ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ο γύρος των μεγάλων ανατροπών

Η χαμηλή πτήση σειράς υποψηφίων της Ν.Δ., η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση και η «απουσία» του ΣΥΡΙΖΑ

Kathimerini.gr

Δώρα Αντωνίου Ηλιάνα Μάγρα Τάνια Γεωργιοπούλου

Ανατροπές και εκπλήξεις σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής συνόδευσαν τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τη Ν.Δ. να κερδίζει μόνο την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη Θεσσαλία, επικράτησε ο υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος και σε άλλες τέσσερις «γαλάζιοι» αντάρτες, με τους κ. Μπακογιάννη και Ζέρβα να γνωρίζουν την ήττα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Η χθεσινή κάλπη, παρότι δεν επιτεύχθηκαν οι αρχικοί στόχοι, δεν ακυρώνει την εικόνα ισχυρού προβαδίσματος της Ν.Δ. που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, αλλά και η «απουσία» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλπη με εκπλήξεις και μηνύματα προς όλους

Της Δώρας Αντωνίου

Το δικό της πολιτικό μήνυμα, διαφοροποιημένο εν μέρει από εκείνο της πρώτης Κυριακής, με σημαντικές εκπλήξεις και ανατροπές σε τοπικό επίπεδο, έδωσε η χθεσινή, δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε μία περιφέρεια, την Πελοπόννησο, η Θεσσαλία πέρασε στα χέρια της αντιπολίτευσης, ενώ σε άλλες τέσσερις νικητές αναδείχθηκαν «αντάρτες» του κυβερνώντος κόμματος. Παρότι το χθεσινό αποτέλεσμα δεν ακυρώνει την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. που προέκυψε την περασμένη Κυριακή, είναι σαφές ότι προς την κυβέρνηση οι πολίτες διεμήνυσαν πως δεν δίνουν «λευκή επιταγή» και ότι η υπερβολική σιγουριά που εξέπεμψαν πολλά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες ενόχλησε και έφερε μια «διόρθωση» στην κάλπη.

Παράλληλα είναι σαφές πως στις περιφέρειες αλλά και στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης υπήρξε στον β΄ γύρο μια συσπείρωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλία, ενώ και σε άλλες περιπτώσεις εκτιμάται πως στηρίχθηκε ο «αντάρτης» και όχι ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πανηγυρίζει για απτά και μετρήσιμα κέρδη, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η επικράτηση στελεχών με μακρά θητεία στις τάξεις του κόμματος στους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, και η μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έστειλε το δικό της μήνυμα, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το κόμμα διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον αυτοδιοικητικό χώρο, που αντανακλούν πλέον και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πολύ περισσότερο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από τη «μεγάλη εικόνα», από τον χάρτη των μεγάλων δήμων και των περιφερειών. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του ΚΚΕ, που κέρδισε από την εκλογική αναμέτρηση του β΄ γύρου συνολικά πέντε δήμους.

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αποχή, καθώς στις περιφερειακές εκλογές η συμμετοχή κινήθηκε χθες περίπου στο 35% και στις δημοτικές στο 40%. Αν και κατά παράδοση η μεγάλη αποχή ευνοεί τους υποψηφίους που προηγούνται στον πρώτο γύρο, χθες σημειώθηκε ανατροπή και σε αυτό το στοιχείο, καθώς σε πολλές περιοχές υπήρξαν εμφατικές ανατροπές.

Γαλάζιοι αντάρτες κέρδισαν τέσσερις περιφέρειες

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Τις πέντε από τις έξι περιφέρειες που κρίθηκαν στη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών έχασε η Νέα Δημοκρατία καθώς μόνο ο κ. Δημήτριος Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατάφερε να εκλεγεί με ποσοστό 52,77% έναντι του αντιπάλου του Πέτρου Τατούλη που συγκέντρωσε ποσοστό 47,23%. Ωστόσο, τις τέσσερις περιφέρειες –εκτός της Θεσσαλίας– τις κέρδισαν οι αντάρτες υποψήφιοι που προέρχονται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Το ποσοστό συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές αυτή την Κυριακή σε όλη τη χώρα ήταν πολύ χαμηλό, της τάξης του 35,16%.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας κατάφερε να εκλεγεί περιφερειάρχης τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 59,68% έναντι του νυν περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Αγοραστού που συγκέντρωσε ποσοστό 40,32%. Ο κ. Αγοραστός ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών έχασε περίπου 15% της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Ο αποχωρών περιφερειάρχης εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των πολιτών από το μέγεθος των καταστροφών στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Daniel», το οποίο αποδίδεται και στην έλλειψη έργων από την περιφέρεια.

Η συγκεκριμένη αποτυχία αποτελεί σαφές μήνυμα και προς τη Νέα Δημοκρατία καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο πλευρό του κ. Αγοραστού. Ο κ. Κουρέτας από την άλλη –ο οποίος ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος και στις εκλογές του 2019, και είχε συγκεντρώσει ποσοστό μόλις 5,42%–, υποστηρίχθηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές τη δεύτερη Κυριακή στη Θεσσαλία ήταν 39,27%, ενώ την προηγούμενη Κυριακή είχε προσέλθει στις κάλπες το 58,56%.

Στα Ιόνια Νησιά και στη Δυτική Μακεδονία η Ν.Δ. έχασε από τους «γαλάζιους» αντάρτες. Στα Ιόνια εξελέγη ο Γιάννης Τρεπεκλής με ποσοστό 65,4% κερδίζοντας τη Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, επίσημη υποψήφια της Ν.Δ., που συγκέντρωσε 34,6%. Και στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος, κέρδισε με ποσοστό 56,77% τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη τον οποίο επισήμως υποστήριξε η Ν.Δ., που συγκέντρωσε ποσοστό 43,23%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές περιορί-στηκε στο 32,89%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης κέρδισε με ποσοστό 54,68% τον Αλκιβιάδη Στεφανή, επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., που συγκέντρωσε ποσοστό 45,32%.

Και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από τη Ν.Δ. Χριστόδουλος Τοψίδης με ποσοστό 50,86% κέρδισε στο νήμα τον σημερινό περιφερειάρχη και υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. Χρήστο Μέτιο, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 49,14%. Οι δύο υποψήφιοι είχαν διαφορά λιγότερες από 4.000 ψήφους με ποσοστό συμμετοχής 35,26% έναντι 51,24% την προηγούμενη Κυριακή.

Χάρης Δούκας: «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Tη μεγάλη ανατροπή κατάφερε χθες στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας στον Δήμο Αθηναίων. Ενώ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ήταν εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό, κέρδισε τον πρώτο δήμο της χώρας με ποσοστό 55,96% έναντι 44,04% του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος αποτελούσε το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Τη δεύτερη Κυριακή ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίχθηκε επίσημα από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος στον πρώτο γύρο βρέθηκε στην τρίτη θέση.

Ο Κώστας Μπακογιάννης με δηλώσεις του χθες τόνισε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της ήττας και συνεχάρη τον αντίπαλό του για τη νίκη του. Ο κ. Δούκας, από την άλλη, φανερά χαρούμενος, αναφερόμενος στη νίκη του τόνισε ότι «καταφέραμε το ακατόρθωτο» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για την εμπιστοσύνη, αλλά και όλους τους Αθηναίους «για την τιμή που μου έκαναν. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει, μαζί θα τα καταφέρουμε», τόνισε. Δεν παρέλειψε πάντως να συμπεριλάβει στις δηλώσεις του και τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον οποίο επίσης ευχαρίστησε για τη στήριξη στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι 13.652, ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ χαμηλό, της τάξης του 26,73%. Οι δύο αντίπαλοι έχουν διαφορά 11,92 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κ. Δούκας στον πρώτο γύρο είχε λάβει 19.842 ψήφους, ενώ τη δεύτερη Κυριακή τον ψήφισαν 64.055 άνθρωποι, σχεδόν δηλαδή το σύνολο των ψηφοφόρων αριθμητικά που είχαν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό και τον Κώστα Παπαδάκη του Ανταρσία. Την ίδια στιγμή ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης στον δεύτερο γύρο των εκλογών ψηφίστηκε από περίπου 7.500 ανθρώπους λιγότερους από ό,τι την πρώτη Κυριακή. Η διαφορά αυτή σημαίνει ότι κάποιοι, όπως άλλωστε δείχνουν τα υψηλά ποσοστά αποχής, δεν πήγαν να ψηφίσουν ή κάποιοι μετακινήθηκαν προς τον κ. Δούκα.

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων θα αναλάβει τα ηνία του δήμου από την αρχή του νέου χρόνου και θα έχει μια πολύ ισχυρή εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο εξαιτίας του νέου νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, με βάση τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, νόμο τον οποίο ψήφισε η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτελεί την κυβερνητική απάντηση στο προηγούμενο σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς σε πολλούς δήμους ο δήμαρχος δεν είχε καν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Με το νέο σύστημα ο εκλεγμένος δήμαρχος διαθέτει τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου και άρα έχει την απόλυτη εξουσία στη λήψη αποφάσεων. Ο Χάρης Δούκας στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα διαθέτει πλειοψηφία 26 δημοτικών συμβούλων έναντι 8 του Κώστα Μπακογιάννη, 3 του Κώστα Ζαχαριάδη, 2 του Νίκου Σοφιανού, 2 του Ηλία Κασιδιάρη και από έναν του Κώστα Παπαδάκη και της Ελένης Παπαδοπούλου.

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα (τα τελικά θα προκύψουν σε λίγες ημέρες από τα πρωτοδικεία, αλλά δεν προβλέπονται ανατροπές) στην παράταξη του νέου δημάρχου την πλειοψηφία θα έχουν οι γυναίκες και θα συμμετέχουν οι: Ρωξάνη Ευαγγελία Μπέη-Καραμπότσου, Γιώργος Αποστολόπουλος, Ιωάννα Γεννηματά, Μαρία Στρατηγάκη, Ολγα Δούρου, Χριστίνα Βασιλείου, Ζαχαρούλα Αγρόγιαννη-Μουκριώτου, Νίκος Λαλιώτης, Αθανάσιος Χειμωνάς, Γιώργος-Κωνσταντίνος Γιάνναρος, Αρτεμις Σκουμπουρδή, Ελένη Ζωντήρου, Βασιλική Μπάρκα, Μαρία Ευαγγελίδου, Νίκος Χρυσόγελος, Δήμητρα Σιδέρη, Θωμάς Γεωργιάδης, Μίνα Φούντζουλα, Παναγιώτης Χαρλαύτης, Ελένη Μαντζαβίνου, Ανδρέας Γραμματικογιάννης, Μανώλης Βελεγράκης, Δέσποινα Λιμνιωτάκη.

Θεσσαλονίκη: Το οριακό ντέρμπι του πρώτου γύρου έγινε… περίπατος

Της Ηλιάνας Μάγρα

Το ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής για την ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης έληξε χθες με σαφήνεια. Ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, υπερίσχυσε του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με ποσοστό 67,33%.

Μόλις το 32,57% του εκλογικού σώματος συμμετείχε στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, ποσοστό μικρότερο κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2019 – τότε είχε εκλεγεί ο κ. Ζέρβας με 66,79%. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η αυτοδιοικητική πορεία του τέως, πλέον, δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας έφτασε στο τέλος της.

Το κλίμα αποδοκιμασίας γι’ αυτόν ήταν προφανές στη Θεσσαλονίκη εδώ και καιρό, και ακόμη περισσότερο χθες. Περίπου μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, λίγος κόσμος εισερχόταν στο εκλογικό τμήμα του 79ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στη Χαριλάου.

Κάποιοι πήγαν για να ρίξουν λευκό – 5,02% των ψηφοδελτίων ήταν άκυρα ή λευκά στον Δήμο Θεσσαλονίκης. «Δεν συμπαθώ ούτε τον ένα ούτε τον άλλο, ήθελα να ασκήσω το δικαίωμά μου, γι’ αυτό ήρθα», δήλωσε στην «Κ» ο 70χρονος Παναγιώτης. Για τον ίδιο λόγο ψήφισαν χθες και ο 17χρονος Λάζαρος, με τον πατέρα του, Γιώργο. «Οι φετινές εκλογές είναι αδιάφορες, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται· ήρθαμε να ψηφίσουμε γιατί είναι το μόνο όπλο που έχουμε», λέει ο δεύτερος. «Η αποχή θεωρώ πως δεν έχει νόημα, καλύτερα να δείξουμε την ένστασή μας με το λευκό», συμπληρώνει ο Λάζαρος.

Ηθελαν αλλαγή

Αλλοι προσήλθαν στις κάλπες χωρίς να ελπίζουν σε κάποια ουσιαστική αλλαγή στην πόλη – μόνο και μόνο για να φροντίσουν να μην επανεκλεγεί ο κ. Ζέρβας. «Η συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική και είναι μια βρώμικη πόλη», σχολιάζει ο 25χρονος Γιώργος, εξηγώντας γιατί θα ψήφιζε οποιονδήποτε ήταν απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο. «Δεν είμαι αισιόδοξη, αλλά θα ψηφίσω τον κ. Αγγελούδη», αναφέρει η 40χρονη Κατερίνα.

Τι πρέπει να γίνει

«Την τελευταία τετραετία, δεν είδαμε κάποια αλλαγή στην πόλη, αυτός που ήθελα να ψηφίσω δυστυχώς έφυγε από τον πρώτο γύρο αλλά σίγουρα δεν θα ψηφίσω τον κ. Ζέρβα. Ελπίζω να φτιαχτεί καλύτερα το οδικό δίκτυο, να περιοριστούν οι ασυδοσίες με τα τραπεζοκαθίσματα στο κέντρο, να γίνεται καλύτερος έλεγχος στη στάθμευση, να μην είναι τόσο αφημένη η Ανατολική Θεσσαλονίκη», σημειώνει ο 47χρονος Μιχάλης.

«Διχαστήκαμε αυτή τη φορά», δηλώνει ο 67χρονος Κώστας για την ψήφο τη δική του και της συζύγου του. Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, και οι δύο είχαν ψηφίσει τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Σήμερα είπαμε ένας από τους δυο μας να δώσει μια ευκαιρία στον Αγγελούδη».

Οταν παγιώθηκε το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών, ο κ. Αγγελούδης ευχαρίστησε «όλους τους Θεσσαλονικείς». «Είναι δική μας ευθύνη να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας», τόνισε. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα είναι εύκολο έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση