβου διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε στον κ. Δένδια την πρόθεση της Βουδαπέστης να ενταχθεί στη χορεία των κρατών που μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο που θα καταφθάνει στον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και σε βάθος χρόνου την Ουκρανία, ενώ για την Ουγγαρία έχουν γίνει συζητήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την ενεργειακή διασύνδεση έχουν εκφράσει η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Σερβία. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Σιγιάρτο και η ουγγρική αντιπροσωπεία είχαν πιο τεχνικές συνομιλίες για το θέμα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και το επιτελείο του. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες προώθησης φυσικού αερίου μέσω της Αλεξανδρούπολης δεν είναι εκείνες που θα απαιτούσε η περίσταση, εκτιμάται πως η ουκρανική κρίση θα επιταχύνει τη διαδικασία επέκτασής τους.