ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αθήνα σε διαρροές τουρκικής προεδρίας: «Δεν συζητήθηκαν θέματα κυριαρχίας»

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η Αθήνα τις διαρροές της τουρκικής προεδρίας περί συζήτησης του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Kathimerini.gr

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η Αθήνα τις διαρροές της τουρκικής προεδρίας περί συζήτησης του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας αλλά και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας «ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης» και παραπέμπουν σε δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη στη Βουλή, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή ξεκαθάρισε ότι στο Βίλνιους δεν συζητήθηκαν θέματα κυριαρχίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ταξίδι της επιστροφής του από τα κατεχόμενα μίλησε σε δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έθεσαν το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στους ομολόγους τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται ακόμη να ισχυρίστηκε πως η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα οδήγησε στο παρελθόν σε «δυσάρεστες καταστάσεις» ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών θα συνεχιστεί.

Το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους, άρχισε να «θολώνει» σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα. Της διαρροής για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης είχε προηγηθεί η άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Η στάση της Άγκυρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για «εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη». «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρες θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 όπως και το 2021 είχε πραγματοποιηθεί κανονικά ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην αναστηλωμένη Μονή που είχε μείνει κλειστή από το 2015.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση