ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές: Μόνη με τον πήχυ της αυτοδυναμίας

Η στρατηγική της Ν.Δ. για να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο και το ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλή

Kathimerini.gr

Κωστής Π. Παπαδιόχος

Δύο συν ένα ερωτήματα απασχολούν την Πειραιώς στην τελική ευθεία προς τις νέες κάλπες της 25ης Ιουνίου, ενόψει της οποίας με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη δεν επικρατεί κανένας εφησυχασμός, παρά τη σαρωτική νίκη της Ν.Δ. στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.

– Πρώτον, κατά πόσον το γεγονός ότι η Ν.Δ. πέρασε καθαρά σε ποσοστό τον πήχυ της αυτοδυναμίας και ότι δεν υφίσταται απειλή στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος στις παραλίες και όχι στις κάλπες. Η πιθανή αποχή, δηλαδή, που αρχικά είχε επισημανθεί ως πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ –καθώς μάλιστα οι κάλπες θα στηθούν με τη θερινή περίοδο να βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη– να καταστεί «αγκάθι» για την ίδια.

Θα πρέπει να περάσει στους ψηφοφόρους το μήνυμα ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι εξασφαλισμένος, ακόμη και με 39%.

– Δεύτερον, στο σώμα των ψηφοφόρων το διακύβευμα των εκλογών να μετατοπιστεί στη μάχη για την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δηλαδή, μερίδα των πολιτών αντί να ψηφίσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης, να επιλέξει με βάση ποιο κόμμα επιθυμεί να έχει τα ηνία στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Και τέλος, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη, ερώτημα που μένει να απαντηθεί το βράδυ της 25ης Ιουνίου είναι εάν οι διπλές εκλογές του 2023 «συνιστούν μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του λαϊκισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά και άρα στρατηγικού χαρακτήρα ή όχι». Στη δεύτερη περίπτωση και εάν τα δύο πρώτα ερωτήματα έχουν απαντηθεί θετικά για την Πειραιώς, είναι προφανές πως πέραν της διασφάλισης της αυτοδυναμίας με ιδιαίτερα ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη Ν.Δ., η χώρα θα περάσει σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό που θα επηρεάσει συνολικά τις εξελίξεις της επόμενης τετραετίας.

Το κλειδί του 39%

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα ανωτέρω ερωτήματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει διαμορφώσει τη στρατηγική των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, η οποία έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνεται. Η Ν.Δ. θα εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι οι επερχόμενες εκλογές έχουν ως μόνο διακύβευμα τον σχηματισμό σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης και όχι εάν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσει ο Αλ. Τσίπρας ή ο Ν. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, θα επισημαίνεται πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαμένη ψήφος σε σχέση με την περασμένη Κυριακή: με βάση τον νέο εκλογικό νόμο και κατά την περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική –με είσοδο της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας–, είναι πιθανό, αναλόγως του αθροίσματος των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, η Ν.Δ. να υπερβεί το 39% και να μην είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε τυχόν φαινόμενα αλαζονείας ή «επανάπαυσης» στελεχών –κορυφαίων και μη– που έχουν διασφαλίσει την εκλογή τους και δεν θα έχουν το άγχος του σταυρού.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. τερμάτισε άμεσα τη συζήτηση για τον στόχο των 180 εδρών, ώστε η Ν.Δ. να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων κατά την επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Οπως επίσης, ότι διαμήνυσε πως κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης βασικό κριτήριο θα είναι εάν οι υποψήφιοι προς υπουργοποίηση είχαν ενεργό ρόλο στην εν εξελίξει προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Τα διλήμματα

Αναφορικά, τέλος, με τη στρατηγική της Ν.Δ. τις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν, υπάρχουν και κάποιες πτυχές που αναμένεται να οριστικοποιηθούν άμεσα. Σε σχέση με τις τελευταίες, ερώτημα είναι εάν η Ν.Δ. θα αναδείξει και θα «ποσοτικοποιήσει» την ανάγκη να υπερβεί το 39% προκειμένου να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία. Ορισμένοι στην Πειραιώς εκτιμούν πως οι «γαλάζιοι» θα πρέπει να «καρφώσουν» το συγκεκριμένο ποσοστό, ώστε να καταστεί σαφές προς τους πολίτες που την περασμένη Κυριακή ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της σταθερότητας, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες επιλογές στην κάλπη της 25ης Ιουνίου ή για αποχή. Αλλοι, όμως, υποστηρίζουν πως εάν η Ν.Δ. θέσει ως εκλογικό στόχο ένα ποσοστό δύο και πλέον μονάδες κάτω από την εκλογική της επίδοση στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, μπορεί να εκπέμψει ηττοπάθεια.

Το δεύτερο ζητούμενο για την Πειραιώς είναι η πολιτική διαχείριση του κόμματος Νίκη, που βρέθηκε την περασμένη Κυριακή μια ανάσα από το όριο του 3% που διασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη προεξοφλείται πως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή, καθώς μπορεί να έχει εισροές από απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη και άλλες δεξαμενές της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου. Με αυτό το δεδομένο, τυχόν είσοδος και της Νίκης, που οδηγεί σε επτακομματική Βουλή, ανεβάζει αρκετά τον πήχυ της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ., ενώ με βεβαιότητα θα μειώσει τη νέα κοινοβουλευτική της δύναμη (από τις εννέα έδρες που λαμβάνει το κόμμα που υπερβαίνει το 3%, οι τέσσερις προέρχονται από το πρώτο κόμμα).

Το ερώτημα ως εκ τούτου για την Πειραιώς είναι εάν θα εντάξει στον προεκλογικό της λόγο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νεοσύστατου κόμματος που κινείται στα δεξιά της, παράλληλα με την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου ή θα το «παρακάμψει». Κάποιοι λένε πως ο δεύτερος δρόμος ίσως είναι ασφαλέστερος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Νίκη θα «διαφημιστεί» διευρύνοντας το δυνητικό εκλογικό της ακροατήριο. Θα πρέπει να επισημανθεί πως σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της Κυριακής, η Νίκη, παρά την ιδιαίτερα συντηρητική ρητορική της, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση μεταξύ των συνταξιούχων, προφανώς επειδή πέρασε κάτω από το ραντάρ τους και δεν τη γνώριζαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση