ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΚΠΑ: Ο ρυθμός σεισμικότητας μειώθηκε στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, έχουν καταγραφεί πάνω από 10.190 οι σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Kathimerini.gr

Εχουν ξεπεράσει τους 10.190 οι σεισμοί στην ευρύτερη ζώνη Σαντορίνης– Αμοργού, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη 1.0 Ρίχτερ.

Στις 5 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό, όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 βαθμών) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως περίπου 6 χλμ. από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με μέγεθος μεγαλύτερο του 1 βαθμού, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος 4, τέσσερις σεισμοί είχαν μέγεθος 4,5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ.

Το γράφημα με τη σεισμική ακολουθία

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ιος) που καταγράφηκαν στις 5 Φεβρουαρίου (μηχανική μάθηση) και στις 6 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4,5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά)

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 Ρίχτερ και 5 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4,5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4,7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος 4 βαθμών, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση