ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός θανάτων από την COVID-19

Νέα υποχώρηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων της COVID-19 και του δείκτη θετικότητας, αλλά και περισσότεροι από 100 θάνατοι ασθενών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Πέννυ Μπουλούτζα

Νέα υποχώρηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων της COVID-19 και του δείκτη θετικότητας, αλλά και περισσότεροι από 100 θάνατοι ασθενών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν χθες στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, χθες σημειώθηκαν 23.340 νέα κρούσματα σε σύνολο περίπου 568.500 εργαστηριακών τεστ με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 4,11%. Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν είχαν καταγραφεί 32.694 νέα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας των τεστ ήταν 5,6%. Ωστόσο χθες δηλώθηκαν και 106 θάνατοι ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφονται κατά μέσον όρο 87 θάνατοι ημερησίως, έναντι 72 που ήταν ο μέσος όρος του επταημέρου που προηγήθηκε. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 673 ασθενείς. Υψηλός παραμένει και ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία για νοσηλεία (475 χθες). Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη (+118% στο Ηράκλειο, +239 στο Ρέθυμνο, +113% στον Αγιο Νικόλαο και +50% στα Χανιά) και στην Πάτρα (+281%). Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Αττική, ενώ οριακή υποχώρηση καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα το τελευταίο επταήμερο, και θα αξιολογήσει την επίδραση των υφιστάμενων μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Τουλάχιστον έως χθες το πιο πιθανό σενάριο ήταν η παράταση της ισχύος των μέτρων για άλλη μία εβδομάδα. Αλλωστε, το σύστημα Υγείας παραμένει στον κλοιό της COVID-19, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι σε υψηλά επίπεδα παρά την επικράτηση της πιο ήπιας, σύμφωνα με τις ενδείξεις, παραλλαγής «Όμικρον». Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου δεκαπενθημέρου όταν ακόμα η «Δέλτα» που προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ήταν σε έξαρση. Σημείωσε ωστόσο ότι διερευνώνται από τους ειδικούς οι λόγοι για τους οποίους στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ υψηλός και θα δοθεί εξήγηση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που μεταξύ άλλων σχετίζεται με το ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξουθενωμένο αλλά και με το ότι πολλοί ασθενείς δεν απευθύνονται εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται. «Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες νοσηλεύονται οι ασθενείς στο αποκλειστικά για COVID περιστατικά Σισμανόγλειο, περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Οπως επισημαίνει, στο νοσοκομείο αναπτύχθηκαν 248 απλές κλίνες σε επτά κλινικές για περιστατικά COVID, στις οποίες χθες νοσηλεύονταν 235 ασθενείς.

Συνολικά οι υπηρετούντες παθολόγοι και πνευμονολόγοι είναι 26. «Δεν φτάνουν. Γι’ αυτό κάνουν εφημερία και προσφέρουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς με κορωνοϊό οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι και άλλες ειδικότητες γιατρών. Σε κάθε βάρδια για τριάντα με σαράντα ασθενείς στην κάθε κλινική COVID υπάρχουν δύο νοσηλευτές. Η ΜΕΘ δυναμικότητας 17 κλινών είναι γεμάτη», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι χθες το πρωί εκτός ΜΕΘ σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 8 διασωληνωμένοι ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση