Σοφία Σπίγγου
Ανοιξε η «αυλαία» της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη σε δεύτερο βαθμό για δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014 σε βάρος δύο συναδέλφων του ηθοποιών. Για την υπόθεση έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε οκτώ έτη κάθειρξης με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την πρώτη καταγγέλλουσα, για την οποία ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για απόπειρα βιασμού της το 2010 στο θεάτρου Μουσούρη. Κατά τη διαδικασία δημιουργήθηκε ένταση με τις ερωτήσεις του εισαγγελέα προς την καταγγέλλουσα, αλλά και την προτροπή του να καθίσει δίπλα στον καταγγελλόμενο ως θύτη για να αναπαραστήσει την επίθεση.
Η μάρτυρας επανέλαβε όσα είχε καταθέσει σε πρώτο βαθμό σχετικά με τη γνωριμία της με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή μια αντικατάσταση που θα έκανε η ίδια στην παράσταση «Μπακαλόγατος». «Παθαίνω κρίσεις πανικού. Θα προσπαθήσω να συγκρατηθώ. Η κατάθεση μου στο πρωτόδικο ήταν μια τραυματική εμπειρία» είπε η μάρτυρας.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της παρέθεσε περιστατικά κατά τα οποία ο κατηγορούμενος της είχε ζητήσει με αφορμή ένα βιβλίο να τον αποκαλεί «θείο Πέτρο», ενώ σε άλλη στιγμή την είχε καλέσει στο καμαρίνι του ενώ άλλαζε, παρουσία της ενδύτριας. Ωστόσο όπως ανέφερε «αυτά ήταν μικροπράγματα που δεν ήταν επιλήψιμα».
Φτάνοντας στην επίμαχη ημέρα, όπου η καταγγέλλουσα είχε βρεθεί στο θέατρο Μουσούρη στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα αποκτούσε με τον Πέτρο Φιλιππίδη, αναφέρθηκε στην επίμαχη συνάντηση. «Δεν πήγε ποτέ το μυαλό στο τι θα ακολουθήσει. Θεώρησα ότι ήταν ένας άντρας που μου κάνει μια ερωτική νύξη κι εγώ δε θέλω να το αποδεχτώ. Έκανα πως με πήρε η μητέρα μου και πως πρέπει να φύγω. Θεώρησα ότι έτσι θα το αποφύγω. Εκείνος μετά από αυτό μου όρμηξε» είπε και συνέχισε την περιγραφή του περιστατικού σεξουαλικής επίθεσης από τον ηθοποιό, η οποία συνοδευόταν -κατά την καταγγέλλουσα- και από «χυδαία λόγια».
Η μάρτυρας κατάθεσε λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της και τις προσπάθειες απόκρουσης του κατηγορούμενου, χωρίς επιτυχία αφού με λίγες κινήσεις εξαιτίας της σωματικής του διάπλασης βρέθηκε πάνω στο θύμα, επιχειρώντας να προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα κατάθεσε η καταγγέλλουσα, ειρωνευόταν τις κραυγές της για βοήθεια, λέγοντας πως δεν υπάρχει κάνει να την ακούσει.
«Μου είπε ξενερωμένος πια ότι αν περάσω την πόρτα θα μου καταστρέψει την πορεία. «Όσο εύκολα φτιάχνω την καριέρα κάποιου, τόσο εύκολα την κόβω. Αν περάσεις την πόρτα δεν θα βρεις δουλειά πουθενά» μου είπε. Εγώ του ζήτησα να ανοίξει την πόρτα και να φύγω» είπε η μάρτυρας εμφανώς φορτισμένη.
Αναφερόμενη στην απόφαση που έλαβε τότε να μη μιλήσει, εξήγησε πως «το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως δεν θα με πιστέψει κανείς, δεν μου πέρασε από το μυαλό να πάω σε ιατροδικαστή για να πάρει στοιχεία. Δεν ήξερα πως πρέπει τυπικά να αντιδράσω.. ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος αυτό. Αυτό που λέτε κοινωνική εμπειρία δεν την είχα». Συγκινημένη ανάφερε πως ο δεύτερος παράγοντας που την δυσκόλεψε ήταν το πως θα το αντιμετώπιζε η οικογένεια της και κατέληξε ότι εκείνη τη στιγμή έκανε την επιλογή το αποσιωπήσει.
«Ήθελα να το κρύψω κάτω από το χαλί, να κάνω πως δεν συνέβη ποτέ, να το διαχειριστώ μόνη μου» είπε η μάρτυρας και υποστήριξε πως όταν τελικά βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει, το έκανε για να προειδοποιήσει αλλά κορίτσια και για να παραδειγματιστούν άλλοι άνθρωποι του χώρου της υποκριτικής που μπορεί να εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές. «Δεν έρχομαι για να εκδικηθώ, για να διασυρθεί ο κύριος Φιλιππίδης. Δεν επιθυμώ τίποτα απ’ όλα αυτά. Ούτε η απόφαση θα λύσει το πρόβλημά μου. Αυτό θα το λύσω μόνη μου».
Eνταση με τις ερωτήσεις εισαγγελέα
Μετά την παράθεση των περιστατικών από την καταγγέλλουσα τη σκυτάλη των ερωτήσεων έλαβε ο εισαγγελέας της έδρας. Ωστόσο, ο τρόπος διατύπωσης των ερωτήσεων και κάποια σχόλια του προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων της καταγγέλλουσας.
«Πιστεύετε ότι οι βιαστές ανοίγουν τις πόρτες; Τι να πω… μπορεί και να τις ανοίγουν για να δούμε», «Καλά μετά από δύο χρόνια σας έστειλε μήνυμα με χυδαιότητες; Περίεργο…», «Δεν ξέρετε τι ήταν το παντελόνι του, δεν ξέρετε αν ήταν σε διέγερση… πως ήρθε τόσο γρήγορα, σε αυτήν την ηλικία ήταν και μεγάλος άνθρωπος…» ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις του εισαγγελέα προς το θύμα, ρωτώντας μεταξύ άλλων και τι εσώρουχο φορούσε εκείνη την ημέρα.
Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του ότι «στη Γαλλία έχουν 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μια απόπειρα μην τρελαθούμε κιόλας…», ενώ η ένταση κορυφώθηκε όταν ζήτησε από την καταγγέλλουσα να καθίσει σε καρέκλα δίπλα στον κατηγορούμενο για να κάνει αναπαράσταση τον τρόπο που καθόταν όταν δέχθηκε επίθεση. «Κυρία πρόεδρε, παρακαλώ προστάτευσε τη μάρτυρα» είπαν αντιδρώντας οι νομικοί της παραστάτες.
Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο ξεκαθάρισε την πρόθεση του να προχωρήσει η διαδικασία με «ευπρέπεια», με τον εισαγγελέα της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου να λέει απευθυνόμενος στους δικηγόρους: «Παρακαλώ να τηρηθεί η δικηγορική ευπρέπεια, διάβασα την πρωτόδικη απόφαση και έφριξα. Δε χρειάζονται όλα αυτά».
Παρόντες στο δικαστήριο στο πλευρό των θυμάτων ήταν οι ηθοποιοί Λένα Δροσάκη, Εβελίνα Παπούλια και Σπύρος Μπιμπίλας, που θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Αντίστοιχα, διευρυμένο κατάλογο μαρτύρων υπεράσπισης έδωσαν οι συνήγοροι του κατηγορούμενου στο δικαστήριο. Ανάμεσα σ’ εκείνους που θα καταθέσουν υπέρ του ηθοποιού είναι η Φαιδρα Δρούκα, η Βάνα Μπάρμπα και ο Παύλος Χαϊκάλης.
Στο δικαστήριο υποβλήθηκε αίτημα από την δεύτερη καταγγέλλουσα προκειμένου να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών. «Εφόσον συναινεί η υπεράσπιση γιατί στον πρώτο βαθμό δε συνεργάστηκε… θα υπάρξει διασυρμός και ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία για την καταγγέλλουσα και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δεκτό» είπε ο εισαγγελέας με τον συνήγορο του κατηγορούμενου Μιχάλη Δημητρακόπουλο να σχολιάζει πως «αν διασύρθηκε κάποιος είναι ο κατηγορούμενος». Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη σημείωσε «η θέση του είναι ότι είναι αθώος των δύο πράξεων που του αποδίδονται».